Πουστρα35
Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Ιουλ 2013
- Κριτικές
- 1
- Like
- 102
- Πόντοι
- 16
ακριβώς.. .είτε στο κρατικό ασφαλιστικό φορέα είτε σε ιδιωτικό είτε όπου γουστάρει...
και για να το κάνω και περισσότερο ασφαλές το κράτος εγγυάται ακόμη και την διαχείριση μέσω διαπιστευμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών (το πως θα γίνεται η διαπίστευση και τι θα πρέπει να πληρούν και το πως θα ελέγχονται οι εταιρείες αυτές είναι θέμα άλλης συζήτησης) με την προυπόθεση ότι αυτός που θέλει να διαχειριστεί το χρήμα μέσω ιδιωτικών εταιρειών καταβάλλει στο κράτος επασφάλιστρο της τάξης του 10% των ασφαλιστικών εισφορών του..
με απλά λόγια οι εισφορές για σύνταξη είναι περίπου 24% του μισθού (εργοδότης-εργαζόμενος) .. αυτό αν το διαχειριστεί ο εργαζόμενος μέσω του κρατικού ασφαλιστικού φορέα έχει καλώς αλλά έχει την δυνατότητα να το διαχειριστεί και μέσω ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα.. για να έχει δε και εξασφάλιση ότι ο ασφαλιστικός φορέας που επέλεξε (ο κρατικός ή κάποιος από τους εξουσιοδοτημένους ιδιωτικούς) δεν θα του φάει τα λεφτά είτε μέσω νόμων (κρατικός) είτε μέσω κάποιας χρεωκοπίας ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να καταβάλει το 2.4% (είτε δικά του λεφτά είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές) στο κράτος το οποίο θα δημιουργήσει ειδικό ταμείο το οποίο ΔΕΝ θα το διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος αλλά κάποιος διεθνής οργανισμός (πχ το ΔΝΤ) και μέσω αυτού σε περίπτωση αστοχίας του ασφαλιστικού φορέα ο ασφαλισμένος θα πάρει κανονικά τα λεφτά του
Για παράδειγμα πριν φύγω από την Ελλάδα είχα μισθό της τάξης των 5.000 ευρώ τον μήνα... ο εργοδότης είχε επιπλέον κρατήσεις 20% που μας έκανε το σύνολο του κόστους μου 6.000 ευρώ τον μήνα.. ο μισθός μου λοιπόν γίνεται 6.000 ευρώ και ο εργοδότης παύει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές... με αυτά τα 6.000 μπορώ να κάνω ασφάλιση σύνταξης μέχρι πχ 20% τον μήνα δηλαδή 2.000 ευρώ
μπορώ να την κάνω είτε στον κρατικό αφαλιστικό φορέα είτε στην διαπιστευμένη ασφαλιστική πχ ΝΑΝΕΤΑ ΙΜG ή ΑLTIKO (ονόματα fictious)...
αυτό το κάνω επί 40 χρόνια και μέχρι τα 67 μου... σύμφωνα με τον νόμο ο ασφαλιστικός φορέας θα μου δώσει σύνταξη ίση με το 60% του ασφαλιστικού μου μισθού δηλαδή 3.600 ευρώ για όλη την υπόλοιπη ζωή μου ακόμη και μέχρι θανάτου της συζύγου μου ανεξαρτήτως ηλικίας)
έχω την δυνατότητα να δίνω 200 ευρώ τον μήνα στο κράτος το οποίο θα τα τοποθετεί υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού πχ ΔΝΤ και το οποίο θα αποτελεί την εξασφάλιση ότι
(1) Αν το κράτος τα κάνει μπάχαλο και αρχίζει με νόμους να κόβει συντάξεις που δίνει ο φορέας αυτός ή
(2) Αν ο ιδιώτης ασφαλιστής πχ ALTIKO βαρέσει κανόνι
εγώ θα πάρω κανονικά την σύνταξη μου..
απλά κατανοητά πράγματα εύκολα διαχειρίσιμα και κανένας μετά δεν μπορεί να λέει "μου τα φάγανε".... τελεία και παύλα..
Οκ Αντιληπτό....
Συνεχίζω τώρα τον συλλογισμό ρωτώντας στο πως το παραπάνω σύστημά απαντά στην ανάγκη ενός νεου ασφαλισμένου (π.χ. 5-ετιας) και μισθο ~1000 εύρω να νοσηλευθεί για μια σοβαρή μορφή καρκίνου, η μια οργανική ανεπάρκεια?
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι παραπάνω θεραπείες κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, που με βάση τον μισθο και τις κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (όχι ασφαλιστικη) του συγκεκριμενου ασφαλισμένου θα χρειάζονταν τουλάχιστον 100 χρόνια εργασίας για να εξασφαλιστούν!