Νέα

Πολιτικές Εξελίξεις

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pornopapos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 308K
  • Εμφανίσεις 6M
  • Ετικέτες
    bou classics
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Ποιό κόμμα θα ψηφίζατε αν προκηρύσσονταν ΣΗΜΕΡΑ εκλογές (Οκτώβριος 2020)?

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 244 14,0%
  • ΝΔ

    Ψήφοι: 464 26,6%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ψήφοι: 269 15,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ

    Ψήφοι: 15 0,9%
  • ΚΚΕ

    Ψήφοι: 67 3,8%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Ψήφοι: 42 2,4%
  • ΑΝΕΛ

    Ψήφοι: 6 0,3%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    Ψήφοι: 52 3,0%
  • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Ψήφοι: 14 0,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ψήφοι: 29 1,7%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

    Ψήφοι: 82 4,7%
  • ΚΚΕ (μλ) - ΜΛ ΚΚΕ

    Ψήφοι: 16 0,9%
  • Αυτό το νέο της ΖΩΗΣ

    Ψήφοι: 35 2,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν υπάρχει εδώ

    Ψήφοι: 159 9,1%
  • Είμαι ακόμα ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ

    Ψήφοι: 130 7,4%
  • ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ

    Ψήφοι: 122 7,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    1.746

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.037
Κριτικές
16
Like
15.081
Πόντοι
6.515
Τους εφοπλιστές που τα έχουν όλα τα καράβια με ξένες σημαίες και τους βιομήχανους που έχουν πάει όλα τα εργοστάσια σε Τουρκιά/Βουλγαρία κτλ , πως ακριβώς θα τους φορολογήσει ?

Πριν 2 χρόνια 1.40 το δολλάριο, σήμερα 1.11. Ανοίγουν σαμπάνιες οι εφοπλιστές τώρα ,τσάμπα θα μας αγοράσουν

τι να αγορασουν άλλο ρε τυπε? οσοι  επενδυσαν σε Real Estate το σκυλομετανιωσαν. Δεν γινονται επενδύσεις παιδια με αυτους τους φορους.
 

Επισκέπτης
Σύνελθε ρε και άνοιξε κανα βιβλιο!!! Δε μπορούν οι εργάτες να συντονίσουν ποιοτικό έλεγχο, πωλήσεις, μαρκετινγκ και λογιστήριο και οικονομική διοίκηση! Δε ξέρουν πως, δεν εχουν ιδεα.Δε το καταλαβαίνεις? Που νομίζεις οτι εισαι, στη Γερμανία του 1848 και ο Μαρξ μόλις το γραψε το μαλακοβιβλίο του? Αντε σύνελθε, ολο μαλακίες λετε. Σα να πεις ο καπετάνιος του καραβιού θα κλείσει τα φορτία και να κάνει το ναυλοσύμφωνο. Εκτός αυτού είμαστε τομέας υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών πλεόν, τέρμα τα κομμουνιστικά υποδείγματα με βιομηχανίες και εργάτες στη μεταλουργία με σφυρια. Γαμώ τις φαντασιώσεις σας γαμώ!

νομιζεις παρτα να δεις


ΒΙΟ.ΜΕ: Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να το λειτουργήσουν με ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, «αμεσοδημοκρατικό», βασισμένοι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, η Βιομηχανική Μεταλλευτική της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ δυναμική στον κλάδο της και αριθμούσε έως και 79 εργαζομένους. Μάλιστα την εξαετία μεταξύ 2000-2006 ήταν στις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Βορείου Ελλάδας, έχοντας στο ενεργητικό της αύξηση 138% στο τζίρο και 118% στα κέρδη της. Είχε πετύχει το λεγόμενο «double».

Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε παθητικό, καθώς όλοι οι ισολογισμοί ήταν θετικοί. Aπό το 2010 όμως αρχίζει να παρουσιάζεται ένας παθητικός ισολογισμός της τάξεως των 300.000 ευρώ. Οπως καταγγέλει ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, «ήταν πλασματικός ο αριθμός, καθώς εκείνη την εποχή είχαν φύγει τεράστια ποσά. Πάνω από 2.700.000 ευρώ». Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, της οικογένειας Φιλίππου, είναι ένα εργοστάσιο που παράγει δομικά υλικά (κατάλογος προιόντων) και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της πτωχευμένης Φίλκεραμ & Τζόνσον.

«Τα  προβλήματα για εμάς ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και κορυφώθηκαν  το 2011», αναφέρει ο κ. Αναγνώστου. Η εργοδοσία ξεκινά τις καθυστερήσεις στα επιδόματα, στην καταβολή μισθών κτλ. μέχρι που τον Μάιο του 2011 κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο στην απραξία. «Το καλοκαίρι του 2011, αφού μας είχαν απλήρωτους τρεις μήνες, στείλαμε εξώδικο, ώστε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, ενώ κάναμε αλλεπάλληλες μηνύσεις για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων το οποίο δεν είχε καταβληθεί. Συνολικά τα χρωστούμενα ήταν 600.000 ευρώ».

Ουσιαστικά δεν ήταν ούτε απολυμένοι, ούτε όμως και πληρώνονταν λόγω της επίσχεσης εργασίας, ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Η επίσχεση εργασίας άρχισε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Βιομηχανική Μεταλλευτική, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της παρασύροντας στην ανεργία 70 οικογένειες.

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού χειρισμού που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, ανήρτησαν, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα τους () ένα πρόγραμμα για το πώς μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο, αλλά παρέθεσαν και τα αιτήματα τους (1000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνέχιση του επιδόματος επισχεσης εργασίας, επαναλειτουργία του εργοστασίου, σύσσωμη παραίτηση της πρώην διοίκησης που ανήκει στην προηγούμενη ιδιοκτησία η οποία οφείλει τα δεδουλευμένα, δημιουργία ενός πλαισίου για συνεργατική επιχείρηση το οποίο θα στηριχθεί με νόμο). Νομικό πλαίσιο που να καλύπτει, προς το παρόν, τους εργαζομένους της ΒΙΟ. ΜΕ, δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (coοperativa).  




Ο αγώνας των εργαζομένων να παραμείνει το εργοστάσιο ανοικτό, ήταν διαρκής. Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας, με έντονα πλέον τα προβλήματα επιβίωσης, αγωνίστηκαν ωστε να κρατήσουν την επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια. Άρχισαν να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς καταθέτοντας την πρότασή τους. Δεν έβρισκαν όμως ανταπόκριση. «Έπειτα από μια άκαρπη συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων  στο υπουργείο Εργασίας με τον τότε υφυπουργό κ. Κουτσούκο, το Νοέμβριο του ’11 ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις ώστε το εργοστάσιο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Οι συζητήσεις με τον καιρό και μετά από συνελεύσεις με τη διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, άρχισαν να ωριμάζουν. Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι να αποστέλουν ενημερωτικά email προς Σωματεία, Συλλογούς, αλληλέγγυους, ακόμα και την Εκκλησία κάνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη. Προπαγανδίζοντας με τον τρόπο αυτόν το πρόβλημα της ΒΙΟ.ΜΕ, εκδηλώθηκε άμεσα ενδιαφέρον από αλληλέγγυους οι οποίοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα μιας αυτοδιευθυνση του εργοστασίου», περιγράφει ο κ. Αναγνώστου.

