Νέα

Πολιτικές Εξελίξεις

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pornopapos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 308K
  • Εμφανίσεις 6M
  • Ετικέτες
    bou classics
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Ποιό κόμμα θα ψηφίζατε αν προκηρύσσονταν ΣΗΜΕΡΑ εκλογές (Οκτώβριος 2020)?

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 244 14,0%
  • ΝΔ

    Ψήφοι: 464 26,6%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ψήφοι: 269 15,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ

    Ψήφοι: 15 0,9%
  • ΚΚΕ

    Ψήφοι: 67 3,8%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Ψήφοι: 43 2,5%
  • ΑΝΕΛ

    Ψήφοι: 6 0,3%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    Ψήφοι: 52 3,0%
  • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Ψήφοι: 14 0,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ψήφοι: 29 1,7%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

    Ψήφοι: 82 4,7%
  • ΚΚΕ (μλ) - ΜΛ ΚΚΕ

    Ψήφοι: 16 0,9%
  • Αυτό το νέο της ΖΩΗΣ

    Ψήφοι: 35 2,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν υπάρχει εδώ

    Ψήφοι: 159 9,1%
  • Είμαι ακόμα ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ

    Ψήφοι: 130 7,4%
  • ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ

    Ψήφοι: 122 7,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    1.747

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
από που και ως που δεν έχω τις προυποθέσεις?


τι ζητάω? εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια σταθερή και μόνιμη εργασία

όχι στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση με μισθούς πείνας

δηλαδή έχεις περισσότερες προυποθέσεις από έναν ο οποίος έχει απολυτηρίο με 19.5, πτυχίο με 9, proficiency στα αγγλικά, Sorbonne II στα Γαλλικα και πέντε χρόνια προυπηρεσία σε ανάλογη θέση ??


Ενα σκουπίδι είσαι ένα τίποτα... κατάλληλος για καμμιά χειρωνακτική εργασία σκουπιδιάρη είσαι μόνον αλλά αυτά θα δοθούν σε ιδιώτες που ούτε εκεί σε παίρνει... 
 

Λιλα

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2008
Μηνύματα
5.322
Κριτικές
3
Like
52
Πόντοι
66
Ειστε φοβερα αδικοι με τον Νικολα-βλαξ.Κοφτε του μικρη συνταξουλα του παιδιου τι θα γινει δηλαδή?Εδω ένα εκατομυριο παιρνουν συνταξεις χωρις να εχουν πληρωσει.Ενας παραπανω απλα. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :boobies:
 

arist_plat1

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2015
Μηνύματα
12.726
Like
2
Πόντοι
166
Μιλησες για τα "ταμεια του κρατους". Οπως εσεις οι αριστεροι μας εχετε πρηξει οτι "ολα κατακτουνται με αγωνα", σου εχω νεα λοιπον, και η αξιοπρεπης δουλεια κατακτάται με αγωνα. Αλλά οχι με πορειες και διαδηλωσεις. Αγωνας ειναι να βελτιωνεσαι καθε μερα, να αυξανεις τις δεξιοτητες σου και να εισαι χρησιμος στον εργοδοτη σου ή να γινεις επιχειρηματιας ο ιδιος. Δυστυχως για σενα "αγωνας" ειναι αυτο που σε διδαξαν αυτοι που σε ηθελαν στρατιωτακι στις πολιτικες τους επιδιωξεις.

δηλαδή ο καπιταλισμός θέλει σύγχρονους σκλάβους και ανθρώπους να πεθαίνουν εξαθλιωμένοι στο 2017 ο κόσμος να μην πηγαίνει μπροστά αλλά πίσω

η εργασία είναι δικαίωμα και δημιουργία όχι σκλαβιά και εκμετάλλευση
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
δηλαδή ο καπιταλισμός θέλει σύγχρονους σκλάβους και ανθρώπους να πεθαίνουν εξαθλιωμένοι στο 2017 ο κόσμος να μην πηγαίνει μπροστά αλλά πίσω

