Νέα

προς λογιστες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα raopau
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 17
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
23.226
Πόντοι
5.006
συζυγοι που εχει βγει δικαστικη αποφαση διαζυγιου εντος του 2015, μπορουν απο αυτο το ετος να κανουν ξεχωριστες δηλωσεις ή πρεπει και φετος να κανουν μαζι επειδη για τα εισοδηματα του 2014 δεν ειχε βγει ακομα το διαζυγιο???? :think: :think: :think: :think: :think:

NICK TRIVE

Τιμημένος
Εγγρ.
6 Μαρ 2014
Κριτικές
53
Like
9.319
Πόντοι
25.786
συζυγοι που εχει βγει δικαστικη αποφαση διαζυγιου εντος του 2015, μπορουν απο αυτο το ετος να κανουν ξεχωριστες δηλωσεις ή πρεπει και φετος να κανουν μαζι επειδη για τα εισοδηματα του 2014 δεν ειχε βγει ακομα το διαζυγιο???? :think: :think: :think: :think: :think:

Μπορούν.
Πας στο μητρώο της ΔΟΥ με την απόφαση, συμπληρώνεις ένα έντυπο Μ1 και υποβάλλεις χωριστή δήλωση.

OP
OP
raopau

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
23.226
Πόντοι
5.006
Μπορούν.
Πας στο μητρώο της ΔΟΥ με την απόφαση, συμπληρώνεις ένα έντυπο Μ1 και υποβάλλεις χωριστή δήλωση.
στην εδω δου μου ειπαν οτι δεν γινεται....
εχεις καμια διαταξη ή νομο προχειρο για να τους πηδηΣω???

NICK TRIVE

Τιμημένος
Εγγρ.
6 Μαρ 2014
Κριτικές
53
Like
9.319
Πόντοι
25.786
στην εδω δου μου ειπαν οτι δεν γινεται....
εχεις καμια διαταξη ή νομο προχειρο για να τους πηδηΣω???

Δε ρωτας κανένα φίλε. Πας στο μητρώο με την απόφαση και καταχωρείς την αλλαγή. Όταν ανοίξει η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων και μπεις με τους κωδικούς σου για να υποβάλεις δήλωση, θα σου ζητήσει επιβεβαίωση στοιχείων. Αν φέρνει και τη σύζυγο (το πιο πιθανό), πατάς διαγραφή πάνω στο αφμ και μετά επιβεβαίωση.

OP
OP
raopau

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
23.226
Πόντοι
5.006
Δε ρωτας κανένα φίλε. Πας στο μητρώο με την απόφαση και καταχωρείς την αλλαγή. Όταν ανοίξει η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων και μπεις με τους κωδικούς σου για να υποβάλεις δήλωση, θα σου ζητήσει επιβεβαίωση στοιχείων. Αν φέρνει και τη σύζυγο (το πιο πιθανό), πατάς διαγραφή πάνω στο αφμ και μετά επιβεβαίωση.
να σαι καλα τυπε.. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

rantanplangr30

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Σεπ 2013
Κριτικές
39
Like
5.064
Πόντοι
2.696

Αν η ημερομηνία απόφασης είναι εντός του 2015,θα κάνετε τελευταία φορά κοινή δήλωση,μιας και το 2004 ήσασταν παντρεμένοι.

margaritis

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Like
2
Πόντοι
0
ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :

Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από συζύγους σε διάσταση

Σε ποιά περίπτωση  υπάρχει δυνατότητα υποβολής  ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος από σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση με την σύζυγό του;
Θα πρέπει να έχει προηγουμένως προηγηθεί διαζύγιο; Σε κάθε περίπτωση εάν δεν υφίσταται χωρισμός βάσει Νομοθεσίας (δηλαδή έκδοση διαζυγίου), ποιες ενέργειες  είναι απαραίτητες προκειμένου για υποβολή χωριστής δήλωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου (άρθρο 5 του Ν 2238/1994 ΚΦΕ).
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν δεν μένουν μαζί κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης. Η διάσταση και διακοπή της έγγαμης συμβίωσης αποτελεί πραγματικό γεγονός (χωρισμός κλίνης) και αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο μέσο (διαφορετική διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.), ανεξαρτήτως εάν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι, δικονομική πράξη (εξώδικη καταγγελία, αγωγή διαζυγίου κ.λπ.). Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης πρέπει να δηλωθεί ως μεταβολή στο Μητρώο της ΔΟΥ φορολογίας του υπόχρεου.
Σε κάθε περίπτωση το βάρος της απόδειξης φέρει ο ίδιος ο φορολογούμενος (Πολ.1219/1995). Συνεπώς, δυνατότητα υποβολής ιδιαίτερων φορολογικών δηλώσεων, υπάρχει μόνο σε διακοπή με οποιονδήποτε τρόπο ,της έγγαμης συμβίωσης, που οι φορολογούμενοι, ενδεχομένως, να κληθούν να αποδείξουν.
Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης από το σύζυγο λόγω διάστασης  μέσω διαδικτύου, θα διαγραφθεί η ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ»  και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί και το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με την παραπάνω μεταβολή  (Πολ.1079/26.3.2012).

Δ

Διαγραμμένο μέλος 5241

Επισκέπτης
Ώπα ρε Rantanplan, λες και όλα τα διαζύγια είναι συνεναιτικά; Αν έχεις σκοτωθεί με την άλλη θα την ψάχνεις για κοινή δήλωση; χαχαχα. Ενδιαφέρον το ποστ του margaritis, δίνει πάτημα για εικονικά διαζύγια και φοροαποφυγή. Ξέρεις από πείρα αν γίνεται έλεγχος κατά πόσο είναι εν διαστάσει το ζευγάρι;

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Like
875
Πόντοι
96
Με σκέτη δήλωση στο αρχείο γίνεται η μεταβολή

Και χωρίς διαζύγια, δικαστήρια, αρκεί να δηλωθεί διάσταση από έναν από τους δύο.
Ισχύει το βάρος της απόδειξης αν ζητηθεί

Δεν γνωρίζω πόσο καιρό έχεις δικαίωμα να το δηλώσεις, μετά την διάσταση. Θα μπορύσες να ισχυριστείς ότι είναι σε διάσταση πχ από το 2013, πολύ πριν βγει απόφαση δικαστηρίου.

Το πρόβλημα με την διάσταση, είχε προκύψει πριν από αρκετά χρόνια, όπου οι ΔΟΥ δεν τις αναγνώριζαν και δεν δεχόντουσαν δηλώσεις από τον ένα από τους δύο.

Τα πράγματα ήταν πιό ζόρικα όταν η σύζυγος ήταν εκείνη που ήθελε να υποβάλλει δήλωση και η ΔΟΥ αρνείτο να παραλάβει.

Επειδή στην φράση
" Την θες την δήλωση ή όχι ? Ο άντρας μου έχει φύγει με γκόμενα στην Αυστραλία, ψάξε βρες τον", η ΔΟΥ δεν είχα απάντηση, αναγκάστηκαν να τις παραλαμβάνουν.

NICK TRIVE

Τιμημένος
Εγγρ.
6 Μαρ 2014
Κριτικές
53
Like
9.319
Πόντοι
25.786
Με σκέτη δήλωση στο αρχείο γίνεται η μεταβολή

Και χωρίς διαζύγια, δικαστήρια, αρκεί να δηλωθεί διάσταση από έναν από τους δύο.
Ισχύει το βάρος της απόδειξης αν ζητηθεί

Δεν γνωρίζω πόσο καιρό έχεις δικαίωμα να το δηλώσεις, μετά την διάσταση. Θα μπορύσες να ισχυριστείς ότι είναι σε διάσταση πχ από το 2013, πολύ πριν βγει απόφαση δικαστηρίου.

Το πρόβλημα με την διάσταση, είχε προκύψει πριν από αρκετά χρόνια, όπου οι ΔΟΥ δεν τις αναγνώριζαν και δεν δεχόντουσαν δηλώσεις από τον ένα από τους δύο.

