Στο πειθαρχείο του ΕΛΚ ο Σαμαράς
Απομονώθηκε στην ευρω-δεξιά ο πρόεδρος της ΝΔ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2011 07:20
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και οι πιέσεις ήταν αφόρητες. Η πλειοψηφία των κεντροδεξιών ηγετών αδυνατούσε να κατανοήσει τη στάση της Ν.Δ. και την άρνησή της να συναινέσει. Αρκετοί από αυτούς φρόντισαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον κ. Αντ. Σαμαρά ακόμα και με δημόσιες δηλώσεις τους.
Ενδεικτικό του άσχημου κλίματος που υπήρξε στη συνεδρίαση, ήταν και η δημόσια παραδοχή του ίδιου του κ. Σαμαρά, ότι οι περισσότεροι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων, επέμειναν στις απόψεις τους και τόνισε ότι ο κριτής όλων είναι ο Ελληνικός λαός.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όμως, παρά τις πρωτοφανείς πιέσεις που δέχθηκε για να αλλάξει στάση και να συναινέσει, παρέμεινε σταθερός στη γραμμή που έχει χαράξει, [size=30pt]έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους «αγανακτισμένους» και σε όσους αντιδρούν στα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος[/size].
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να μην αλλάξει γραμμή, φάνηκε και από τη δημόσια δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο, όπου αφού επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι βρέθηκε σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, είπε με έμφαση: «Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός».
Σε αυτό το νέο «όχι» που είπε ο κ. Σαμαράς, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπήρχε στη Σύνοδο, θα επενδύσει το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρεί ότι από τη μια πλευρά δικαιώνεται η ρητορική και στρατηγική του και από την άλλη, πιστεύει πως πολύ σύντομα θα υπάρξει ενίσχυση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
Σκληρή κριτική, εντός και εκτός Συνόδου
Ο ίδιος ήταν εμφανώς καταβεβλημένος μετά την περίπου τρίωρη συνεδρίαση, όπου βρέθηκε ενώπιον των ηγετών των μεγαλύτερων κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, αλλά και ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, κυρίως από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ, του κ. Μπαρόζο, αλλά και άλλων ηγετών, όπως του Φιλανδού νέου Πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν (μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών) που κινείται παράλληλα με τη γερμανική γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η επόμενη «ανάκριση» αναμένεται να γίνει, είτε αρχές Ιουλίου, είτε τον Σεπτέμβριο, οπότε ο κ. Σαμαράς, όπως σημείωσε χθες πρώτο το Βήμα, θα παραστεί ενώπιον των 265 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο για να εξηγήσει τη στάση της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, που τον στηρίζει, τον κάλεσε -κατόπιν αιτήματος κυρίως των βορειοευρωπαίων ευρωβουλευτών- να εξηγήσει τις θέσεις του.
«Άλλαξε πορεία»
Η συζήτηση άναψε πολύ νωρίς. Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι συμφωνεί στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, του δημοσίου χρέους, αλλά επέμεινε πως διαφωνεί με το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και αναφέρθηκε ειδικά στα φορολογικά μέτρα. Μάλιστα, κάποια στιγμή, τους είπε ότι και εάν ακόμα συναινούσε, το πρόβλημα δεν θα λυνόταν.
Η επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά ανάγκασε την κυρία Μέρκελ να τον ρωτήσει: «Και τι ζητάς;». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο φορολογικό σκέλος με ιδιαίτερη έμφαση, όπως το είχε περιγράψει και στο Ζάππειο ΙΙ.
Η αντίδραση ήταν άμεση από τον κ. Μπαρόζο, που του είπε, ότι ο μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο, ενώ ακόμα κυριαρχούσε η φράση που είπε προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο πως, «η Ελλάδα χρειάζεται εθνική συναίνεση και όχι μια κοντόφθαλμη κομματική πολιτική».
Ο κ. Σαμαράς προέβαλε τα σημεία συμφωνίας με την κυβέρνηση, που είναι η μείωση του ελλείμματος και η αποκλιμάκωση του χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως επιχείρησε να πείσει τους ομοϊδεάτες του, ότι διαφωνεί με τη συνταγή του μνημονίου, ενώ είπε ότι κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου, θα τα ψηφίσει η Ν.Δ.
Η κυρία Μέρκελ είχε φροντίσει πριν την έναρξη της Συνόδου, να δείξει το πλαίσιο που θα κινηθεί, τόσο η ίδια, όσο και άλλοι ηγέτες, δηλώνοντας, πως «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική».
Οι θέσεις της Ν.Δ. δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΕΛΚ, αν και υπήρξαν ορισμένοι Πρωθυπουργοί, που τον στήριξαν, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ενώ συγκαταβατικός ήταν και άλλοι, όπως ο Ισπανός αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Έντα Κένι.
Πολλοί του είπαν να αλλάξει στάση και να είναι συναινετικός, καθώς όπως είπαν, δεν μπορούν να καταλάβουν, πως ένα συντηρητικό κόμμα, δεν στηρίζει μια προσπάθεια που έχει να κάνει με τη σωτηρία της χώρας.
«Κινδυνεύει το ευρώ»
«Αν δεν στηρίξεις το πρόγραμμα, θα έρθει η κατάρρευση της ευρωζώνης» φέρεται να του είπαν. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι στηρίζει τους στόχους, αλλά διευκρίνιζε πως ο κόσμος είναι σε απελπισία, γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα.
«Δώστε μου, το μνημόνιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και τότε θα πω ναι» λέγεται ότι αντέκρουσε ο κ. Σαμαράς για να παρέμβει η κυρία Μέρκελ, λέγοντάς του: «Πείτε μας δυο πράγματα που θα θέλατε».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε την ανάγκη μείωσης των φόρων και να στηριχθεί η Ελλάδα από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αρκετά έχει εκτεθεί σε κίνδυνο η Ε.Κ.Τ.» του απάντησε ο κ. Μπαρόζο που ήταν αρκετά επιφυλακτικός έναντι του κ. Σαμαρά.
Ιδιαίτερα σκληρός, ο κ. Κατάινεν τον ρώτησε ευθέως: «Και εάν αύριο γίνεις πρωθυπουργός τι θα κάνεις;». Ο κ. Σαμαράς του απάντησε ότι από το σχέδιο α΄ θα πάει στο σχέδιο β΄, υπεραμυνόμενος των προτάσεών του.
Το καρφί Γιούνκερ
Το κλίμα επιβάρυνε και η δημόσια δήλωση, ιδιαίτερα επιθετική, του προέδρου του Eurogroup και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με αρκετά δεικτικό ύφος, είπε:
«Δεν πήγα στο ΕΛΚ γιατί έπρεπε να πάω στην εθνική γιορτή του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να είναι χαρούμενος που δεν πήγα. Γιατί αν πήγαινα θα του ζητούσα επιτακτικά να εγκαταλείψει την αρνητική θέση που έχει».
Σκληρή ήταν και η κυρία Μέρκελ που κάλεσε την αντιπολίτευση της Ελλάδας να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ο κ. Λετέρμ δήλωσε: «Ασκήσαμε όλη την επιρροή μας στον κ. Σαμαρά, αλλά αυτός είναι που αποφασίζει».
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα επικριτικά δημοσιεύματα για την στάση του κ. Σαμαρά απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο. Σε ρεπορτάζ του Spiegel Online, με τίτλο «Ο πεισματάρης αντάρτης των Αθηνών» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είναι ο μπαμπούλας της Ευρώπης, που αποκλείει την ελληνική δέσμη μέτρων λιτότητας και απειλεί να οδηγήσει το ευρώ πάνω στον τοίχο. Οι συντηρητικοί συνάδελφοι του κόμματός του από τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.α. τώρα βλέπουν στο πρόσωπο του μία πράξη εξέγερσης αλλά αυτός συνεχίζει να είναι απείθαρχος».
«Στάθηκε όρθιος»
«Οι πέσεις ήταν απίστευτες» παραδέχθηκε στο «Βήμα» συνομιλητής του κ. Σαμαρά, αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, αλλά σημείωσε πως «επιτέλους, οι αρκετοί ηγέτες κρατών και πρωθυπουργοί άκουσαν από πρώτο χέρι τις απόψεις μας». Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς στάθηκε όρθιος και θεωρούν ότι σταδιακά θα κερδίσει από αυτή τη στάση και το γεγονός πως δεν υποχωρεί. Μάλιστα, αδιαφορούν για το κλίμα που διαμορφώνεται για την αξιωματική αντιπολίτευση και τονίζουν τη φράση του κ. Σαμαρά, ότι «τελικός κριτής όλων είναι ο ελληνικός λαός».
αυτη ειναι η νδ
λαικισμος στο επαρκο που μεχρι και οι δικοι του τον εκραξαν