η εργασία είναι δικαίωμα και δημιουργία όχι σκλαβιά και εκμετάλλευση
Τι περιεργο, εγω βλεπω οτι ο κομμουνισμος ειναι αυτος που δημιουργει σκλαβους και εξαθλιωμενους, στις χωρες που εχουν την ατυχια να τον υποστούν.
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Ειστε φοβερα αδικοι με τον Νικολα-βλαξ.Κοφτε του μικρη συνταξουλα του παιδιου τι θα γινει δηλαδή?Εδω ένα εκατομυριο παιρνουν συνταξεις χωρις να εχουν πληρωσει.Ενας παραπανω απλα. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :boobies:
Δεν εχεις και αδικο.
 

arist_plat1

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2015
Μηνύματα
12.726
Like
2
Πόντοι
166
Τι περιεργο, εγω βλεπω οτι ο κομμουνισμος ειναι αυτος που δημιουργει σκλαβους και εξαθλιωμενους, στις χωρες που εχουν την ατυχια να τον υποστούν.

ενώ στην ελλάδα του φιλελευθερισμού υπάρχει ευημερία και ανάπτυξη (όπου θέλει  τη νέα γενιά στην απόλυτη εξαθλίωση)





Χειρότερη χώρα για νέους εργαζομένους η Ελλάδα




Οι γεννήσεις μειώνονται, το ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων είναι αρνητικό επί μία πενταετία, πάνω από 500.000 άτομα –στην πλειονότητά τους νέοι– έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στην κρίση, τα στοιχεία της εφορίας αναδεικνύουν την έκρηξη του φαινομένου της «φιλοξενίας» –-περίπου δύο εκατομμύρια δηλώνουν φιλοξενούμενοι κυρίως από συγγενικά πρόσωπα–ενώ πάνω από 50% των νέων –ένα από τα τρία υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρώπη– εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους ακόμη και στην 3η δεκαετία της ζωής τους.

Κοινωνικά φαινόμενα που γίνονται ολοένα και εντονότερα έχουν μια κοινή αφετηρία: την υψηλή ανεργία στις τάξεις των νέων και τις εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές στους «τυχερούς» που θα καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας.

Οπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος νέος κάτω των 24 ετών, αν βρει δουλειά, αμείβεται με 380 ευρώ καθαρά. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, οι νέοι εξακολουθούν να βλέπουν μπροστά τους το αδιέξοδο: με τον μεικτό μισθό για το πλήρες ωράριο στα 511 ευρώ –κάτι που σημαίνει 430 ευρώ στο χέρι– και τη μερική απασχόληση να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη συνταγή προσλήψεων –κάτι που σημαίνει 200 - 220 στο χέρι–, οι σημερινοί 25άρηδες δύσκολα θα συμμεριστούν την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη και αν βρουν δουλειά, θα έρθουν αντιμέτωποι με το χειρότερο εργασιακό καθεστώς της Ευρώπης. Ολες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν ειδικό καθεστώς για την αμοιβή των νέων τη συνδέουν με την προϋπηρεσία και αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσφέρουν ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ακόμη και πριν από τα 18. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο νέος ξέρει ότι όποια προσπάθεια και αν καταβάλει, όσα χρόνια και αν εργαστεί, πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα 25 για να μπορέσει να ξεφύγει από τις αμοιβές των 200 - 400 ευρώ ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης.

Η φιλοξενία και η συγκατοίκηση με τους γονείς δεν είναι επιλογή για τον Ελληνα νέο, αλλά μονόδρομος. Παρά τη μείωση των ποσοστών ανεργίας στις τάξεις των ατόμων ηλικίας έως και 24 ετών. Από το σύνολο του 1,115 εκατ. ανέργων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι 125 χιλιάδες είναι κάτω των 25. Από αυτούς, οι 44 χιλιάδες έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον ένα πτυχίο (ΤΕΙ, ή ΑΕΙ). Πόσοι 25άρηδες εργάζονται; Περίπου 141,6 χιλιάδες. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι είναι περίπου μοιρασμένοι.

