Τυχερός είσαι, Τόμος 15, της "Ιστορίας του Ελληνικού έθνους" σελ. 376(έχει προηγηθεί η ανάθεση
του Υπουργείου Στρατιωτικών ,από το Βασιλιά στον Μεταξά) Η επιστολή έχει ημερομηνία 9 Μαρτίου
1936 . Aντιγράφω από την Ιστορια του Ελληνικου Εθνους.
"Με την ενέργειά του αυτήν ο Βασιλεύς ανέκτησε πλήρως ακέραιον το κύρος του, τόσον απαραίτητον
δια την οριστικήν επάνοδον της χώρας εις κανονικόν πολιτικόν βίον", για να καταλήξει αναφωνώντας
το πολυσυζητημένο εκείνο "Ζήτω ο Βασιλεύς"
Η ευθυνη του για τον Διχασμό δεν είναι στην ίδια επιστολή (έκανα λάθος), αλλα σε άλλο κείμενο του
με χρονολογία 1928. Πάλι θα περιμένεις για να βρω τα απαραίτητα στοιχεία.
Υ.Γ. Τώρα που σου παραθέτω τα στοιχεία θα αλλάξει τίποτα στις απόψεις σου?
Από οτί γνωρίζω το Μάιο του ιδιου έτους(μετά από δύο μήνες δηλ.) έκανε το κίνημα εναντίον του Βασιλια - μάλλον θόλωνε τα νερά. Όπως επίσης οτί ο Βενιζέλος έχει παραδεχτεί λάθος χειρισμούς στο Διχασμό, όχι ότι είχε την ευθύνη.
Πάντα αλλάζω τις απόψεις μου με στοιχεία, αλλά μεχρά τώρα δεν έχω παραθέσει κάποια άποψη, αλλά μόνο ιστορικά στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες των εν Ελλάδι Βασιλέων. Μήπως είδες το παραπάνω post για την παράδοση των σχεδιαγραμμάτων της Αν. Μακεδονίας σε αντιπάλους εν καιρώ πολέμου? Νομίζω ότι ήταν εσχάτη προδοσία.(Επαμεινώνδα Ενεπεκίδη πρέσβη στη Βιέννη: Τα αρχεία της Αυστρικής Διπλωματίας 1910-1918)