To MP4 εχει καθιερωθεί ως video format. Κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό το file type για τον ήχο, παρά το ο,τι μπορεί να φέρει και αυτό. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν οι συσκευές που κάνουν αναπαραγωγή MP4 να ονομάζονται e-readers επειδή το MP4 format μπορεί να φέρει και υπότιτλους.
Υπάρχει το M4A, αποκλειστικά για ήχο και αντίστοιχο του MP3 με μεγαλυτερο λόγο συμπίεσης. Οι audiophiles χρησιμοποιούν FLAC και ALAC, για πιστότητα ήχου, ωστόσο σίγουρα η ερώτηση εδώ δεν πιάνει τέτοιο επίπεδο. Οπότε θεώρησε MP4=video για το 99% των περιπτώσεων που θα το συναντήσεις.
Όσο για την ερώτηση σου. Τα iPod είναι δύσχρηστα, εξαιτίας του τρόπου που χειρίζονται τα δεδομένα. Αποκλειστικά με iTunes και conversion κάθε αρχείου.
Στις συσκευές που έχουν ακόμη υποστήριξη, η Apple έχει ενεργοποιήσει ένα είδος airdrop που σε αφήνει να πάρεις μεμονωμένα κάποιο αρχείο. Όχι όμως μουσική, λόγω του indexing που κάνει. Ωστόσο τα νέα iPod touch είναι ακριβά σε σημείο τρολαρισματος (δες το review του mkbhd για το νέο touch).
Για τις υπόλοιπες συσκευές όπως το iPod touch 3rd gen που έχω, η μεταφορά αρχείων είναι πόνος. Χωρίς να αναφερθούμε στην περιορισμένη χωρητικότητα και το κόστος αυτής.Είναι αδύνατο (σχεδόν) το να μεταφέρεις την βιβλιοθήκη σου ή κάποιο μεμονωμένο αρχείο σε δεύτερο υπολογιστή. Εκτός και αν κάποιος αγοράζει content από το iTunes.
Ο ήχος από το audio out είναι αξιοπρεπής για το 50% του κόσμου που θα συνδέσει ακουστικά του κιλού. Ωστόσο το DAC του δε μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει καλά ακουστικά (πχ τα sennheiser hd600 μου). Το εξωτερικό ηχείο... απλά υπάρχει. Εχω ακόμη τη συσκευή, ωστόσο είναι μόνιμα συνδεδεμένη μέσω usb στο αυτοκίνητο, με σπάνια χρήση.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη δημοτικότητα των ipod. Ωστόσο αυτή ήρθε σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός ήταν απλά κακός. To 2020, η αγορά iPod είναι περισσότερο κίνηση νοσταλγίας ή fanboyσμου, παρά λογικής.