 
Τον περασμένο Οκτώβριο ακολούθησε μια επιτυχημένη συναυλία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια και δύο μέρες μετά, μέλη του σωματείου απαίτησαν συνάντηση με αρμόδιο του υπουργίου Εργασίας. «Εκεί μας δέχεται ένας σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας, παραλαμβάνει τα αιτήματά μας και αφού τα διαβάζει, μας διαβεβαιώνει πως θα βρεθεί λύση και ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει δει. Χαρακτηριστικά είπε: "Είναι μια καλή πρόταση, εκεί που δεν υπάρχουν προτάσεις". Παραμείναμε, ωστόσο, στην αναμονή. Επιμείναμε. Εγινε μια νέα συνάντηση στις 21 Γενάρη, αυτή τη φορά με τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Παναγιωτόπουλο. Η συνάντηση ήταν ελπιδοφόρα, καθώς μας είπε πως είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουν τετοια εργοστάσια στα χέρια των εργαζομενων. Επειδή όμως εχουμε ακούσει πολλά λογια, η απάντησή μας ήταν ότι δε θα περιμένουμε άλλο για να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε οι ίδιοι στο εργοστάσιο, για να επιβιώσουμε, κι ας μας δικαιώσουν με το νόμο αργότερα».  Ετσι κι έγινε. Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, έπειτα από αγώνα σχεδόν δύο ετών, πέρασαν ξανά την πύλη του εργοστασίου, πέρνοντάς το στα χέρια τους.

Τι όμως γίνεται απο δω και πέρα; Τα έτοιμα προϊόντα που υπήρχαν στο εργοστάσιο βρίσκονται σε διαδικασία προώθησης. Καθώς όμως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να κοπούν τιμολόγια, αποφασίστηκε η μέθοδος του πλειστηριασμού. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση όπου με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα στην αγορά. Τα προϊόντα σε τιμές καταλόγου – εμείς δε θα πάμε με τιμές καταλόγου- ανέρχονται στις 300.000 ευρώ. Εμείς λέμε πως αν καταφέρουμε και τα δώσουμε στις 150.000, θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Η δεύτερη φάση είναι να αποκτήσουμε νομική υπόσταση για να περάσουμε στην κανονική παραγωγή. Η φιλοδοξία μας είναι να αρχίσουν να μπαίνουν κάποια χρήματα στο ταμείο, ωστε να μπορέσουμε να τα μοιραστούμε ισότιμα».

[size=30pt]Στη "νέα" ΒΙΟ.ΜΕ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πια την ίδια βάση, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και όλα λειτουργούν στο πλαίσιο ισότητας[/size].

πηγη    
 

gamiarits

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιαν 2012
Μηνύματα
3.035
Like
2
Πόντοι
16
Και να θυμόμαστε ποιανού ήταν σύμβουλος και λογογράφος ο Βαρουφάκης.

http://[URL unfurl="true"]www.thetoc.gr/images/articles/0/article_25614/upl53a0d94c98338.jpg[/img[/URL]]

Εδώ με τον Αντρίκο.
[/quote]

Βολταιρε, καποτε ειχες μια σοβαροτητα (to say the least). Ελπιζω να καταλαβαινεις oτι αυτα τα σχολια δεν σε τιμουν. Τοσος πονος πια για τον Συριζα;  ;D

ΥΓ Βαλε τηλεοραση να δεις την ορκομωσια του Αλεξη  ;D
 

pussy wagon

Σεβαστός
Εγγρ.
13 Οκτ 2010
Μηνύματα
28.766
Κριτικές
18
Like
5.571
Πόντοι
1.796
εχει και τρελοζουραρι η βουλη το νου σας  :rockon:
 

Alphamale

Μέλος
Εγγρ.
23 Μαΐ 2014
Μηνύματα
203
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Εάν κάποιος δε μπορεί από μόνος του να φτιάξει τη ποιότητα της  ζωής του και περιμένει από την εκάστοτε κυβέρνηση(ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ) ,
είναι άξιος της τύχης του.
 

Tsarkitis

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2015
Μηνύματα
1.122
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
16
νομιζεις παρτα να δεις


ΒΙΟ.ΜΕ: Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να το λειτουργήσουν με ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, «αμεσοδημοκρατικό», βασισμένοι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, η Βιομηχανική Μεταλλευτική της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ δυναμική στον κλάδο της και αριθμούσε έως και 79 εργαζομένους. Μάλιστα την εξαετία μεταξύ 2000-2006 ήταν στις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Βορείου Ελλάδας, έχοντας στο ενεργητικό της αύξηση 138% στο τζίρο και 118% στα κέρδη της. Είχε πετύχει το λεγόμενο «double».

Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε παθητικό, καθώς όλοι οι ισολογισμοί ήταν θετικοί. Aπό το 2010 όμως αρχίζει να παρουσιάζεται ένας παθητικός ισολογισμός της τάξεως των 300.000 ευρώ. Οπως καταγγέλει ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, «ήταν πλασματικός ο αριθμός, καθώς εκείνη την εποχή είχαν φύγει τεράστια ποσά. Πάνω από 2.700.000 ευρώ». Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, της οικογένειας Φιλίππου, είναι ένα εργοστάσιο που παράγει δομικά υλικά (κατάλογος προιόντων) και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της πτωχευμένης Φίλκεραμ & Τζόνσον.

«Τα  προβλήματα για εμάς ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και κορυφώθηκαν  το 2011», αναφέρει ο κ. Αναγνώστου. Η εργοδοσία ξεκινά τις καθυστερήσεις στα επιδόματα, στην καταβολή μισθών κτλ. μέχρι που τον Μάιο του 2011 κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο στην απραξία. «Το καλοκαίρι του 2011, αφού μας είχαν απλήρωτους τρεις μήνες, στείλαμε εξώδικο, ώστε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, ενώ κάναμε αλλεπάλληλες μηνύσεις για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων το οποίο δεν είχε καταβληθεί. Συνολικά τα χρωστούμενα ήταν 600.000 ευρώ».

Ουσιαστικά δεν ήταν ούτε απολυμένοι, ούτε όμως και πληρώνονταν λόγω της επίσχεσης εργασίας, ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Η επίσχεση εργασίας άρχισε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Βιομηχανική Μεταλλευτική, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της παρασύροντας στην ανεργία 70 οικογένειες.

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού χειρισμού που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, ανήρτησαν, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα τους () ένα πρόγραμμα για το πώς μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο, αλλά παρέθεσαν και τα αιτήματα τους (1000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνέχιση του επιδόματος επισχεσης εργασίας, επαναλειτουργία του εργοστασίου, σύσσωμη παραίτηση της πρώην διοίκησης που ανήκει στην προηγούμενη ιδιοκτησία η οποία οφείλει τα δεδουλευμένα, δημιουργία ενός πλαισίου για συνεργατική επιχείρηση το οποίο θα στηριχθεί με νόμο). Νομικό πλαίσιο που να καλύπτει, προς το παρόν, τους εργαζομένους της ΒΙΟ. ΜΕ, δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (coοperativa).  




Ο αγώνας των εργαζομένων να παραμείνει το εργοστάσιο ανοικτό, ήταν διαρκής. Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας, με έντονα πλέον τα προβλήματα επιβίωσης, αγωνίστηκαν ωστε να κρατήσουν την επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια. Άρχισαν να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς καταθέτοντας την πρότασή τους. Δεν έβρισκαν όμως ανταπόκριση. «Έπειτα από μια άκαρπη συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων  στο υπουργείο Εργασίας με τον τότε υφυπουργό κ. Κουτσούκο, το Νοέμβριο του ’11 ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις ώστε το εργοστάσιο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Οι συζητήσεις με τον καιρό και μετά από συνελεύσεις με τη διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, άρχισαν να ωριμάζουν. Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι να αποστέλουν ενημερωτικά email προς Σωματεία, Συλλογούς, αλληλέγγυους, ακόμα και την Εκκλησία κάνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη. Προπαγανδίζοντας με τον τρόπο αυτόν το πρόβλημα της ΒΙΟ.ΜΕ, εκδηλώθηκε άμεσα ενδιαφέρον από αλληλέγγυους οι οποίοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα μιας αυτοδιευθυνση του εργοστασίου», περιγράφει ο κ. Αναγνώστου.

 
Τον περασμένο Οκτώβριο ακολούθησε μια επιτυχημένη συναυλία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια και δύο μέρες μετά, μέλη του σωματείου απαίτησαν συνάντηση με αρμόδιο του υπουργίου Εργασίας. «Εκεί μας δέχεται ένας σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας, παραλαμβάνει τα αιτήματά μας και αφού τα διαβάζει, μας διαβεβαιώνει πως θα βρεθεί λύση και ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει δει. Χαρακτηριστικά είπε: "Είναι μια καλή πρόταση, εκεί που δεν υπάρχουν προτάσεις". Παραμείναμε, ωστόσο, στην αναμονή. Επιμείναμε. Εγινε μια νέα συνάντηση στις 21 Γενάρη, αυτή τη φορά με τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Παναγιωτόπουλο. Η συνάντηση ήταν ελπιδοφόρα, καθώς μας είπε πως είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουν τετοια εργοστάσια στα χέρια των εργαζομενων. Επειδή όμως εχουμε ακούσει πολλά λογια, η απάντησή μας ήταν ότι δε θα περιμένουμε άλλο για να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε οι ίδιοι στο εργοστάσιο, για να επιβιώσουμε, κι ας μας δικαιώσουν με το νόμο αργότερα».  Ετσι κι έγινε. Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, έπειτα από αγώνα σχεδόν δύο ετών, πέρασαν ξανά την πύλη του εργοστασίου, πέρνοντάς το στα χέρια τους.

Τι όμως γίνεται απο δω και πέρα; Τα έτοιμα προϊόντα που υπήρχαν στο εργοστάσιο βρίσκονται σε διαδικασία προώθησης. Καθώς όμως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να κοπούν τιμολόγια, αποφασίστηκε η μέθοδος του πλειστηριασμού. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση όπου με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα στην αγορά. Τα προϊόντα σε τιμές καταλόγου – εμείς δε θα πάμε με τιμές καταλόγου- ανέρχονται στις 300.000 ευρώ. Εμείς λέμε πως αν καταφέρουμε και τα δώσουμε στις 150.000, θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Η δεύτερη φάση είναι να αποκτήσουμε νομική υπόσταση για να περάσουμε στην κανονική παραγωγή. Η φιλοδοξία μας είναι να αρχίσουν να μπαίνουν κάποια χρήματα στο ταμείο, ωστε να μπορέσουμε να τα μοιραστούμε ισότιμα».

[size=30pt]Στη "νέα" ΒΙΟ.ΜΕ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πια την ίδια βάση, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και όλα λειτουργούν στο πλαίσιο ισότητας[/size].

πηγη    

Που πουλάνε, ποιοί ειναι οι πελάτες τους, αντέχουν τον ανταγωνισμό? Θα ειναι ανοιχτοί σε 2-3 χρόνια? Ανταγωνίζονται τη Βιοχάλκο και τη χαλυβουργική? παρηγοριά στον άρρωστο ειναι αυτα, άρρωστε. Σύνελθε, ο κόσμος εχει φύγει ετη φωτός μακρυά απ τις χαζοθεωρίες σας. Δε θυμάται κανείς τον μαρξ σας πια.
 

Tsarkitis

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2015
Μηνύματα
1.122
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
16

pussy wagon

Σεβαστός
Εγγρ.
13 Οκτ 2010
Μηνύματα
28.766
Κριτικές
18
Like
5.571
Πόντοι
1.796
γουσταρω να βλεπω να χαιρετανε στρατιωτικα τον τσιπρα οι αστυνομικοι εξω απο το προεδρικο μεγαρο
 

Επισκέπτης
Εάν κάποιος δε μπορεί από μόνος του να φτιάξει τη ποιότητα της  ζωής του και περιμένει από την εκάστοτε κυβέρνηση(ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ) ,
είναι άξιος της τύχης του.

