λοιπόν μια λίγο πιο ψυχρή και ψύχραιμη ματιά...
καταρχάς θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι πολύ πολύ συχνά (όχι πάντα) κάνουμε παραδοχές και βγάζουμε συμπεράσματα με βάση γεγονότα που βγαίνουν προς τα εμάς υπό το πρίσμα των ρώσων ή των ουκρανών ή όλων των λοιπών "ουδέτερων" = από αφερέγγυα μέχρι αποδεκτά υπό αίρεση.
φυσικά υπάρχουν και κάποια αδιαμφησβήτητα δεδομένα από τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς.
1. ΡΩΣΙΑ
Κέρδη:
α. Εδαφικά. Κριμαία και σημαντικό κομμάτι της ανατολικής ουκρανίας περνάνε στα χέρια τους. μέχρι τώρα.
μπορεί να αυξηθούν( τα εδάφη), ίσως και να μειωθούν, μάλλον το πρώτο.
β. Ορυκτός πλούτος, σιτηρά. λόγω των ανωτέρω, δε χρειάζεται εξήγηση.
γ. Δημογραφικό. Θα τσιμπήσουν κόσμο οι ρώσοι (και δε μιλάμε για λίγες χιλιάδες). να θυμίσω ότι έχουν πολύ μεγάλο δημογραφικό θέμα.
δ. Η αζοφική θάλασσα γίνεται ρωσική λίμνη καθώς και μεγάλο μέρος της μαύρης θάλασσας.
ε. Οικονομία - ρευστότητα. Πολλά (επιπλέον) δισεκατομμύρια ρέουν στα ταμεία τους από την αύξηση στους υδρογονάνθρακες.
στ. Στρατός. συνειδητοποιούν ότι από ένοπλες δυνάμεις πάσχουν. ΠΟΛΥ. γιατί όμως αυτό (και) στα "κέρδη"?
Γιατί...ρωσία είναι, όχι ουζμπεκιστάν, μην κοροιδευόμαστε. τους δίνεται ευκαιρία να διορθώσουν πολλά με την εμπειρία που αποκτούν και διαπιστώνοντας τα προβλήματά τους. τώρα που δεν έχουν άλλη σοβαρή εμπλοκή...
Ζημίες:
α. Ξεκινώντας από το (ως άνω) τέλος...
Στρατός. με τεράστια προβλήματα που σίγουρα δεν το περίμεναν ούτε όσοι "γνώριζαν" εκ των έσω (ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία). σίγουρα - έχει φανεί - θέλουν χρόνο ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ για να τα διορθώσουν. αν (φυσικά) και όποτε...
πάντως με το ΝΑΤΟ δε νομίζω ότι θα διανοούνταν να τα βάλουν πλέον, τώρα και για καιρό (λέμε ΑΝ είχαν ποτέ την πρόθεση).
β. Οικονομία. ο πόλεμος, όπως και κάθε πόλεμος, κοστίζει πολλά εκατομμύρια σε καθημερινή βάση, πάρα πολλά (και οι μέρες είναι πολλές και θα γίνουν και πολύ πολύ περισσότερες). συν τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και σε οπλικά συστήματα, κάποια εκ των οποίων προσωρινά και για καιρό είναι αναντικατάστατα (πχ ναυαρχίδα μαύρης θάλασσας).
γ. Εσωτερικές οξύνσεις. όλες αυτές οι "αυτοκτονίες" ολιγαρχών, οι απαγορεύσεις κάθε είδους διαμαρτυρίας πολιτών και ΜΜΕ δεν ακούγονται πολύ (για τη ρωσία μιλάμε φυσικά, με το ζόρι - και αν - ένα κλικ καλύτερη από τη χούντα του ερντογάν, ίσως και χειρότερα), αλλά κάνουν "δουλίτσα" εσωτερικά υπονομεύοντας. καθαρά προσωπική άποψη είναι ένα θέμα αλλά όχι μείζoνος σημασίας.
