φιλε εχει 2 χρονια που εκανα αντικατασταση φακου για να μηδενισω την υπερμετρωπια και τωρα ειμαι στο μηδεν αυτο ειναι κατια αλλο
Προσωπαγνωσία ή "Συγνώμη κύριε! Ποιος είστε;;"
Διάβασα ένα άρθρο τις προάλλες σχετικά με μια διαταραχή γνωστή και ως "Προσωπαγνωσία".
Έκανα μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, λίγο μετάφραση και λίγο copy-paste και σας παρουσιάζω τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα:
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από προσωπαγνωσία δυσκολεύονται να αναγωρίσουν άτομα τα οποία έχουν συναντήσει πολλές φορές. Σε ακραίες περιπτώσεις, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα άτομα με τα οποία περνάνε τον περισσότερό τους χρόνο όπως τους συζύγους και τα παιδιά τους, ακόμα και τον εαυτό τους στον καθρέπτη.
Η προσωπαγνωσία δεν σχετίζεται με δυσλειτουργία ή απώλεια μνήμης, προβλήματα όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα ανωμαλίας ή βλάβης στη δεξία ατρακτοειδή έλικα, μια πτυχή του εγκεφάλου που φέρεται να συντονίζει τα νευρικά συστήματα που ελέγχουν την αντίληψη και την μνήμη μας για τα πρόσωπα. Η προσωπαγνωσία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εγκεφαλικού, εγκεφαλικής κάκωσης ή κάποιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί σύμφυτη διαταραχή, παρούσα από τη γέννηση. Η σύμφυτη προσωπαγνωσία φαίνεται να είναι εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οφείλεται σε κάποια γενετική μετάλλαξη ή εξάλειψη.
Τα άτομα με σύμφυτη προσωπαγνωσία συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ανίκανοι να αναγνωρίζουν πρόσωπα τόσο καλά όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό οφείλεται στο ότι ποτέ τους δεν αναγνώριζαν πρόσωπο με τον φυσιολογικό τρόπο και έτσι η δυσλειτουργία αυτή δεν τους είναι τόσο εμφανής. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πολλοί που δεν αντελήφθησαν την προσωπαγνωσία τους μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην καθημερινή τους ζωή. Ιστορίες ανθρώπων που δεν αναγνωρίζουν συναδέλφους, φίλους και συγγενείς με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο ή να χρησιμοποιούν πολύ συγκεκριμένες τεχνικές για αναγνώριση από άλλα στοιχεία (πχ. ο χώρος που μπορείς να δείς έναν άνθρωπο, χτένισμα, φωνή κτλ).