Ναι βόδι ,
Ο,τι πεις.
Έφαγες τον σανό σου σημερα.
Για εσάς ο ολοκληρωτισμός εχει χρώματα.
Στην πράξη χέρι χέρι με τα χρυσαυγουλα ειστε.
μιάς και έχεις επιλεκτική μνήμη και ξεχνάς τη συμφωνία βρεταννίας γαλλίας με τη ναζιστική γερμανία
Edmond Wright (general editor) History of the World, vol.II,p.657
«Κλασικό παράδειγμα συνθηκολόγησης (ήττας) της δημοκρατίας κατά τη δεκαετία του 1930 θεωρείται γενικά ότι ήταν η Συμφωνία του Μονάχου (1938), με την οποία η Βρετανία και η Γαλλία από κοινού πρόδωσαν την Τσεχοσλοβακία (δηλ. την παρέδωσαν) στη Γερμανία του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούσαν να καλοπιάσουν (to appease) τον Αδόλφο Χίτλερ.». (σελ. 660). « Η συμφωνία του Μονάχου υπήρξε η πιο ανέντιμη συνθηκολόγηση (υποχώρηση) στην ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας».
.β΄. E . Burns, Ευρωπαϊκή Ιστορία, τ. 2ος (μετ. Τ. Δαρβέρης, επιμ. Έλλη Σκοπετέα. Εκδ. «Παρατηρητής», Θεσσαλονίκη 1988, σελ. 368):
«Διάσκεψη στο Μόναχο (29-30 Σεπτ. 1938)»:
Το αποτέλεσμα ήταν μια ακόμη συνθηκολόγηση της Γαλλίας και της Βρετανίας (υποχώρηση έναντι της χιτλερικής Γερμανίας)…Αυτή η ενέργεια βάθυνε την κρίση. Η σοβιετική Κυβέρνηση έβλεπε τη διευθέτηση του Μονάχου ως συνωμοσία της Αγγλίας και της Γαλλίας για να σωθούν στρέφοντας τη ναζιστική Γερμανία ανατολικά. Τον Αύγουστο του 1939 ο Στάλιν και οι συνεργάτες του, αφού είχαν αποτύχει να πείσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία να συμμαχήσουν με τη Σοβιετική Ένωση…υπέγραψαν μια δική τους συμφωνία με τη ναζιστική Κυβέρνηση…Στο Μόναχο (1938) η Βρετανία και η Γαλλία είχαν φανεί να σκέπτονται τα δικά τους συμφέροντα. Τον Αύγουστο του 1939 η Σοβιετική Ένωση προώθησε τα δικά της συμφέροντα».
.γ΄. Προκόπης Παπαστράτης, Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αι. : Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (Κατοχή - Αντίσταση), εκδ. «Βιβλιόραμα», 2007, τ. 2ος, μέρος 1ο, σελ. 34:
«Δυο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Χίτλερ να ριψοκινδυνεύσει πολεμική αναμέτρηση (για το ζήτημα των Σουδητών και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας) ότι τελικά η Γαλλία και η Βρετανία δε θα προχωρούσαν σε πόλεμο, για να υπερασπίσουν την Τσεχοσλοβακία, γιατί εκτιμούσαν ένα συμβιβασμό με τη ναζιστική Γερμανία λιγότερο επικίνδυνο από μία εκ των πραγμάτων (αναγκαία) σύμπλευση με τη Σοβιετική Ένωση, την οποία θεωρούσαν κυριότερο αντίπαλο για το κοινωνικό σύστημα των χωρών τους…».