Νέα

Πολιτικές Εξελίξεις

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pornopapos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 308K
  • Εμφανίσεις 6M
  • Ετικέτες
    bou classics
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Ποιό κόμμα θα ψηφίζατε αν προκηρύσσονταν ΣΗΜΕΡΑ εκλογές (Οκτώβριος 2020)?

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 244 14,0%
  • ΝΔ

    Ψήφοι: 464 26,6%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ψήφοι: 269 15,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ

    Ψήφοι: 15 0,9%
  • ΚΚΕ

    Ψήφοι: 67 3,8%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Ψήφοι: 42 2,4%
  • ΑΝΕΛ

    Ψήφοι: 6 0,3%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    Ψήφοι: 52 3,0%
  • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Ψήφοι: 14 0,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ψήφοι: 29 1,7%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

    Ψήφοι: 82 4,7%
  • ΚΚΕ (μλ) - ΜΛ ΚΚΕ

    Ψήφοι: 16 0,9%
  • Αυτό το νέο της ΖΩΗΣ

    Ψήφοι: 35 2,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν υπάρχει εδώ

    Ψήφοι: 159 9,1%
  • Είμαι ακόμα ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ

    Ψήφοι: 130 7,4%
  • ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ

    Ψήφοι: 122 7,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    1.746

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Δε διαφωνώ με τα περισσότερα απ όσα λες και είμαι το ίδιο απαισιόδοξος με σένα ώς προς τις ικανότητες και κυρίως τις προθέσεις των πολιτικών, ίσως και των θεσμών. Το μόνο που μπορεί να εμπνεύσει αισιοδοξία είναι τα νούμερα και εκεί εστιάζω. Αν υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί με τις προ κρίσης εποχές, με "τσοβόλα δώστα όλα" ή τις 700.000 προσλήψεις του Πακη, τότε ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ και μας περιμένει μια ακόμα 50ετία στασιμότητας.
Αν όμως αλλάξουν βιολί και κάνουν απλά αυτά που πρέπει, τότε, ναι υπάρχουν φοβερές προοπτικές για τη χώρα τη δεδομένη στιγμή.
Επειδή το βασικότερο, όπως είπες είναι να έρθουν επενδύσεις, σου αναφέρω μερικές που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα:

1. Ελληνικό
2. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
3. Κτηνοτροφία με γενναίες ενισχύσεις των τιμών γάλακτος, αύξηση παραγωγής (τα πιο πολλά χωριά είχαν 50000 ζώα το 60 και πλέον έχουν 3000 και αν) και τόνωση εξαγωγών, κυρίως φέτας). Δεν το λέω επειδή τα αναφέρει αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης, αλλά επειδή τα βλέπω εδώ και χρόνια στα δικά μου μέρη
4. Χειμερινός τουρισμός. Άπειρα ξενοδοχεία κάθονται τον χειμώνα, ενώ μπορούν να γίνουν ελκυστικοί προορισμοί
5. Εταιρίες τεχνολογίας και Πληροφορικής. Αγορά χωρίς όρια διεθνώς που μπορούμε να διεισδύσουμε με τις σωστές κινήσεις.
6. Βελτίωση των αγροτικών καλλιεργειών
7. Αύξηση του κατασκευαστικού κλάδου μόλις πάρει μπρος ο δανεισμός
8. Κυνήγι της φοροδιαφυγής, ειδικά στα νησια όπου υπάρχουν τρελά κέρδη που δε δηλώνονται και δε φορολογούνται
9. Αύξηση των μικρών καταστημάτων (αυτό θα γίνει νομοτελειακά μόλις πάρει μπρος η οικονομία) ρουχάδικα, φαγάδικα, ηλεκτρικά, κλπ που θα δημιουργήουν πολλές έξτρα θέσεις.
10. Περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών (ΔΕΗ, κλπ)

Πολλά μπορούν να γίνουν στο κομμάτι αυτό, αλλά προτεραιότητα είναι το χρήμα να πέσει στον ΙΤ και να μην αρχίσει πάλι η εύνοια του κρατισμού που κατέστρεψε τη χώρα.

εχεις απολυτο δικιο σε αυτο και συμφωνω οτι υπαρχουν ανετα οι δυνατοτηες για οικονομικη αναπτυξη της χωρας. Εχει παρα πολλα πλεονεκτηματα , ανεφερες συγκεκριμενες δυνατοτητες και τομεις, αλλα γενικα εχει πολυ υψηλης ποιοτητας συντελεστες. Δυνητικα ομως. Το ζητημα ειναι πολιτικης κατευθυνσης , οπως πολυ σωστα ανεφερες, σκοπιμης καθηλωσης των δυνατοτητων αυτον και μη αξιοποιησης τους.
Αφου πιστευω οτι δε θα επρεπε να υπηρχε καν κυβερνηση και η χωρα να πηγαινε στον αυτοματο πιλοτο απο μονη της, την κοινωνια, αυτο θα ηταν πραγματικα το καλυτερο :grin:.
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.158
Κριτικές
16
Like
15.343
Πόντοι
6.515
Στη πορεια του φυσσα ειχε καλο κοσμο και φετος

 

Συνημμένα

  • paul_03.jpg
    paul_03.jpg
    35 KB · Εμφανίσεις: 16
Εγγρ.
26 Μαρ 2012
Μηνύματα
11.905
Like
15.049
Πόντοι
3.656
Φιλοαμερικανός είμαι τυπε....
Υπερμαχος της ενσωματωσης της Ελλαδας ως 51ης πολιτείας στις ΗΠΑ.

