[size=15pt]
Ντι Στέφανο vs Ρονάλντο [/size]
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας σύλλογος μυθικός. Έχουν αγωνιστεί σε αυτή παίκτες μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνυπάρξει δημιουργώντας αυτό που λέμε, υπερομάδες. Η Ρεάλ σε ολόκληρη την διαδρομή της στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει ενδεκάδες που «τρομάζουν». Τις οποίες για να μπορέσεις να αντιληφθείς και να «χωνέψεις» το πόσο ποιοτικές ήταν(και είναι), θα πρέπει να τις χωρίσεις σε περιόδους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 50’ και φτάνοντας μέχρι και σήμερα.
ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ: Η «ΞΑΝΘΙΑ ΣΑΪΤΑ» ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ
Όλα αυτά τα χρόνια, κάποιοι από αυτούς τους πραγματικά ανυπέρβλητους ποδοσφαιριστές-καλλιτέχνες που έπαιζαν στη «βασίλισσα», ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους σαν τη μύγα μες το γάλα. Αυτό είναι κιόλας που τους «γιγαντώνει» ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μας και στον θαυμασμό που τρέφουμε γι’ αυτούς. Ο ένας ήταν μέλος της μυθικότερης ομάδας που είδε ποτέ ο πλανήτης και αγωνίστηκε στη Ρεάλ για έντεκα ολόκληρα χρόνια κάνοντας απίστευτα ρεκόρ, συλλέγοντας πάρα πολλούς τίτλους και ήταν ο καλύτερος ανάμεσα στους κορυφαίους της εποχής.
Γιατί όταν είσαι καλύτερος από τον «καλπάζοντα συνταγματάρχη» Φέρεντς Πούσκας, τον αρχηγό των οκτώ ευρωπαϊκών τελικών Φρανσίσκο Χέντο και τον Γάλλο μεγάλο στράικερ της εποχής Ραϊμόν Κοπά, τότε πολύ απλά μπαίνεις σε μια άλλη κατηγορία: Γίνεσαι μύθος, θρύλος, ένα προσωποποιημένο έπος, ένας ημίθεος στο μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου.
Τα νούμερα αυτό δείχνουν και δυστυχώς ή ευτυχώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Λένε, δηλαδή, ότι ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο των επτά ευρωπαϊκών τελικών, των 216 γκολ σε 282 συμμετοχές, των οκτώ πρωταθλημάτων, των πέντε συνεχόμενων Πρωταθλητριών, του ενός Διηπειρωτικού… Ζαλιστήκατε;
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε. Μας δείχνουν, λοιπόν, αυτοί οι αριθμοί ότι «η ξανθιά σαΐτα» ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου. Τέλος, μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλος. Ή μήπως κάνουμε λάθος;
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ»
Στη σημερινή εποχή δύο παίκτες είναι οι κορυφαίοι όλων και οι Ισπανοί τυχαίνει να τους έχουν στη χώρα τους, στο πρωτάθλημά τους. Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Aς αφήσουμε τον Αργεντινό μάγο-μαέστρο-σύγχρονη εκδοχή του Ντιέγκο(ξέρετε ποιόν λέω) για τώρα και ας ασχοληθούμε με εκείνο το παλικάρι από την Πορτογαλία, που έκλαιγε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 και εμείς, ως γνήσιοι Ελληνάρες, περισσότερο ασχοληθήκαμε με τον Κριστιάνο (υποτιμητικά πάντα, τρομάρα μας) παρά με την κατάκτηση του EURO.
Δεν πειράζει, κάποτε θα μάθουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε αυτούς που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όταν έχουν τη στρογγυλή «θεά» στα πόδια, στο κεφάλι, στην πλάτη, στον αυχένα και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Κριστιάνο άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη Ρεάλ, λέγοντας ότι πραγματοποίησε ένα παιδικό όνειρο. Κοιτάζοντας την σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ θα δούμε τεράστιους παίκτες οι οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο επίπεδο που ήταν στις αμέσως προηγούμενες ομάδες τους. Για παράδειγμα, ο Ρονάλντο της Ίντερ είχε λιγότερα γκολ από το Ρονάλντο στη Ρεάλ, δεν πήρε ευρωπαϊκό στην Ιταλία όπως στην Ισπανία αλλά το ποδόσφαιρο που είδαμε από αυτόν στην Ίντερ ήταν αυτό που μας ανάγκασε να τον βαφτίσουμε «φαινόμενο».
Τα ίδια ισχύουν για τον Μπέκαμ, τον Όουεν, τον Ρόμπεν, τον Νίστερλοϊ. Επανερχόμαστε στον Κριστιάνο και βλέπουμε το εξής μυθικό. Ο αθεόφοβος έχει καταφέρει μέσα σε ενάμιση χρόνο να φτάσει ακριβώς στα μισά από όσα γκολ είχε βάλει στο Μάντσεστερ σε έξι χρόνια.
Πέτυχε 84 γκολ σε αυτήν την εξαετία στο «Όλντ Τράφορντ» και έχει πετύχει ήδη 42 στο διάστημα που βρίσκεται στη Ρεάλ. Αλλά το όλο θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις, όταν θα μιλήσουμε για το ποσοστό επιτυχίας που έχει ο Κριστιάνο στη Ρεάλ, όσον αφορά στις συμμετοχές και στα γκολ. Στην Αγγλία ο Κριστιάνο είχε 43% ποσοστό επιτυχίας και στη Ρεάλ… 99,9%! Δεν είναι νούμερα ανθρώπου αυτά. Αυτά είναι νούμερα ημίθεου και γι’ αυτό η σύγκριση θα γίνει με τον Ντι Στέφανο. Ποσοστό του «παλιού», 77% και το πόρισμα βγήκε.
Ο Κριστιάνο είναι ο βασιλιάς της βασίλισσας, ο κορυφαίος των κορυφαίων, ο μύθος των μύθων. Και μία μικρή λεπτομέρεια: Είναι ακόμα 25 χρονών. «Τρομάζουμε» στη σκέψη και αδημονούμε να δω τι άλλο θα μας προσφέρει αυτός ο άνθρωπος… Συγνώμη, γράψτε λάθος. Αυτός ο μύθος θέλαμε να πούμε.