Ισοπεδωτικό το σύστημα για όλους, ανεξάρτητα από εμπειρίες και γνώσεις

Πόσο πιθανό είναι να εντοπίσει κανείς σήμερα νέο κάτω των 25 ετών σε χώρο εργασίας; Περίπου… 3,87%. Και αυτό διότι στο σύνολο των 3,659 εκατομμυρίων απασχολουμένων που μετράει η Ελλάδα, μόλις 141,6 χιλιάδες είναι κάτω των 25. Τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν πολιτικές απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανηλίκους ή 18άρηδες, οι εργαζόμενοι αυτών των ηλικιών στην Ελλάδα είναι μόλις 12,9 χιλιάδες. Οσον αφορά στον τόπο εργασίας, δεν είναι και δύσκολο να μαντέψει κανείς: 31,6 χιλιάδες είναι στο λιανεμπόριο και 38,2 χιλιάδες στα ξενοδοχεία, στα μπαρ και στις καφετέριες. Αλλοι 14,4 χιλιάδες εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες. Τουλάχιστον αυτά δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η μαύρη εργασία δεν αποτυπώνεται.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι 141,6 χιλιάδες νέοι απασχολούμενοι κάτω των 25 ετών εντοπίζονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ –τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των δηλώσεων ΑΠΔ–, οι αποδοχές των νέων στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Στην ηλικιακή κατηγορία έως 19 ετών, οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται στα… 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει 265 ευρώ καθαρά κατά μέσον όρο. Οι μεικτές αποδοχές για τα αγόρια είναι 319,45 ευρώ και για τα κορίτσια 311 ευρώ.

2. Στην ηλικία 20 - 24 ετών, οι άνδρες θα εισπράξουν κατά μέσον όρο 468,83 ευρώ και τα κορίτσια 439 ευρώ ή 454 ευρώ κατά μέσον όρο μεικτά. Αυτό σημαίνει 381 ευρώ καθαρά.

Φεύγει ένας νέος με 381 ευρώ από το σπίτι του; Η απάντηση είναι όχι. Διότι ακόμη και αν βρει ένα ενοίκιο των 150 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώνει με λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το… τεκμήριο: για μία γκαρσονιέρα των 150 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα, πρέπει να δηλώνεις ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 4.800 ευρώ.

Γκρεμίζει τα όνειρα

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τους νέους. Η σύγκριση όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα είναι αναμφίβολα το χειρότερο για τους νέους. Η αδικία δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των αποδοχών. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μειώσει –και μάλιστα κατά 24%– τον κατώτατο μισθό από το 2010 μέχρι σήμερα, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους να φτάνει στο 35%. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γκρεμίζει μισθολογικά τα όνειρα των νέων με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ανεξάρτητα από εμπειρία ή γνώσεις, ο νέος θα αμειφθεί με 430 καθαρά μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά καθεστώτα υπάρχουν μόνο για τους ανηλίκους ή τους 18άρηδες που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ή για τους νέους που τους δίνονται μερικοί μήνες περιθώριο προκειμένου να «μάθουν τη δουλειά». Το φαινόμενο 25άρης ακόμη και με 5 - 6 έτη εργασιακής εμπειρίας να αμείβεται με ψίχουλα ανεξάρτητα από την απόδοσή του και να στερείται κάθε ελπίδας «αυτονόμησης» από τους γονείς του αποδεικνύεται ελληνική «πατέντα», η οποία σίγουρα δεν ανήκει στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης.

Απογοητευτική η σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Τα παραδείγματα άλλων χωρών ως προς το ύψος της αμοιβής των νέων, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση του Eurofound για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη το 2017, είναι αποκαλυπτικά:

1. Στο Βέλγιο, ο κατώτατος μισθός είναι 1.531,93 ευρώ. Μικρότερο μισθό –το 70% αυτού του ποσού, δηλαδή 1.072 ευρώ– θα πάρει ο 16άρης, ενώ το ποσοστό για τον 17άρη θα ανέβει στο 76%. Οι 19άρηδες και οι 20άρηδες με εργασιακή εμπειρία 6 ή 12 μηνών θα αμειφθούν κανονικά με ποσά της τάξεως των 1.570-1.590 ευρώ.

2. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός είναι 1.480 ευρώ. Λιγότερες αποδοχές μπορεί να πάρουν οι νέοι κατά τα πρώτα χρόνια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος να βλέπει κάθε χρόνο μισθολογική αύξηση. Ετσι, ο 15χρονος θα πάρει το 25% του βασικού μισθού κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας, το 37% του βασικού μισθού στο δεύτερο έτος και το 53% στο τρίτο έτος. Ατομο ηλικίας άνω των 21 ετών θα ξεκινήσει από το 53% στον πρώτο χρόνο και θα φτάσει στο 78% στο τρίτο έτος. Μετά τον 3ο χρόνο, όμως, θα λάβει κανονικά το ποσό των 1.480 ευρώ.