Κόψε τα ναρκωτικά. Η Ελλάδα δεν αξίζει να είναι χώρα της Ευρώπης από υποδομές και Βιομηχανική παραγωγή. Όχι της Αμερικής
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
Για να τα δουμε συνολικα. Η οποια βελτιωση στους δεικτες δεν οφειλεται στην αναπυξη της οικονομιας, αλλα στην υπερφορολογηση που γινεται οχι εις βαρος νεου παραχθεντος πλουτου, αλλα αυτου του ιδιου το κεφαλαιου. Εν ολιγοις για να το πω παραστατικα για να δημιουργηθει το πλεονασμα η χωρα τρωει βαζει οχι απο αυτο που παραγει αλλα απο τις ιδιες της τις "σαρκες". Πραγμα που αφαιρει δυνατοτηα μελλοντικα να παραξει πλουτο.
Εξαλλου για ποιον ακριβως λογο μετα απο 8 χρονια προγραμματων δημοσιονομικης διορθωσης και -υποτιθεται μεταρρυθμισεων- να χρειαζονται 30 δις (!!!) μαξιλαρακι ασφαλειας? Εαν πραγματι η χωρα οικονομικα βρισκοταν υπο συνθηκες και πορεια βελτιωσς και εξομαλυνσης ο πρωτος που θα το αφουγκραζουαν αυτο δε να ηταν ουτε εγω ουτε εσυ που καθομαστε και αμπελοφιλοσοφουμε πινωντας καφε για να περασει η ωρα, αλλα ο κατεξοχην ενδιαφερομενος που θα εβαζε τα ωραια του δισεκατομμυρια, δηλαδη ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Αλλα μαλλον οι εκπροσωποι των αγορων δε συμμεριζονται την ιδια αισιοδοξια και για αυτο το λογο ειναι ακρως απαγορευτικο για τη χωρα να πορευτει ετσι οπως εχουν κανει ανστιστοιχα αλλες χωρες οχι μονο αμεσως μετα την εξοδο απο προγραμματα, αλλα και πριν την τυπικη ληξη αυτων.
Δευτερον στα στοιχεια που παραθεστεις, και τα οποια οπως ειπαμε αποτυπωνουν το δημοσιονομικο στριμωγμα με την απομυζηση καθε ικμαδας παραγωγικης δυναμεως στη χωρα και απομειωση κεφαλαιου και οχι καποια ισχνη εστω οικονομικη αναπτυξη, παρελειψες να παραθεσεις το εμπορικο ελλειμα και το υψος των επενδυσεων. Ο βασικοτερος δεικτης που δειχνει πως παει μια οικονομια ειναι το εμπορικο ισοζυγιο και εαν μετα απο 8 χρονια συνεχους μειωσης τοσο της εσωτερικης ζητησης οσο και των εργατικων μισθων επιμενει και μεγαλωνει ενα εμπορικο ελλειμα 20 δις που ειναι γιγαντιο , αυτο κατι δειχνει. Και οχι μονο κατι δειχνει αλλα πρεπει να ειναι κοκκινος συναγερμος δυνατη καμπανα. Δειχνει οτι παρα τη μειωση των εισαγωγων, οι εξαγωγες εχουν μειωθει ακομη περισσοτερο , δεν εχει γινει καμια απολυτως επενδυση παραγωγικη ο παραγωγικος ιστος εχει ξεχαρβαλωθει και αλλο. Επισης το ποσοστο της βιομηχανιας ως ποσοστο του ΑΕΠ εχει πεσει στο 12 % με πτωτικη ταση. Δε θα σου πω για ποσοστο επενδυσεων σε τεχνολογικους τομεις, ουτε σε ερευνα και τεχνολογια ,γιατι θα τα βαψουμε  μαυρα κυριακατικα.
Οπως για τους δημοσιους υπαλληλους αυτο που μετραει ειναι τι ποσοστο των δημοσιων δαπανων κατευθυνεται για μισθος ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ δημοσιων υπαλληλων. Οπως και γενικα τι ποσοστο του ΑΕΠ αποτελει δημοσιες δαπανες.
Για τις συνταξεις οπως εξηγησα, το γεγονοτς οτι θα μειωθουν πρωτον εχει προυπολογιστει προφανως στους υπολογισμους για το μαξιλαρακι, αλλα και ετσι να μην ειναι, δεν ειναι ενα ποσοστο που προκυπτει απο καποια πραγματικη παραγωγη στην οικονομια. Απλα ειναι η αναιρεση μιας υποσχεσης ενος αναξιοπιστου κρατους προς τους δικαιοχους μιας παροχης οτι απλα αυτη δε μπορει να γινει. Σα να εχω εγω στα ταμεια μου 1000 ευρω να σου λεω για τα επομενα   5 χρονια το μηνα θα σου δινω απο 300 το μηνα και μετα απο λιγο να ρχομαι και να σου λεω ξερεις θα σου δινω απο 20 τελικα γιατι δε βγαινω.
Για την ανεργια που υπαρχει η πηγη της ισορροπησης η και αντιστροφης (?!)του ρευματος φυγης? Εαν υπαρχει παντως ενα φρενο ειναι γιατι δεν υπαρχουν πλεον ατομα αλλα για να φυγουν. Ας πουμε οτι επιστρεφουν οι μισοι απο οσο εργατικο δυναμικο εφυγε και η ανεργια θα χτυπησει το 40 %. Παντως σε παραπεμπω στις επενδυσεις που ειπαμε και πριν, χωρις επενδυσεις η εστω αποσβεση χαμενου κεφαλαιου νεες θεσεις εργασιας απο μονες τους δεν θα ανοιξουν.
Ανακοινωσεις εγιναν απο την κυβερνηση. Κανε απο περιεργεια το εξης πειραμα . Ψαξε τα τελευταια 20 χρονια ας πουμε ποσες ανακοινωσεις και τι εγιναν απο κυβερνησεις η κομματα και τι ποσοστο αυτων εκπληρωθηκαν ακριβως οπως ανακοινωθηκε. Ειδικα δε οσον αφορα φορολογικα ζητηματα.  
Οι Δ.Υ. υπαλληλοι δε θα αφησουν καμια θεση για να πανε στονΙΤ με χιλιαρικο γιατι στον ΙΤ μπορει αυριο η εταιρεια να πει βαζω λουκετο η παω στην Ρουμανια η την Εσθονια η κανω περικοπες προσωπικου . Στο δημοσιο οσο απαγορευεται η απολυση υπαλληλου θα υπαρχει παντα καθως εχει ο αλλος ενα μισθο, ασφαλιση , περιθαλψη καθολου ελεγχο . Αν μειωθει σε τετοιο βαθμο ο μισθος, απλα θα φουντωσει η διαφθορα, η ο Δ.Υ. θα κανει και μια μαυρη εργασια. Το δημοσιο θα παψει να ειναι ελκυστικο μονο αν αλλαξει εντελως η διαρθρωση του κα η σχεση εργασιας. Χλωμο το βλεπω με μια κυβερνηση η οποια αδυνατει να απομακρυνει ακομη και καταδικασθεντες για χρηματισμο υπεξαιρεση κλπ. η οσους εχουν απομακρυνθει τους επανπροσλαμβανει ( για να μη μιλησουμε για αξιολογηση, αποδοση κλπ ).
Ολα αυτα λοιπον δεν αλλαζουν επι ΣΥΡΙΖΑ οι παραμετροι που επιφερουν την οικονομικη καθηλωση ειναι οι ιδιοι και δεν αναμενεται να αλλαξουν ουτε με τη ΝΔ του Κουλη, ουτε με το νεο κεντροαριστερο εξαμβλωμα που μαγειρευεται απο τους Γ. Παπανδρεου και Λαλιωτη με τη συμμετοχη του Κιναλ ποταμιου " σοσιαλδημοκρατικου" συριζα κλπ.
Οσο λοιπον δεν αλλαζουν καποιες συγκεκριμενες παραμετροι δε θα αλλαξουν και τα αποτελεσματα. Μην εχετε αυταπατες και βλεπετε το προσωρινο " συμμαζεμα' της υπερφορολογησης ως βελτιωση (!!!) της οικονομιας και αισιοδοξες (!!!!) προοπτικες!

...like...!
 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
Handelsblatt: Ολέθρια λανθασμένοι οι υπολογισμοί για την πολιτική λιτότητας
«Οι πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ έπρεπε να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθεια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ - προφανώς ήταν ένας ολέθρια λανθασμένος υπολογισμός», γράφει η Handelsblatt, με αφορμή πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ
Handelsblatt: Ολέθρια λανθασμένοι οι υπολογισμοί για την πολιτική λιτότητας | in.gr
in.gr
17 Σεπτεμβρίου 2018, 22:29

 

«Οι πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ έπρεπε να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθεια από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ – προφανώς ήταν ένας ολέθρια λανθασμένος υπολογισμός», γράφει η Handelsblatt σε σχετικό της άρθρο, με αφορμή πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η Handelsblatt παραπέμπει καταρχήν σε έκθεση του Ντάνιελ Λι, αναπληρωτή επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, η οποία «ισοδυναμούσε με παραδοχή ενοχής», καθώς υποστήριζε ήδη από το 2013 ότι σε χώρες με μνημόνια η οικονομία υπέστη πιο ισχυρό πλήγμα από όσο είχε προβλεφθεί , με τις επιβεβλημένες πολιτικές αυστηρής λιτότητας να επιβραδύνουν περισσότερο από το αναμενόμενο τις οικονομικές επιδόσεις.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για την επίδραση της πολιτικής λιτότητας έγινε αντικείμενο θυελλωδών συζητήσεων, κυρίως ανάμεσα σε οικονομολόγους και πολιτικούς της Γερμανίας και του αγγλοσαξονικού χώρου.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της μελέτης της ΕΚΤ, διαπιστώσεις της οποίας είχαν μάλιστα διαρρεύσει στα διοικητικά όργανα της ΕΚΤ ήδη από το 2014, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο αρθρογράφος καταλήγει:

«Εάν η ανάλυση της ομάδας της ΕΚΤ είναι ορθή, τότε οι Αγγλοσάξονες είχαν δίκιο στην κριτική τους και η κρίση στις ιδιαίτερα πληγείσες χώρες του Νότου θα ήταν συντομότερη και λιγότερο βαθιά, αν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη είχαν ακούσει νωρίτερα τα επιχειρήματά τους».

Ειδικότερα στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει:

«Επιδείνωσαν και επιμήκυναν την κρίση που ξεκίνησε το 2008 στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ); Απαίτησαν ως τρόικα από τις κυβερνήσεις, οι οποίες χρειάζονταν τα προγράμματα βοήθειας, υπερβολικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων; Πίεσε γενικά πάρα πολύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνουν;

Για τον Ολιβιέ Μπλανσάρ (Olivier Blanchard), o oποίος διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2015, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό.

Το 2010 τασσόταν ακόμα υπέρ των περικοπών δαπανών ως το κύριο μέσο για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτής στην Ελλάδα, αλλά ήδη από το 2013 δημοσίευσε με τον αντιπρόσωπό του Ντάνιελ Λι (Daniel Leigh) μια έκθεση, η οποία ισοδυναμούσε με παραδοχή ενοχής.

Η οικονομία στις χώρες του προγράμματος είχε καταρρεύσει πολύ ισχυρότερα από τις προβλέψεις. Από αυτό οι δύο συντάκτες της έκθεσης συμπέραναν ότι οι κρατικές προσπάθειες λιτότητας επιβράδυναν περισσότερο από το αναμενόμενο τις οικονομικές επιδόσεις.

Τεχνικά διατυπωμένο αυτό σημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής των κυβερνητικών δαπανών δεν βρισκόταν στο σύνηθες 0,5, αλλά σαφώς πάνω από το 1. Επομένως, η μείωση του προϋπολογισμού κατά ένα ευρώ συμπιέζει την οικονομική επίδοση όχι μόνο κατά μισό ευρώ, αλλά περισσότερο από ένα ευρώ. Ετσι όμως η αυστηρή πολιτική λιτότητας ερχόταν σε αντίθεση με τον στόχο της μείωσης του δείκτη χρέους.

Θρησκευτικός πόλεμος γύρω από την πολιτική περικοπών

Η συζήτηση για τις συνέπειες από της πολιτικής περικοπών διεξήχθη σαν ένα είδος θρησκευτικού πολέμου, ιδίως μεταξύ Γερμανών και Αγγλοσαξόνων οικονομολόγων και πολιτικών.

Οι πρώτοι τάσσονταν κατά κανόνα υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ οι άλλοι υπέρ μιας δημοσιονομικής πολιτικής που ενισχύει την ανάπτυξη.

«Η εγκατάλειψη των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων προϋπολογισμών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» προειδοποιούσε, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Κλέμενς Φιστ το 2016, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ανακοίνωνε το ίδιο έτος πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας των G20»: Οι G20 δεν συζητούν πλέον για το θέμα ανάπτυξη εναντίον λιτότητας, αλλά για το πως μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα τη δημοσιονομική τους πολιτική για να στηρίξουν την ανάπτυξη».
Η έκθεση της ΕΚΤ

Τέσσερις οικονομολόγοι της ΕΚΤ υπολόγισαν τα στοιχεία της ανάλυσης Μπλανσάρ βασιζόμενοι σε βελτιωμένα στοιχεία, και το συμπέρασμα δημοσιεύτηκε στο Ερευνητικό Δελτίο της ΕΚΤ (ECB Research Bulletin) με τίτλο «Learning about fiscal multipliers during the European sovereign debt crisis» («Μαθαίνοντας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους»).

Ιδίως έχει βελτιωθεί η κατάσταση πληροφόρησης σχετικά με το ύψος του τεκμαιρόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλαπλασιαστή.