καποιοι ειχαν φτιαξει την ζωη τους αλλα καποιος τους την κατεστρεψε βλεπε πασοκ και νδ
μην ξεχνας ανεργιας 27% κατι που οι ιδιοι δεν επιλεξανε
 

Επισκέπτης
νομιζεις παρτα να δεις


ΒΙΟ.ΜΕ: Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους

Σαράντα πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, ξαναβάζουν μπροστά τις μηχανές και θέτουν σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να το λειτουργήσουν με ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, «αμεσοδημοκρατικό», βασισμένοι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, η Βιομηχανική Μεταλλευτική της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ δυναμική στον κλάδο της και αριθμούσε έως και 79 εργαζομένους. Μάλιστα την εξαετία μεταξύ 2000-2006 ήταν στις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Βορείου Ελλάδας, έχοντας στο ενεργητικό της αύξηση 138% στο τζίρο και 118% στα κέρδη της. Είχε πετύχει το λεγόμενο «double».

Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε παθητικό, καθώς όλοι οι ισολογισμοί ήταν θετικοί. Aπό το 2010 όμως αρχίζει να παρουσιάζεται ένας παθητικός ισολογισμός της τάξεως των 300.000 ευρώ. Οπως καταγγέλει ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, «ήταν πλασματικός ο αριθμός, καθώς εκείνη την εποχή είχαν φύγει τεράστια ποσά. Πάνω από 2.700.000 ευρώ». Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, της οικογένειας Φιλίππου, είναι ένα εργοστάσιο που παράγει δομικά υλικά (κατάλογος προιόντων) και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της πτωχευμένης Φίλκεραμ & Τζόνσον.

«Τα  προβλήματα για εμάς ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και κορυφώθηκαν  το 2011», αναφέρει ο κ. Αναγνώστου. Η εργοδοσία ξεκινά τις καθυστερήσεις στα επιδόματα, στην καταβολή μισθών κτλ. μέχρι που τον Μάιο του 2011 κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο στην απραξία. «Το καλοκαίρι του 2011, αφού μας είχαν απλήρωτους τρεις μήνες, στείλαμε εξώδικο, ώστε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, ενώ κάναμε αλλεπάλληλες μηνύσεις για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων το οποίο δεν είχε καταβληθεί. Συνολικά τα χρωστούμενα ήταν 600.000 ευρώ».

Ουσιαστικά δεν ήταν ούτε απολυμένοι, ούτε όμως και πληρώνονταν λόγω της επίσχεσης εργασίας, ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Η επίσχεση εργασίας άρχισε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Βιομηχανική Μεταλλευτική, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της παρασύροντας στην ανεργία 70 οικογένειες.

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού χειρισμού που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, ανήρτησαν, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα τους () ένα πρόγραμμα για το πώς μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο, αλλά παρέθεσαν και τα αιτήματα τους (1000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνέχιση του επιδόματος επισχεσης εργασίας, επαναλειτουργία του εργοστασίου, σύσσωμη παραίτηση της πρώην διοίκησης που ανήκει στην προηγούμενη ιδιοκτησία η οποία οφείλει τα δεδουλευμένα, δημιουργία ενός πλαισίου για συνεργατική επιχείρηση το οποίο θα στηριχθεί με νόμο). Νομικό πλαίσιο που να καλύπτει, προς το παρόν, τους εργαζομένους της ΒΙΟ. ΜΕ, δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (coοperativa).  




Ο αγώνας των εργαζομένων να παραμείνει το εργοστάσιο ανοικτό, ήταν διαρκής. Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας, με έντονα πλέον τα προβλήματα επιβίωσης, αγωνίστηκαν ωστε να κρατήσουν την επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια. Άρχισαν να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς καταθέτοντας την πρότασή τους. Δεν έβρισκαν όμως ανταπόκριση. «Έπειτα από μια άκαρπη συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων  στο υπουργείο Εργασίας με τον τότε υφυπουργό κ. Κουτσούκο, το Νοέμβριο του ’11 ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις ώστε το εργοστάσιο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Οι συζητήσεις με τον καιρό και μετά από συνελεύσεις με τη διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, άρχισαν να ωριμάζουν. Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι να αποστέλουν ενημερωτικά email προς Σωματεία, Συλλογούς, αλληλέγγυους, ακόμα και την Εκκλησία κάνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη. Προπαγανδίζοντας με τον τρόπο αυτόν το πρόβλημα της ΒΙΟ.ΜΕ, εκδηλώθηκε άμεσα ενδιαφέρον από αλληλέγγυους οι οποίοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα μιας αυτοδιευθυνση του εργοστασίου», περιγράφει ο κ. Αναγνώστου.