Νέα παιδιά κάτω των 16 ετών που θα εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα δουν τους κόπους τους να αποδίδουν και οικονομικά, καθώς θα λάβουν αποδοχές ίσες με το 80% του βασικού μισθού.

3. Στην Ιρλανδία –χώρα υποδοχής εργαζομένων ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής όπου το νεαρό της ηλικίας είναι συνήθως πλεονέκτημα– ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού, ενώ με το που θα ενηλικιωθεί θα φτάσει στο 90% του βασικού μισθού ήδη από τον δεύτερο χρόνο προϋπηρεσίας. Διαφοροποίηση για τους ενήλικες μπορεί να υπάρξει και κατά την περίοδο εκπαίδευσης. Η περίοδος αυτή ορίζεται σε τρία τμήματα. Κατά το πρώτο τμήμα ο μισθός είναι ίσος με το 75% του βασικού, κατά το 2ο τρίμηνο ίσος με το 80% του βασικού και κατά το τελευταίο τρίμηνο ίσος με το 90% του βασικού. Ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

4. Στο Λουξεμβούργο, εργαζόμενοι των 15 και 16 ετών θα αμειφθούν με το 75% του βασικού μισθού, ενώ αν έχουν προϋπηρεσία κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να διεκδικήσουν αποδοχές στο 120% του βασικού μισθού που φτάνει στα 2.000 ευρώ.

5. Στην Ολλανδία, ο νέος παίρνει το 30% του βασικού μισθού στα 15 του. Εφόσον όμως συνεχίσει να εργάζεται, λαμβάνει σημαντική αύξηση κάθε χρόνο, καταλήγει στα 18 να παίρνει το 45,5% του βασικού μισθού και στα 22 του να εισπράττει το 85% του κατώτατου μισθού, ο οποίος ορίζεται στα 1.551 ευρώ.

[size=20pt]6. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο 19χρονος θα εισπράξει 3,4 λίρες ανά ώρα μόνο κατά το πρώτο έτος, το οποίο λογίζεται ως δοκιμαστικό. Μετά το πρώτο έτος, η αμοιβή αναβαίνει στις 5,55 λίρες ανά ώρα μέχρι και το 20ό έτος και στις 6,95 λίρες μέχρι και το 24ο. Μετά τα 24, καταβάλλεται ο κανονικός ελάχιστος μισθός των 7,5 λιρών ανά ώρα (ή περίπου 8,8 ευρώ).
[/size]
πηγή


[size=20pt]Η δεξιά φιλελέ καθημερινή το παραδέχεται[/size]
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
ενώ στην ελλάδα του φιλελευθερισμού υπάρχει ευημερία και ανάπτυξη (όπου θέλει  τη νέα γενιά στην απόλυτη εξαθλίωση)





Χειρότερη χώρα για νέους εργαζομένους η Ελλάδα




Οι γεννήσεις μειώνονται, το ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων είναι αρνητικό επί μία πενταετία, πάνω από 500.000 άτομα –στην πλειονότητά τους νέοι– έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στην κρίση, τα στοιχεία της εφορίας αναδεικνύουν την έκρηξη του φαινομένου της «φιλοξενίας» –-περίπου δύο εκατομμύρια δηλώνουν φιλοξενούμενοι κυρίως από συγγενικά πρόσωπα–ενώ πάνω από 50% των νέων –ένα από τα τρία υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρώπη– εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους ακόμη και στην 3η δεκαετία της ζωής τους.

Κοινωνικά φαινόμενα που γίνονται ολοένα και εντονότερα έχουν μια κοινή αφετηρία: την υψηλή ανεργία στις τάξεις των νέων και τις εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές στους «τυχερούς» που θα καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας.

Οπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος νέος κάτω των 24 ετών, αν βρει δουλειά, αμείβεται με 380 ευρώ καθαρά. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, οι νέοι εξακολουθούν να βλέπουν μπροστά τους το αδιέξοδο: με τον μεικτό μισθό για το πλήρες ωράριο στα 511 ευρώ –κάτι που σημαίνει 430 ευρώ στο χέρι– και τη μερική απασχόληση να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη συνταγή προσλήψεων –κάτι που σημαίνει 200 - 220 στο χέρι–, οι σημερινοί 25άρηδες δύσκολα θα συμμεριστούν την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη και αν βρουν δουλειά, θα έρθουν αντιμέτωποι με το χειρότερο εργασιακό καθεστώς της Ευρώπης. Ολες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν ειδικό καθεστώς για την αμοιβή των νέων τη συνδέουν με την προϋπηρεσία και αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσφέρουν ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ακόμη και πριν από τα 18. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο νέος ξέρει ότι όποια προσπάθεια και αν καταβάλει, όσα χρόνια και αν εργαστεί, πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα 25 για να μπορέσει να ξεφύγει από τις αμοιβές των 200 - 400 ευρώ ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης.

Η φιλοξενία και η συγκατοίκηση με τους γονείς δεν είναι επιλογή για τον Ελληνα νέο, αλλά μονόδρομος. Παρά τη μείωση των ποσοστών ανεργίας στις τάξεις των ατόμων ηλικίας έως και 24 ετών. Από το σύνολο του 1,115 εκατ. ανέργων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι 125 χιλιάδες είναι κάτω των 25. Από αυτούς, οι 44 χιλιάδες έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον ένα πτυχίο (ΤΕΙ, ή ΑΕΙ). Πόσοι 25άρηδες εργάζονται; Περίπου 141,6 χιλιάδες. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι είναι περίπου μοιρασμένοι.

Ισοπεδωτικό το σύστημα για όλους, ανεξάρτητα από εμπειρίες και γνώσεις

Πόσο πιθανό είναι να εντοπίσει κανείς σήμερα νέο κάτω των 25 ετών σε χώρο εργασίας; Περίπου… 3,87%. Και αυτό διότι στο σύνολο των 3,659 εκατομμυρίων απασχολουμένων που μετράει η Ελλάδα, μόλις 141,6 χιλιάδες είναι κάτω των 25. Τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν πολιτικές απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανηλίκους ή 18άρηδες, οι εργαζόμενοι αυτών των ηλικιών στην Ελλάδα είναι μόλις 12,9 χιλιάδες. Οσον αφορά στον τόπο εργασίας, δεν είναι και δύσκολο να μαντέψει κανείς: 31,6 χιλιάδες είναι στο λιανεμπόριο και 38,2 χιλιάδες στα ξενοδοχεία, στα μπαρ και στις καφετέριες. Αλλοι 14,4 χιλιάδες εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες. Τουλάχιστον αυτά δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η μαύρη εργασία δεν αποτυπώνεται.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι 141,6 χιλιάδες νέοι απασχολούμενοι κάτω των 25 ετών εντοπίζονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ –τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των δηλώσεων ΑΠΔ–, οι αποδοχές των νέων στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Στην ηλικιακή κατηγορία έως 19 ετών, οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται στα… 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει 265 ευρώ καθαρά κατά μέσον όρο. Οι μεικτές αποδοχές για τα αγόρια είναι 319,45 ευρώ και για τα κορίτσια 311 ευρώ.

2. Στην ηλικία 20 - 24 ετών, οι άνδρες θα εισπράξουν κατά μέσον όρο 468,83 ευρώ και τα κορίτσια 439 ευρώ ή 454 ευρώ κατά μέσον όρο μεικτά. Αυτό σημαίνει 381 ευρώ καθαρά.

Φεύγει ένας νέος με 381 ευρώ από το σπίτι του; Η απάντηση είναι όχι. Διότι ακόμη και αν βρει ένα ενοίκιο των 150 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώνει με λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το… τεκμήριο: για μία γκαρσονιέρα των 150 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα, πρέπει να δηλώνεις ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 4.800 ευρώ.