Οι Μπλανσάρ και Λι έπρεπε τότε να υποθέσουν ότι η Επιτροπή είχε εκκινήσει από την εν πολλοίς αποδεκτή παραδοχή ενός πολλαπλασιαστή 0,5.

Οι Βρυξέλλες κρατούν παραδοσιακά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις των προβλέψεων και κρίσεων τους.

Ο Μπλανσάρ συνέκρινε την πραγματική οικονομική ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα σε σχέση με τις προβλέψεις και απέδωσε το λάθος στο ότι ο πολλαπλασιαστής έπρεπε να είναι υψηλότερος από τον υπολογιζόμενο 0,5 – πολύ υψηλότερος μάλιστα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην ανακοινώνει βέβαια ακόμα την εκτίμησή της για τον πολλαπλασιαστή, έχει γίνει όμως από άλλης απόψεως περισσότερο διαφανής, με αποτέλεσμα η εκτίμηση να μπορεί να προσδιοριστεί έμμεσα.

Η ερευνητική ομάδα της ΕΚΤ χρησιμοποίησε από τη μια πλευρά τις κανονικές προβλέψεις της Επιτροπής και από την άλλη προγνώσεις σύμφωνα με τη διαδικασία σε περίπτωση υπερβολικού ελλείμματος.

Οι πρώτες καταρτίζονται με βάση την υπόθεση μιας δημοσιονομικής πολιτικής όπως αυτή καθορίζεται στους προϋπολογισμούς.

Στη δεύτερη περίπτωση, αντιθέτως, η Επιτροπή υποθέτει ότι θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία ήταν αναγκαία, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα μέχρι ένα συγκεκριμένο έτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Από τη σύγκριση αυτών των προβλέψεων μπορεί να υπολογιστεί ένας τεκμαρτός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής.

Το συμπέρασμα της ομάδας της ΕΚΤ είναι εντυπωσιακό. Βέβαια, διαπιστώνουν ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού κάτω του 1, δηλαδή χαμηλότερος απ’ ό, τι υπολογίζεται από τους Μπλανσάρ και Λι, και ότι η Επιτροπή έμαθε με τα χρόνια κάποια πράγματα και δέχεται ένα συνεχώς υψηλότερο πολλαπλασιαστή.

Λιγότερο κολακευτικό είναι όμως το πού οφείλεται το χαμηλότερο αποτέλεσμα για τον πολλαπλασιαστή. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έλαβε υπόψη στα πρώτα χρόνια τον συνήθη πολλαπλασιαστή 0,5, αλλά προφανώς εκκινούσε από το ότι βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Με άλλα λόγια, εκκινούσε από το γεγονός ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα είχαν σχεδόν καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στην πραγματικότητα, οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο παρέπεμπαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στην άποψη του οικονομολόγου του Χάρβαρντ Αλμπέρτο Αλεσίνα (Alberto Alesina) σχετικά με την επεκτατική επίδραση των περικοπών των κρατικών δαπανών.
Μαθαίνοντας από τα λάθη

Η ομάδα της ΕΚΤ καταδεικνύει ότι, με την πάροδο των ετών, η Επιτροπή έμαθε ότι οι οικονομίες των χωρών που βρίσκονταν σε πρόγραμμα υπέφεραν πολύ περισσότερο από ό,τι είχε υποτεθεί.

Από σχεδόν μηδέν το 2010 και το 2011, αύξησε -σύμφωνα με τους υπολογισμούς- μέχρι την τελευταία διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τον τεκμαρτό πολλαπλασιαστή σε βάρος της Γαλλίας σε 0,9 το 2015.

Αυτό είναι πολύ κοντά στο 1 και θα σήμαινε ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπολογίσει κανείς ότι η μείωση του ελλείμματος θα μειώσει το χρέος σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Με τον συνεχώς υψηλότερα υπολογιζόμενο πολλαπλασιαστή συμβάδιζε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε μικρότερες περικοπές από τις κυβερνήσεις που είχαν υπερβολικά μεγάλο έλλειμμα.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν τη μετριοπαθέστερη πολιτική λιτότητας ως τον λόγο που χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν κρίση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρουσιάζουν και πάλι ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το 2015.

Αν και οι κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν στις απαιτήσεις λιτότητας από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί παραιτήθηκε από την επιβολή κυρώσεων το 2016 με το επιχείρημα ότι δεν ήταν «πολιτικά και οικονομικά η σωστή στιγμή».

Η στιγμή δεν ήρθε όμως ούτε αργότερα, κυρίως επειδή οι οικονομίες των δύο εξεγερθεισών χωρών αναπτύχθηκαν πολύ καλύτερα απ’ ό, τι είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Oι διαπιστώσεις που δημοσίευσε τώρα η ομάδα της ΕΚΤ φαίνεται πως έχουν διαρρεύσει στα διοικητικά όργανα της ΕΚΤ ήδη από το 2014.

Στις «εισαγωγικές παρατηρήσεις» των μηνιαίων συνεντεύξεων Τύπου του Μάριο Ντράγκι ακόμα τον Ιανουάριο του 2014 αναφέρεται ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας» να μην μειωθούν οι μέχρι τώρα προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση.

Από τον Φεβρουάριο δεν γινόταν πλέον λόγος για την «ουσιαστική σημασία» τους.

Από τον Απρίλιο, οι κυβερνήσεις έπρεπε πλέον μόνο να αποφεύγουν την οπισθοδρόμηση στην προτέρα κατάσταση, ενώ τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η αλλαγή του και αναφερόταν: «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη».

Αυτό ίσχυε μέχρι τις αρχές του 2017, οπότε ο Ντράγκι ξαναστράφηκε προς την ουδέτερη σύστασή του για την οικονομική πολιτική και από το Δεκέμβριο του 2017 καλεί και πάλι να «δημιουργηθούν οικονομικά μαξιλάρια».

Εάν η ανάλυση της ομάδας της ΕΚΤ είναι ορθή, τότε οι Αγγλοσάξονες είχαν δίκιο στην κριτική τους και η κρίση στις ιδιαίτερα πληγείσες χώρες του Νότου θα ήταν συντομότερη και λιγότερο βαθιά, αν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη είχαν ακούσει νωρίτερα τα επιχειρήματά τους.
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.739
Πόντοι
1.306
Έρχονται αυξήσεις "φωτιά" στο ρεύμα... λόγω ρύπων

09:09 Κοινωνία

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των άλλων παρόχων φέρνει η αύξηση των τιμών των ρύπων. Το ρεύμα γίνεται πιο ακριβό στην παραγωγή του με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα τιμολόγια.


Ήδη για τους καταναλωτές μέσης τάσης, βιομηχανίες και αλυσίδες καταστημάτων η χρέωση των δικαιωμάτων άνθρακα έχει αυξηθεί κατά πολύ από τη ΔΕΗ, από τα 2,5 ευρώ τη μεγαβατώρα σε σχεδόν 12 ευρώ.

Οι άλλοι πάροχοι ρεύματος αν και δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους έχουν αναπροσαρμόσει και αυτοί τα τιμολόγια προς τα επάνω.

Θέμα χρόνου θεωρείται και η αύξηση και στα τιμολόγια των νοικοκυριών. Μια αύξηση που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποια θα είναι και πότε θα έρθει γιατί στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επωμιστεί.


 

netsome

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.658
Like
528
Πόντοι
36
Διαβαζα τα αρθρα με τις εξελιξεις περι καψωχα οπως αυτο:


----    ----    ----    ----    ----    ----Πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ για Καψώχα: «Αμόρφωτος ντενεκές»
kapsoxas-new-sim
18/09/2018, 11:11 47

ΝΔ: Δημόσιος εξευτελισμός της ΕΡΤ το σχόλιο «θεωρητικός του φασισμού» για τον Μητσοτάκη από τον Καψώχα
17/09/2018, 22:48
kapsoxas
Αντιδράσεις για το «θεωρητικός του φασισμού» για τον Μητσοτάκη από τον Καψώχα της ΕΡΤ
18/09/2018, 09:43
«Είναι ένας απατεώνας της πληροφόρησης. Δεν έχει ιδέαν για τι πράγμα μιλάει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook
Tα όσα είπε σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σωτήρης Καψώχας, σχολίασε ο καθηγητής Γιώργος Προκοπάκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ.

O Σωτήρης Καψώχας είπε σε εκπομπή της ΕΡΤ οτι ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νόμιζε οτι άκουγε τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο.

Ο καθηγητής Γιώργος Προκοπάκης απαντά στον δημοσιογράφο σημειώνοντας οτι ο Σέρτζιο Πανούντσιο δεν ήταν θεωρητικός του φασισμού, αλλά αριστερός, θεωρητικός του μαρξισμού που πρέσβευε ότι ο συνδικαλισμός ήταν η μετουσίωση της μαρξιστικής θεωρίας. Μετά το γύρισε στον ολοκληρωτισμό, «καλή ώρα όπως ο Καψώχας» σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Στην αναρτησή του ο Γιώργος Προκοπάκης καταφέρεται κατ επανάληψη εναντίον του δημοσιογράφου χαρακτηρίζοντάς τον «βλαμμένο του φασισμού» και «απατεώνα της δημοσιογραφίας»...ενώ καταφέρεται και εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ που απλά όπως λέει παίζει τον τροχονόμο. Και καταλήγει ο Γ. Προκοπάκης: Τι λές ρε παιδάκι μου, ξέρει τους θεωρητικούς του φασισμού; Την τύφλα του ο τενεκές....



Ο βλαμμένος του φασισμού

Ο υποτίθεται δημοσιογράφος κ. Καψώχας είπε στην ΕΡΤ απίστευτες ανοησίες απευθυνόμενος στους κάφρους. Η Ακριβοπούλου βέβαια τον άκουγε με ανοιχτό το στόμα. Όταν ειναι στα καλά του ο προϊστάμενός του, ας έχει υπ' όψιν τα ακόλουθα. Και η διοίκηση βέβαια, η αριστερή ξεσποριασμένη μπάμια ο Λεοντής και ο αστείος τροχονόμος Κωστόπουλος. Έχουμε και λέμε:

Ο Καψώχας είπε πως ακούγοντας τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ νόμιζε ότι άκουγε τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο. Ο Σέρτζιο όμως ήταν αριστερός, θεωρητικός του μαρξισμού, θεωρητικός του συνδικαλισμού ο οποίος πρέσβευε πως ο συνδικαλισμός ήταν η μετουσίωση της μαρξιστικής θεωρίας. Όπως ο ίδιος ο Μουσολίνι και πολλοί άλλοι του φασισμού ήταν αριστεροί - καλή ώρα όπως ο Καψώχας και ο Καλογήρου - και έφτιαξαν το φασιστικό κίνημα. Το γύρισαν στον ολοκληρωτισμό, καλή ώρα όπως ο Καψώχας και ο Καλογήρου. Όλοι αυτοί πέρασαν και από μια περίοδο κριτικής του γραφειοκρατικού καθεστώτος της Σοβιετίας.

Τι είναι ποτέ δυνατόν να είπε ο Μητσοτάκης το οποίο να έχει σχέση με τη μούρλια του Σέρτζιο για τη συνδικαλιστική οργάνωση των μαζών; Προφανώς σε άλλο πλανήτη βρισκόταν ο απατεώνας της δημοσιογραφίας. Ο βλαξ έχει ακούσει το όνομα Πανούντσιο ως θεωρητικό του φασισμού. Ανόητε αν ανοίξεις κείμενά του τις ανοησίες των συνδικαλιστών πατέρων θα βρεις. Αυτών ντε των αριστερών σαν και σένα.

Ας το πούμε άλλη μια φορά για τους φορείς του ολοκληρωτισμού στην κυβέρνηση και στα χαμαιτυπεία της: ειδικά τον ιταλικό φασισμό τον έφτιαξαν αριστεροί, όπως τόσοι στην κυβέρνηση σήμερα την έχουν δει στον ολοκληρωτισμό. Οι θεωρητικοί του σχεδόν όλοι είχαν καθένας τους περισσότερα χρόνια στο αριστερό κίνημα από όλους τους παπάντζες της συριζαίικης αριστεράς. Η δε οργανωμένη (και μετά την πορεία στη Ρώμη) αριστερά έβλεπε με συμπάθεια και ενδιαφέρον τον Μουσολίνι - καλή ώρα όπως βλέπει ο Καψώχας τον Καμμένο - για καμιά δεκαριά χρόνια.

Εν ολίγοις, ο Καψώχας είναι ένας απατεώνας της πληροφόρησης. Δεν έχει ιδέαν για τι πράγμα μιλάει. Αμόρφωτος ντενεκές που πουλάει αριστερή μούρη σε αριστερούς ηλίθιους. "Τι λες ρε παιδάκι μου, ξέρει τους θεωρητικούς του φασισμού!" Την τύφλα του ο ντενεκές.

---    ----    ----    ----    ----    ----


Και επεσα και στο σχολιο καποιου (στην σελιδα του protothema.gr)


----    ----    ----    ----

Μπαλαδοφατσα
18/09/2018, 17:57

Ο Καψωχας ειναι αυτος που περιγραφετε. Ο Προκοπακης ποιος ειναι; Θα σας πω: Ειναι αυτος που νομιμοποιησε το μορφωμα (ΝΕΡΙΤ) που κρατησε στην ΕΡΤ τα μεγαλυτερα λαμογια απο τα ηδη υπαρχοντα, δεν κρατησε αυτους που πραγματικα αξιζαν να δουλευουν και συγκεντρωσε ολους τους κοπριτες, τους γλυφτες και τα πειθηνια οργανα που επι εποχης Σημιτη και Κωστακη Καραμανλη χρεωναν την ΕΡΤ με κυριακατικα και υπερωριες 15 και 20 μισθους ετησιως, πλεον του κανονικου. Δηλαδη, αν καποιος ειχε μισθο τοτε 2.000 ευρω, με τα μαμησιατικα ο μισθος του εκτοξευονταν στις 4.500 εως και 5.000 ευρω. ΜΗΝΙΑΙΩΣ!!! Αυτα μπορει ο πολυς ο κοσμος να μη τα γνωριζει, ο Προκοπακης ομως που κανει και τον ξυπνιο τα γνωριζε, αλλα επασχε τοτε απο επιλεκτικη ...αφτοτε, πριν αποκτησει αισχατως φωνη. Και εκανε την παπια για να περναει καλα ο ιδιος και να ικακανοποιει ολους αυτους που τον διορισαν. Δηλαδη, Σαμαρα-Βενιζελο-Στουρναρα. Αυτες τις λαθροθηρειες θα κληθειτε να πληρωσετε ολοι εσεις που σκουζετε, με τη νεα ΚΥΑ, αφου ολοι αυτοι που εμειναν για 23 μηνες στο δρομο θα αποζημιωθουν, ενω ολοι οι αλλοι, εκ των οποιων και οι βολεμμενοι αρχικηφηνες της παλιας κοπης, θα επιστρεψουν τις αποζημιωσεις που πηραν απο το μαυρο της ΕΡΤ (απο 10.000 εως και 70.00 ευρω), -ομως προσεξτε- συνεχισαν να εργαζονται με τους ηδη υψηλους μισθους, κανονικα, επι διοικησης Προκοπακη μεχρι και σημερα. Και το Ταμειον θα ειναι απογοητευτικα ΜΕΙΟΝ και τη χασουρα απο ολο αυτο το πανηγυρακι, εσεις κι εγω θα το πληρωσουμε. Οπως γινεται συνηθως. ΥΓ: Προσωπικα, εχω ακομη και ονοματα στη συλλογη μου, που για ευνοητους λογους δεν τα παραθετω. Προ 5ετιας, μαλιστα καποια εξ αυτων βγηκαν και στη δημοσιοτητα, αλλα στην Ελλαδα της μιζας, της αρπαχτης, της λαμογιας και της ρεμουλας, ουδεμια πειθαρχικη διωξη ασκηθηκε, ουτε απο τους πρωην ουτε απο τους νυν. Καταλαβατε;

 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.158
Κριτικές
16
Like
15.343
Πόντοι
6.515
στον φυσσα πηγε κανεις σημερα να μας πει τι επαιξε  :think:
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Μουνοβάγονο αλέρτ ρεεεεεεε.
 

pezoporos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.602
Κριτικές
8
Like
3.451
Πόντοι
786
εθεάθη πορνοπάπος
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.158
Κριτικές
16
Like
15.343
Πόντοι
6.515
Ξεφτιλα παντου λαμογια  :heavymetalbig:
 

Νεαρχος Κουκης

Σεβαστός
Εγγρ.
22 Οκτ 2014
Μηνύματα
11.412
Κριτικές
15
Like
6.092
Πόντοι
1.496
Ειχα δουλεια σημερα στη Κυψελη και εχοντας λιγο χρονο περπατησα και μπηκα στη σουπερ λουξ ανακαινισμενη Δημοτικη Αγορα Κυψελης. Παλια εκει οπωροπωλεια, μετα εγκαταλειψη, βρωμια και τωρα ξανα ζωντανος χωρος με ΚΕΠ εντος, παγκακια, κοσμο. Παρατηρησα οτι ψηλα ψηλα στο τοιχο, σχεδον στο ταβανι, ενω εχει βαφτει ολο παντου, υπαρχει μια επιγραφη ΚΚΕ και κατι αλλο κομουνιστικο που γραφει. Με τεχνοτροπια γραμμενο λες και μεταφερεσαι στη Σοβιετικη Ενωση 100 χρονια πριν. Αλλο παλι και τουτο. Μουσειο του ΚΚΕ ειναι η δημοσιος δημοτικος χωρος;
 

Pinoklis

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2018
Μηνύματα
2.297
Like
1.023
Πόντοι
216
Το αντίπαλο δέος του Σταθάκη με τα 36 ακίνητα και τα εκατομμύρια καταθέσεις.

Στη Βρετανια που δούλευα, σε ένα μικρό σχετικά μέρος, πιάστηκε μια κυρία να εισπράττει επιδόματα που δε δικαιούνταν. Συνολικά 26000 λίρες περίπου. Ήταν πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες για καμιά βδομάδα περίπου ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΗΣ  και μπήκε κατευθείαν προφυλακιστέα.
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.739
Πόντοι
1.306
Νέες αποκαλύψεις για τα 10.119 δημόσια κτίρια: Και αρχαία μνημεία βγαίνουν «στο σφυρί»

Καταγγελία από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων για τα 10.119 δημόσια κτήρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων - Κάνουν λόγο για ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής - Τη λίστα είχε φέρει στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ


 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.158
Κριτικές
16
Like
15.343
Πόντοι
6.515
Ο πασοκο-γιαννος θα μπει στο φρεσκο η θα το τρεναρουν να φτασει 75 να απαλλαγει?
:heavymetalbig:
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.739
Πόντοι
1.306
πρωτα θα μπει η εγκληματικη οργανωση χα και αν περισεψει καμια γωνιτσα θα μπουν και οι υπολοιποι

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom