αυτό θα πεί ανάπτυξη όχι μαλακίες
Αν Θέλεις Επιτέλους να Βρεις μια Δουλειά στην Ελλάδα, Γίνε Ψάλτης
Οι εισακτέοι στα Τμήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, αυξήθηκαν κατά 460%.
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μόνο και μόνο ο τίτλος του Υπουργείου -που στην πραγματικότητα έπρεπε να λέγεται Παιδείας και Ορθοδοξίας για να είμαστε ακριβείς- αποδεικνύει την διαχρονική ταύτιση Εκκλησίας και Κράτους ήδη στο πιο σημαντικό ζήτημα, αυτό της παιδείας. Κι από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως παλεύει για αγώνα/ρήξη/ανατροπή με Νίκο Φίλη και τα «επικίνδυνα» θρησκευτικά του στα σχολεία, όπως χαρακτηριστήκαν από τον Ιερώνυμο, φαίνεται να αλλάζει τακτική. Έπειτα, λοιπόν, από συνεχείς υποχωρήσεις, ο νέος υπουργός, κύριος Κώστας Γαβρόγλου, πριμοδοτεί πλέον τις Εκκλησιαστικές σπουδές στο όνομα του Πατρός, του Υιού, του Αγίου Πνεύματος και της ψαλμωδίας.
Με ψάλτες θα γεμίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως παρατηρεί η Καθημερινή, αφού το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε τον αριθμό των σπουδαστών στις σχετικές εκκλησιαστικές σχολές. Ενδεικτικά, οι θέσεις εισακτέων στα Τμήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε Ιωάννινα και Κρήτη αυξήθηκαν από μόλις 30 πέρυσι σε 140 φέτος, δηλαδή 110 περισσότεροι, με την ποσοστιαία αύξηση να φτάνει το 460%. Ως προς τα δύο Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αριθμός εισακτέων, από 45 πέρυσι, φέτος διπλασιάστηκε στους 90.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, λόγω της κρίσης, δεν έχουν δοθεί θέσεις διδασκόντων στα Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εκκλησιαστικής Μουσικής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδαχθούν όπως πρέπει όλα τα μαθήματα και, φυσικά, δεν έχουν γίνει επενδύσεις σε υποδομή (π.χ. εργαστήρια). Με την τεράστια αύξηση των εισακτέων, το υπουργείο θα πρέπει ή να δώσει θέσεις καθηγητών στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των καθηγητών που αποσπώνται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε αυτές.
Για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών το 2009 δόθηκαν 800.000 ευρώ, ενώ για το 2017 το υπουργείο Παιδείας έχει προϋπολογίσει 45.000 ευρώ, παρότι ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε. Η Εκκλησία υπολογίζει ότι για το 2017 θα χρειαστούν τουλάχιστον 600.000 ευρώ για σίτιση και στέγαση των φοιτητών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, οπότε προκύπτει το ερώτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Διότι, τι χρειαζόμαστε στην χώρα; Περισσότερα λεφτά για ψάλτες και παπάδες και ουχί για γιατρούς και δασκάλους.
πηγή vice