Γκρεμίζει τα όνειρα

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τους νέους. Η σύγκριση όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα είναι αναμφίβολα το χειρότερο για τους νέους. Η αδικία δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των αποδοχών. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μειώσει –και μάλιστα κατά 24%– τον κατώτατο μισθό από το 2010 μέχρι σήμερα, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους να φτάνει στο 35%. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γκρεμίζει μισθολογικά τα όνειρα των νέων με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ανεξάρτητα από εμπειρία ή γνώσεις, ο νέος θα αμειφθεί με 430 καθαρά μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά καθεστώτα υπάρχουν μόνο για τους ανηλίκους ή τους 18άρηδες που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ή για τους νέους που τους δίνονται μερικοί μήνες περιθώριο προκειμένου να «μάθουν τη δουλειά». Το φαινόμενο 25άρης ακόμη και με 5 - 6 έτη εργασιακής εμπειρίας να αμείβεται με ψίχουλα ανεξάρτητα από την απόδοσή του και να στερείται κάθε ελπίδας «αυτονόμησης» από τους γονείς του αποδεικνύεται ελληνική «πατέντα», η οποία σίγουρα δεν ανήκει στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης.

Απογοητευτική η σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Τα παραδείγματα άλλων χωρών ως προς το ύψος της αμοιβής των νέων, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση του Eurofound για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη το 2017, είναι αποκαλυπτικά:

1. Στο Βέλγιο, ο κατώτατος μισθός είναι 1.531,93 ευρώ. Μικρότερο μισθό –το 70% αυτού του ποσού, δηλαδή 1.072 ευρώ– θα πάρει ο 16άρης, ενώ το ποσοστό για τον 17άρη θα ανέβει στο 76%. Οι 19άρηδες και οι 20άρηδες με εργασιακή εμπειρία 6 ή 12 μηνών θα αμειφθούν κανονικά με ποσά της τάξεως των 1.570-1.590 ευρώ.

2. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός είναι 1.480 ευρώ. Λιγότερες αποδοχές μπορεί να πάρουν οι νέοι κατά τα πρώτα χρόνια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος να βλέπει κάθε χρόνο μισθολογική αύξηση. Ετσι, ο 15χρονος θα πάρει το 25% του βασικού μισθού κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας, το 37% του βασικού μισθού στο δεύτερο έτος και το 53% στο τρίτο έτος. Ατομο ηλικίας άνω των 21 ετών θα ξεκινήσει από το 53% στον πρώτο χρόνο και θα φτάσει στο 78% στο τρίτο έτος. Μετά τον 3ο χρόνο, όμως, θα λάβει κανονικά το ποσό των 1.480 ευρώ.

Νέα παιδιά κάτω των 16 ετών που θα εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα δουν τους κόπους τους να αποδίδουν και οικονομικά, καθώς θα λάβουν αποδοχές ίσες με το 80% του βασικού μισθού.

3. Στην Ιρλανδία –χώρα υποδοχής εργαζομένων ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής όπου το νεαρό της ηλικίας είναι συνήθως πλεονέκτημα– ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού, ενώ με το που θα ενηλικιωθεί θα φτάσει στο 90% του βασικού μισθού ήδη από τον δεύτερο χρόνο προϋπηρεσίας. Διαφοροποίηση για τους ενήλικες μπορεί να υπάρξει και κατά την περίοδο εκπαίδευσης. Η περίοδος αυτή ορίζεται σε τρία τμήματα. Κατά το πρώτο τμήμα ο μισθός είναι ίσος με το 75% του βασικού, κατά το 2ο τρίμηνο ίσος με το 80% του βασικού και κατά το τελευταίο τρίμηνο ίσος με το 90% του βασικού. Ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

4. Στο Λουξεμβούργο, εργαζόμενοι των 15 και 16 ετών θα αμειφθούν με το 75% του βασικού μισθού, ενώ αν έχουν προϋπηρεσία κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να διεκδικήσουν αποδοχές στο 120% του βασικού μισθού που φτάνει στα 2.000 ευρώ.

5. Στην Ολλανδία, ο νέος παίρνει το 30% του βασικού μισθού στα 15 του. Εφόσον όμως συνεχίσει να εργάζεται, λαμβάνει σημαντική αύξηση κάθε χρόνο, καταλήγει στα 18 να παίρνει το 45,5% του βασικού μισθού και στα 22 του να εισπράττει το 85% του κατώτατου μισθού, ο οποίος ορίζεται στα 1.551 ευρώ.

[size=20pt]6. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο 19χρονος θα εισπράξει 3,4 λίρες ανά ώρα μόνο κατά το πρώτο έτος, το οποίο λογίζεται ως δοκιμαστικό. Μετά το πρώτο έτος, η αμοιβή αναβαίνει στις 5,55 λίρες ανά ώρα μέχρι και το 20ό έτος και στις 6,95 λίρες μέχρι και το 24ο. Μετά τα 24, καταβάλλεται ο κανονικός ελάχιστος μισθός των 7,5 λιρών ανά ώρα (ή περίπου 8,8 ευρώ).
[/size]
πηγή


[size=20pt]Η δεξιά φιλελέ καθημερινή το παραδέχεται[/size]

Σιγα μην κατσω να διαβαζω την κλαψα σου τύπε, εγω ξερω οτι αν εισαι αξιος τα καταφερνεις. Αλλιως φυτοζωεις. Επιλογη σου. Αντε γεια.
 

arist_plat1

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2015
Μηνύματα
12.726
Like
2
Πόντοι
166
Σιγα μην κατσω να διαβαζω την κλαψα σου τύπε, εγω ξερω οτι αν εισαι αξιος τα καταφερνεις. Αλλιως φυτοζωεις. Επιλογη σου. Αντε γεια.

δεν διαβάζει δεξιές εφημερίδες όπως την καθημερινή? δεν σε κόβω ενημερωμένο
 

Gunnar

Μέλος
Εγγρ.
27 Φεβ 2013
Μηνύματα
6.331
Κριτικές
26
Like
76
Πόντοι
76
Σήμερα μάθαμε και  ότι στην Ελλάδα επικρατεί οικονομικός φιλελευθερισμός και αυτό μάλιστα τη στιγμή που κυβερνούν κρατικοφασίστες Πουτινικού τύπου !!      :jerking: :jerking:
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
δεν διαβάζει δεξιές εφημερίδες όπως την καθημερινή? δεν σε κόβω ενημερωμένο

Νικολιέ μπορεί αυτά τα νούμερα που διαβάζεις να σου φαίνονται εξωπραγματικά αλλά στις χώρες που αναφέρει δεν φτάνουν όχι για να φάς αλλά ούτε να πιείς νερό... 277.5 λίρες την εβδομάδα στην Αγγλία δεν φτάνουν ούτε για ζήτω...

μην κοιτάς τον δικό σου τον τεμπέλη που ζεί με το επίδομα της πρόνοιας (80 λίρες την βδομάδα) και μένει σε ένα δωμάτιο 2*2 σε ένα ρημάδι με μπάνιο κοινό με άλλα 5 άτομα και πάει και ψωνίζει τα ληγμένα από τα Fultons και μια φορά το δεκαπενθήμερο πάει στην πάμπ και πίνει μισή πίντα το πεντάωρο που κάθεται εκεί...

στην Ελλάδα με 490 ευρώ τον μήνα αν έχεις εξασφαλίσει στέγη την βγάζεις μια χαρά
 

Λιλα

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2008
Μηνύματα
5.322
Κριτικές
3
Like
52
Πόντοι
66
Δωματιο στην Αγγλια ανεκτο  εχει  400-450 λιρες  και όχι τον μηνα αλλα τις 4 εβδομάδες. :boobies:
 

baros

Ανώτερος
Εγγρ.
20 Ιαν 2010
Μηνύματα
82.956
Κριτικές
31
Like
13.664
Πόντοι
5.097
Νικολιέ μπορεί αυτά τα νούμερα που διαβάζεις να σου φαίνονται εξωπραγματικά αλλά στις χώρες που αναφέρει δεν φτάνουν όχι για να φάς αλλά ούτε να πιείς νερό... 277.5 λίρες την εβδομάδα στην Αγγλία δεν φτάνουν ούτε για ζήτω...

μην κοιτάς τον δικό σου τον τεμπέλη που ζεί με το επίδομα της πρόνοιας (80 λίρες την βδομάδα) και μένει σε ένα δωμάτιο 2*2 σε ένα ρημάδι με μπάνιο κοινό με άλλα 5 άτομα και πάει και ψωνίζει τα ληγμένα από τα Fultons και μια φορά το δεκαπενθήμερο πάει στην πάμπ και πίνει μισή πίντα το πεντάωρο που κάθεται εκεί...

στην Ελλάδα με 490 ευρώ τον μήνα αν έχεις εξασφαλίσει στέγη την βγάζεις μια χαρά
Δλδ εγώ που παίρνω παράπανω και έχω και στέγη θεωρούμαι ευκατάστατος?  :think:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom