Όλοι έγιναν οικονομολόγοι στο forum. Μου θυμίζει κάτι συζητήσεις το 12-14 που έλεγαν οι παντογνώστες στα καφενεία "ανέβηκαν τα spreads, οι αλήτες που μας κατάντησαν, οι απατεώνες". Βέβαια αν τους ρωτούσες τι είναι τα spreads δεν είχαν ιδέα.
Κάτι ακόμα όταν υπάρχει πόλεμο η κάθε χώρα προπαγανδίζει υπέρ της για την λαϊκή κατανάλωση. Είναι πάγια τακτική που την εφάρμοζαν από την Αρχαία Ελλάδα. Κρατάς το εσωτερικό σου σε εφησυχασμό για να μπορείς να ασχοληθείς με τα εξωτερικά. Σκεφτείτε μόνο μια εξέγερση εντός Ουκρανίας ή εντός Ρωσίας για ανατροπή του Ζελενσκι ή του Πούτιν αντίστοιχα. Πουλάς και λίγο πατριωτισμό και όλα καλά. Για παράδειγμα ο Ζελένσκι όταν κατέλαβε το Κουρσκ δεν λέει τι του στοίχησε. Αντίστοιχα όταν οι Ρώσοι προελαύνουν δεν λένε τι τους στοιχίζει οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.
Στα της διεθνούς οικονομίας. Πώς ορίζει ο Πούτιν την παγκόσμια οικονομία; Εντάξει αν διαβάζετε Χίο και Ελεύθερη Ώρα δεν σας κατηγορώ λογικό είναι να έχετε αυτή την άποψη. Η ακρίβεια στην Ελλάδα προφανώς δεν είναι μόνο εισαγόμενη αλλά είναι ΚΑΙ εισαγόμενη. Αν δεν ήταν θα υπήρχε πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά να σας πω ένα μυστικό; Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Όταν επί πανδημίας το βαρέλι κάποια στιγμή έφτασε να έχει αρνητική τιμή, άμεσο επόμενο είναι να έρθουν χρόνια που θα αυξηθεί ραγδαία. Έτσι λειτουργεί η οικονομία. Όταν οι τιμές πέφτουν θα έρθει κάποια στιγμή που θα εκτοξευτούν. Θυμηθείτε τις τιμές επί πανδημίας γενικά. Από βενζίνη, ενοίκια μέχρι και τρόφιμα. Πάντα μια μεγάλη κρίση, ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη. Το θέμα είναι να μπορείς να την εκμεταλλευτείς όταν έρθει όχι να κοιμάσαι όπως η Ελλάδα. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη άρχισε να ανακάμπτει το 14 εμείς παίζαμε το γαϊτανάκι της αριστεράς και της δεξιάς, λες και έχει σημασία ποιος θα είναι στην κεφαλή. Το οικονομικό μοντέλο είναι το ίδιο. Δεν βάλαμε το κεφαλι κάτω να αλλάξει η κατάσταση μόνο λαϊκίζαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Το 2009 ήταν στην ίδια θέση με εμάς. Δείτε το ΑΕΠ τους τώρα.
Και ένα σχόλιο για την χώρα μας. Το αγκάθι της Ελλάδας είναι το ασφαλιστικό. Τα ασφαλιστικά ταμεία ως γνωστόν πληρώνονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων, αυτή είναι λογική. Επειδή όμως έχουμε πληθώρα συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους και με μεγάλες συντάξεις μάλιστα σε σχέση και με τους αντίστοιχους μισθούς, το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί. Αναγκαστικά συνεισφέρει και το κράτος από τα δημόσια ταμεία, αλλιώς βαράς πτώχευση όπως το 2014. Τα λεφτά αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν, αναγκαστικά το κράτος πρέπει να βρει έσοδα και από πού θα βρει; Από τους φόρους. Και θα ψάξει να τα βρεις από φόρους έμμεσους γιατί μπορεί έτσι να τα πάρει και από ξένους. Αν ανεβάσει την άμεση φορολογία αυτό θα χτυπήσει κυρίως τους Έλληνες. Οπότε για αυτό δεν ρίχνει ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Το κακό με αυτό είναι ότι ο έμμεσος φόρος κυρίως πλήττει τους χαμηλόμισθους. Για αυτό το μοντέλο δεν επιτυγχάνει. Επίσης ο πληθωρισμός βολεύει την κυβέρνηση ως προς τα ταμεία της, όσο μεγαλύτερη η τιμή τόσο μεγαλύτερο και ο αποδιδόμενος ΦΠΑ. Όπως καταλαβαίνετε για να λυθεί το οικονομικό πρέπει να λυθεί το ασφαλιστικό, το οποίο θα λυθεί μόνο σε βάθος χρόνου, με την αύξηση των εργαζομένων και των μισθών τους και την μείωση των συνταξιούχων.
Συγνώμη για το σεντόνι αλλά είπα να τα γράψω οργανωμένα.