Τα πράγματα ήταν πιό ζόρικα όταν η σύζυγος ήταν εκείνη που ήθελε να υποβάλλει δήλωση και η ΔΟΥ αρνείτο να παραλάβει.

Επειδή στην φράση
" Την θες την δήλωση ή όχι ? Ο άντρας μου έχει φύγει με γκόμενα στην Αυστραλία, ψάξε βρες τον", η ΔΟΥ δεν είχα απάντηση, αναγκάστηκαν να τις παραλαμβάνουν.
Δεν ειναι έτσι. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν παραλάμβαναν δηλώσεις.
Η διαδικασία ηταν να πας με ένα μάρτυρα σε ειρηνοδικείο  και με το χαρτί που επαιρνες από εκει πηγαινες στο μητρώο.

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
   δεν παραλάμβαναν δηλώσεις.

Δεν υπάρχει αυτό που λες.
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δημόσια υπηρεσία, είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ (κάθε) έγγραφο από πολίτη. Και μάλιστα, αν το ζητήσει ο πολίτης, να του δώσει αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένου.
Στις ΔΟΥ, επειδή οι δηλώσεις που κατατίθενται καθημερινά είναι άπειρες, έχουν απλοποιηθεί τα πράματα, και την πας κατ' ευθείαν στο τμήμα, π.χ. Μητρώο, εισόδημα, αυτοκινήτων, ΦΠΑ, κλπ, και τις παίρνουν.
Αν κάποιος (υπάλληλος) ξυνίσει, γιατί κάτι δεν του αρέσει στη δήλωση που θέλεις να υποβάλλεις και σου πει "όχι, δεν την παίρνω, πρέπει να λέει αυτό", τότε πας στο διευθυντή και λες "θέλω να σας υποβάλλω αυτό, πάρτε το και δώστε μου αριθμό πρωτοκόλλου" και είναι υποχρεωμενος να την πάρει. Αν θες, να σου πω και το άρθρο του συντάγματος που τον υποχρεώνει.
Αν και ο διευθυντής σου πει "Όχι", τότε φωνάζεις την αστυνομία και του κάνεις μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Μην ψαρώνετε.

Εμένα πριν χρόνια, όταν πρωτοκαθιερώθηκε ο "ενεργειακός έλεγχος" στα ακίνητα πήγα να θεωρήσω το ενοικιαστήριο ενός νοικάρη μου. ΔΕΝ είχα ενεργειακό έλεγχο, και η προθεσμία ήταν (θυμάμαι) βάσει του νόμου μέχρι 32.12.
Πήγα την 9 Ιανουαρίου, με προγενέστερη ημερομηνία ενοικίασης όμως στο ενοικιαστήριο και μου είπαν: "Δεν το παίρνουμε, γιατί ακόμα δεν έχει έρθει η ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο που να μας λέει τι να κάνουμε".
Προφανώς αφού τους ερχόταν η ερμηνευτική, θα με απέκλειε από το να καταθέσω το ενοικιαστήριο χωρίς και χαρτί από ενεργειακό επιθεωρητή (που σήμαινε νταβατζηλίκι άλλα 300, συν το τρέξιμο). Οπότε ήθελα οπωσδήποτε να την πάρουν εκείνη τη μέρα, 9 Ιαν.

Έκανα λοιπόν αίτηση "Σας καταθέτω για θεώρηση ενοικιαστήρειο.... κλπ" και την πήγα στο πρωτόκολλο. Την πήραν και μου έδωσαν αριθμό.
Δεν μου απάντησαν ποτέ.
Τα νοίκια που έγραφε το ενοικιαστήριο τα δήλωσα κανονικά στη δήλωση μου.
Αν κάποιος έρθει (οποτεδήποτε) και μου πει "Που είναι η θεώρηση του ενοικιαστηρίου τάδε από τη ΔΟΥ?"
Θα του πω: "Υπέβαλλα το ενοικιαστήριο για να μου το θεωρήσουν, αλλά δεν το θεώρησαν. Ιδού και το αποδεικτικό ότι το παρέλαβαν".

Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, έστω και με την υπάρχουσα (απαράδεκτη) νομοθεσία που υπάρχει. Κάπου, υπάρχει τρόπος να ξεμπλέξει ο πολίτης. Αρκεί να τον ξέρει.

rantanplangr30

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Σεπ 2013
Κριτικές
39
Like
5.064
Πόντοι
2.696
Ώπα ρε Rantanplan, λες και όλα τα διαζύγια είναι συνεναιτικά; Αν έχεις σκοτωθεί με την άλλη θα την ψάχνεις για κοινή δήλωση; χαχαχα. Ενδιαφέρον το ποστ του margaritis, δίνει πάτημα για εικονικά διαζύγια και φοροαποφυγή. Ξέρεις από πείρα αν γίνεται έλεγχος κατά πόσο είναι εν διαστάσει το ζευγάρι;

Μεγάλε,είναι αδιάφορο αν έχουν ή δεν έχουν σκοτωθεί.Ας πάνε σε ένα λογιστή να τους κάνει τη δήλωση και ας μη βλέπει ο ένας τον άλλο.Το λέω με βεβαιότητα τουλάχιστον μέχρι το 2012.Αν άλλαξε μετά μπορεί να κάνω λάθος.Μου είχε ζητήσει ένα φιλικό ζευγάρι να τους κάνω τη δήλωση.Δεν είχαν σκοτωθεί,αλλά είχαν χωρίσει.Για το διάστημα που ήταν μαζί έκαναν κοινή δήλωση.

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Like
875
Πόντοι
96
Μιλάω (και μιλούσα) για τον πρώτο καιρό των "εν διαστάσει"
Βεβαίως και είναι υποχρεωμένος να παραλάβει ότι του δόσεις.
Πήγαινε η δήλωση στο πρωτόκολλο και δεν εκκαθαριζότανε ποτέ

Μιλάτε με άνθρωπο που επί τρία χρόνια του βγάζανε λάθος ΕΝΦΙΑ (λάθος σε τετραγωνικά), δεν τον διορθώνανε και δεν είχα για τρια χρόνια φορολογική ενημερώτητα
Μέχρι και εξώδικο είχα στείλει στον έφορο (στ'αρχίδια τους)

Από τότε βεβαίως τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί και έχουν στρώσει

BTW από τις καλύτερες στιγμές μου ήταν εξώδικο στην Αστυνομία Νέας Σμύρνης (για άρνηση παραλαβής εγγράφου), με δύο δικαστικούς επιμελητές ώστε να επιβεβαιώσει ο ενας τα λεγόμενα του άλλου. Το παραλάβανε μετά από απειλή ότι θα γινότανε θηροκόλληση (που σημαίνει ότι το ΑΤ ήτανε κλειστό)

GEKAS

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2005
Κριτικές
11
Like
141
Πόντοι
11
Δυστυχως την "διασταση" δεν την δεχονται πλεον ακομα και με δηλωση στο ειρηνοδικειο με μαρτυρες. Θελουν πρωτοκολλο απο καταθεση αιτησης διαζυγιου. Αυτο γιατι λογω χρεων του ενος συζυγου και με το φοβο κατασχεσης δηλωναν ψευδης διαστασεις. Τουλαχιστον στο ΔΟΥ Αμαρουσιου, σε παρομοια περιπτωση, ηταν καθετοι και δεν εκαναν δεκτη την αιτηση.

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
και δεν εκαναν δεκτη την αιτηση.

Ρε γκέκα,

Πως πρέπει να στο πει κάποιος για να το καταλάβεις?

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτή η έννοια.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, να αρνηθεί να παραλάβει αίτηση πολίτη.

Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να την παραλάβουν. Μετά (αν θέλουν) μπορούν να σου απαντήσουν "το αίτημα σας δεν γίνεται δεκτό". Αλλά η απάντηση θα έχει υπογραφή από κάτω.
Και σε πληροφορώ ότι κανείς ΔΥ δεν θέλει να δίνει χαρτιά με την υποφραφή του. ΙΔΙΩΣ αν δεν είναι σίγουρος πως αυτά που γράφει είναι σωστά.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom