[size=20pt]Νέα παρέμβαση της Μόσχας για τη Συμφωνία των Πρεσπών [/size]
Την εκτίμησή της ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε η Μόσχα, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη – τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα – και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».
«Η απόφαση της Bουλής της «Μακεδονίας», που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική στην Αθήνα ότι αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.
Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «την ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα σε προηγούμενη παρέμβασή της είχε αφήσει νοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το επιτυχές δημοψήφισμα στη γείτονα, «ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.