pezoporos
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 25 Ιουν 2009
- Μηνύματα
- 5.602
- Κριτικές
- 8
- Like
- 3.451
- Πόντοι
- 786
Σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα δεν είναι έτσι ακριβώς:Προκλητικά προνόμια
Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει μείωση δαπανών, αμοιβών και προνομίων και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Γιατί μπορεί ο πρόεδρός της να είχε ο ίδιος μειώσει τις αποδοχές του, αλλά ο οργανισμός του συνέχιζε να απολαμβάνει προνομίων που ήταν πλέον προκλητικά. Η αντιμετώπιση του φαινομένου θα δώσει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι επικεφαλής της οποίας συστήνουν ορθώς, εδώ και χρόνια, μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα μπορεί να πει πλέον στον εκάστοτε επικεφαλής του κορυφαίου αυτού οργανισμού: «δάσκαλε που δίδασκες...».
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος: 4.051.949 ευρώ ετησίως, αυτοτελώς φορολογούμενα!
Φεβρουαρίου 25, 2010 in Η πολιτική στην καλύβα | Tags: Προβόπουλος, Τρισέ, Χουντής | by Πάνος
Απ' όσο θυμάμαι τα τέσσερα εκατομμύρια του κωδικού 659 της τρίτης σείδας της δήλωσης ανέρχονται σε 4.000.000 ευρώ και πρέρχονται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Πολύ γουστάρω κάποιος που κερδιζει 100 φορές περισσότερα από εμένα (μαζί με την σύζυγο) να μου κόβει το επίδομα... Κάτι σαν την Νταλάρα που ταυτίζεται με τους ανέργους ή παλιότερα εκείνο το μουνάκι την Σοφία Καλαντζοπούλου.
Η καθαρίστρια
Πηγή:
Ενώ σήμερα βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα κλιμάκιο «εμπειρογνωμόνων» της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), (εκπρόσωπος της οποίας, είχε προκαλέσει οργή στην ελληνική κοινή γνώμη χαρακτηρίζοντας την σύνταξη των 720 ευρώ ως ικανοποιητικό εισόδημα κι άρα ικανό να φορολογηθεί) την ίδια στιγμή ο Διοικητής της ΕΚΤ κ.Τρισέ απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή αρνείται να σχολιάσει τα εισοδήματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα φορολογούνται με πολύ μικρότερο συντελεστή από τους λοιπούς φορολογουμένους.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Ν.Χουντής αναφερόταν σε δημοσίευμα εφημερίδας που αποκάλυπτε ότι: «για το οικονομικό έτος 2008 τα εισοδήματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν 4.051.949 ευρώ, από τα οποία σχεδόν το 100% αποτελούν αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, που φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ή δεν φορολογούνται καθόλου με βάση το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Από το ανωτέρω δημοσίευμα δεν προκύπτει η πηγή των αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών, δηλαδή δεν γνωρίζουμε εάν αυτά προκύπτουν από κινητές αξίες ή συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ή οτιδήποτε άλλο.»
Συνεχίζοντας στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής αφού επεσήμανε την θεσμική σχέση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΚΤ τόνιζε ότι: «το άρθρο 2 του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΚΤ που αναφέρει ότι «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλούνται να αποφεύγουν κάθε κατάσταση ικανή να οδηγήσει σε προσωπική σύγκρουση συμφερόντων», το άρθρο 4.1 που αναφέρει ότι «σύγκρουση συμφερόντων προκύπτει όταν τα μέλη του ΔΣ έχουν ιδιωτικά ή προσωπικά συμφέροντα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ή φαίνεται να επηρεάζουν την αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων τους» και ζητούσε να πληροφορηθεί την ακριβή πηγή των εισοδημάτων αν η «ύπαρξη αυτών των εισοδημάτων οδηγεί σε προσωπική σύγκρουση συμφερόντων «τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ή φαίνεται να επηρεάζουν την αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων τους», κατά το γράμμα και πνεύμα του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΚΤ»
Η απάντηση του κ. Τρισέ προς τον Ν.Χουντή έχει ως εξής:
«Ο καθορισμός και η εποπτεία των εισοδημάτων των διοικητών των εθνικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος/ΕΣΚΤ δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ, καθώς οι μισθοί, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν αποτελούν αντικείμενο σύμβασης με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, η οποία διέπεται από το εθνικό δίκαιο. Η κοινοποίηση των εισοδημάτων των διοικητών εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών.»
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ.Τρισέ ο ευρωβουλευτής ΝΧουντής δήλωσε:
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Διοικητής της ΕΚΤ προσπαθεί να αποφύγει να σχολιάσει την πηγή των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο κ.Τρισέ προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει επικαλείται το γεγονός ότι οι μισθοί, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις, που λαμβάνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελούν αντικείμενο σύμβασης. Ο κ.Τρισέ και πολλοί άλλοι ξεχνούν ότι οι μισθοί, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα και τα οποία θέλουν να πετσοκόψουν με διάφορους τρόπους, αποτελούν επίσης αντικείμενο συμβάσεων (συλλογικών) που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν επικυρωθεί με νόμους.»
*
Σχόλιο καλύβας: Και ΔΕΝ μπορούμε να πούμε χαλάλι τα εκατομμύρια, έκανε καλά τη δουλειά του: το αποτέλεσμα (και) της δουλειάς του κ. Προβόπουλου το ζούμε πλέον όλοι μας…