δ. Γεωπολιτική ισχύς. εδώ είναι η μεγάλη, η τεράστια ήττα της ρωσίας που - πάντα άποψή μου - την κατεβάζει επίπεδο στη διεθνή σκηνή. μην πω επίπεδα.
δ1. αρχίζει πλέον ξεκάθαρα και "εξαρτάται" από την κίνα. για να "σπρώξει" τους υδρογονάνθρακες (μισοτιμής βέβαια) και να βγάλει οβολό, για "υποστήριξη" στα διεθνή φόρα και τη διεθνή σκηνή. από ισότιμη "δεύτερη" με τους κινέζους (μετά τις ηπα), γίνεται τρίτη.
όχι ότι αυτό δεν θα γινόταν, απλά επιταχύνθηκαν πάρα πολύ οι διαδικασίες. στην ουσία έγινε. ξαναλέω θα γινόταν ούτως ή άλλως (οι κινέζοι χτυπούν στα ίσα τις ηπα πλέον και ΑΥΤΟΣ είναι ο πραγματικός πόλεμος που έρχεται), αλλά το είδαμε αυτούς τους τελευταίους μήνες κι όχι το 2024 ή το 2025...
δ2. δεν αποτελεί πλέον φόβητρο. ρωσικός στρατός, κόκκινη αρκούδα και λοιπά φαιδρά (πλέον) που μέχρι όμως 3-4 μήνες πριν ίσχυαν, και η οποιαδήποτε χώρα (με την εξαίρεση ηπα και κινέζων) δεν θα σκεφτόταν σοβαρά την αντιπαράθεση. τώρα πλέον, με την κατάρρευση των μεγαλοστομιών περί περιπάτου λίγων ημερών, τις τεράστιες απώλειες τους ρωσικού στρατού, τα στραπάτσα τύπου "πλοία που βυθίζονται από ανύπαρκτο αντίπαλο ναυτικό", οι ρωσικές ΕΔ απλά ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ. ΤΕΛΟΣ.
δ3. η σταδιακή ενεργειακή αυτονόμηση της ΕΕ (από τη ρωσία, όχι γενικά) που "πυροδοτήθηκε" από τον ίδιο τον μαλάκα τον πούτιν που έπεσε στην αμερικανική παγίδα.
θα αργήσει, θα πονέσει (ΠΟΛΥ την ΕΕ) αλλά θα γίνει. και τότε χάνονται κι άλλα γεωπολιτικά οφέλη για τους ρώσους, δένονται ακόμα περισσότερο στους κινέζους και τους άλλους τριτοκοσμικούς "αναδυόμενους" και σύντομα φοβούμαι θα αποτελούν απλώς μια πιο μεγάλη "τουρκία" (φοβούμαι γιατί σαφώς προτιμώ τους ρώσους από τους - πραγματικούς εχθρούς κι επικίνδυνους - κινέζους).
δ4. η "εμετική χρήση" τσετσένων μουσουλμάνων μισθοφόρων κατά των ορθόδοξων-αδελφών ουκρανών. το εμετική δικό μου. το αν έπρεπε να το κάνει ή όχι είναι άλλη συζήτηση (εγώ εκφράστηκα προσωπικά - βλέπε το "εμετική"), το θέμα πάντως είναι ότι χάνει σιγά σιγά τα ερείσματα που είχε στους ορθόδοξους πληθυσμούς. θα αναφερθώ αργότερα πιο κάτω.
φαντάζει μηδαμινό? ίσως αλλά ΔΕΝ είναι.
κάντε τις συγκρίσεις σας. βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
προσωπικά θεωρώ πολύ αρνητικό το ισοζύγιο για τη ρωσία.
θα ακολουθήσουν, όποτε βρω χρόνο, ανάλογες σκέψεις για ΕΕ, ΗΠΑ και Ελλάδα