είσαι το κλασικό αποτέλεσμα της ρωσικής προπαγάνδας που έχει σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο για τις αλήθειες των ΜΜΕ (κυκλοφορώντας πολλές φορές επίτηδες fake news για να τα αποδομίσουν μετά ούτως ώστε να χάσουν από αξιοπιστία τα μέσα που τα δημοσιεύουν). μετά ο κόσμος δεν πιστεύει τίποτα και αμφιβάλει για τα πάντα θεωρώντας ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και έτσι μένει ανενόχλητος ο ρώσος να βομβαρδίζει άμαχους με δεκάδες νεκρούς μόνο την τελευταία εβδομάδα. και μπράβο σου. ήθελε φιλότιμες προσπάθειες να φτάσεις σε σημείο να σου δείχνουν λινκς με φωτογραφίες και επιβεβαιωμένα γεγονότα και να επιμένεις ότι δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι αλήθεια.
Ας δούμε λοιπόν τι δημοσίευσε η India Today.
Έλεγχος δεδομένων: Σπαρακτική φωτογραφία τραυματισμένου παιδιού από τον πόλεμο της Συρίας κοινοποιήθηκε ως θύμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας
Μόλις μια μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια φωτογραφία ενός παιδιού με αίμα στο πρόσωπό του έγινε viral στα social media. Εν τω μεταξύ, το India Today Anti Fake News War Room (AFWA) διαπίστωσε ότι η φωτογραφία είναι παλιά.
Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο και εικόνες πολέμου. Κάποιες από αυτές τις εικόνες και βίντεο φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση.
Μια τέτοια εικόνα είναι ένα παιδί με αίμα στο πρόσωπό του που κοινοποιήθηκε από αρκετούς χρήστες των social media τις τελευταίες 36 ώρες.
Οι άνθρωποι, κυρίως στο
Twitter και κάποιοι στο
Facebook , μοιράστηκαν την εικόνα μαζί με λεζάντες όπως: «Μία από τις πιο σπαραχτικές εικόνες από τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας. Ο Πούτιν πρέπει να το τερματίσει για χάρη της ανθρωπότητας».
Αρχειοθετημένες εκδόσεις ορισμένων παρόμοιων αναρτήσεων μπορείτε να δείτε
εδώ και
εδώ .Το India Today Anti Fake News War Room (AFWA) διαπίστωσε ότι ο ισχυρισμός ήταν ψευδής. Αυτή η εικόνα είναι πάνω από τέσσερα χρόνια και δεν σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.
Ανιχνευτής AFWA
Πραγματοποιήσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και βρήκαμε την ιογενή εικόνα σε έναν
διαφημιστικό ιστότοπο που έφερε πολλές εικόνες μερικών τραυματισμένων παιδιών. Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο στις 9 Νοεμβρίου 2018.
Δεν μπορέσαμε να βρούμε μια αυθεντική πηγή της εικόνας, στην αρχή. Προσπαθήσαμε λοιπόν να αναζητήσουμε εικόνες με σχετικές λέξεις-κλειδιά και βρήκαμε μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης της εικόνας του ιού. Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε μερικές εικόνες του πληγέντος από τον πόλεμο παιδιού τον Ιούλιο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της viral.
Ο χρήστης ισχυρίστηκε ότι αυτές οι εικόνες ήταν από το χωριό Mhambel της Συρίας όπου σκοτώθηκαν επτά παιδιά. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες αναζητώντας αντίστροφα την υψηλής ανάλυσης.
Αυτό μας οδήγησε σε μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από το
BBC στις 6 Ιανουαρίου 2018, σχετικά με τον πόλεμο που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Συρία. Το ρεπορτάζ του BBC σημείωσε ότι τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή.
Η Irish Sun χρησιμοποίησε επίσης αυτή την εικόνα σε μια αναφορά για τον πόλεμο στη Συρία, μαζί με μια λεζάντα που γράφει «Ένα τραυματισμένο παιδί σε νοσοκομείο της Συρίας» δίνοντας εύσημα στο AFP.
Ως εκ τούτου, έγινε σαφές ότι η φωτογραφία του παιδιού δεν ήταν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά από τον πόλεμο της Συρίας.
Just one day after Russia invaded Ukraine, a photo of a child with blood on its face went viral on social media. Meanwhile, India Today Anti Fake News War Room (AFWA) has found the picture to be old.
www.indiatoday.in
Καληνύχτα