 
Τον περασμένο Οκτώβριο ακολούθησε μια επιτυχημένη συναυλία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια και δύο μέρες μετά, μέλη του σωματείου απαίτησαν συνάντηση με αρμόδιο του υπουργίου Εργασίας. «Εκεί μας δέχεται ένας σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας, παραλαμβάνει τα αιτήματά μας και αφού τα διαβάζει, μας διαβεβαιώνει πως θα βρεθεί λύση και ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει δει. Χαρακτηριστικά είπε: "Είναι μια καλή πρόταση, εκεί που δεν υπάρχουν προτάσεις". Παραμείναμε, ωστόσο, στην αναμονή. Επιμείναμε. Εγινε μια νέα συνάντηση στις 21 Γενάρη, αυτή τη φορά με τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Παναγιωτόπουλο. Η συνάντηση ήταν ελπιδοφόρα, καθώς μας είπε πως είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουν τετοια εργοστάσια στα χέρια των εργαζομενων. Επειδή όμως εχουμε ακούσει πολλά λογια, η απάντησή μας ήταν ότι δε θα περιμένουμε άλλο για να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε οι ίδιοι στο εργοστάσιο, για να επιβιώσουμε, κι ας μας δικαιώσουν με το νόμο αργότερα».  Ετσι κι έγινε. Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, έπειτα από αγώνα σχεδόν δύο ετών, πέρασαν ξανά την πύλη του εργοστασίου, πέρνοντάς το στα χέρια τους.

Τι όμως γίνεται απο δω και πέρα; Τα έτοιμα προϊόντα που υπήρχαν στο εργοστάσιο βρίσκονται σε διαδικασία προώθησης. Καθώς όμως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να κοπούν τιμολόγια, αποφασίστηκε η μέθοδος του πλειστηριασμού. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση όπου με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα στην αγορά. Τα προϊόντα σε τιμές καταλόγου – εμείς δε θα πάμε με τιμές καταλόγου- ανέρχονται στις 300.000 ευρώ. Εμείς λέμε πως αν καταφέρουμε και τα δώσουμε στις 150.000, θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Η δεύτερη φάση είναι να αποκτήσουμε νομική υπόσταση για να περάσουμε στην κανονική παραγωγή. Η φιλοδοξία μας είναι να αρχίσουν να μπαίνουν κάποια χρήματα στο ταμείο, ωστε να μπορέσουμε να τα μοιραστούμε ισότιμα».

[size=30pt]Στη "νέα" ΒΙΟ.ΜΕ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πια την ίδια βάση, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και όλα λειτουργούν στο πλαίσιο ισότητας[/size].

πηγη    

ποστάρεις στο ίδιο στυλ με τον πάπια μεγάλε :)
 

Επισκέπτης
Που πουλάνε, ποιοί ειναι οι πελάτες τους, αντέχουν τον ανταγωνισμό? Θα ειναι ανοιχτοί σε 2-3 χρόνια? Ανταγωνίζονται τη Βιοχάλκο και τη χαλυβουργική? παρηγοριά στον άρρωστο ειναι αυτα, άρρωστε. Σύνελθε, ο κόσμος εχει φύγει ετη φωτός μακρυά απ τις χαζοθεωρίες σας. Δε θυμάται κανείς τον μαρξ σας πια.

απο το 2012 μια χαρα πανε αν τους ειχε βοηθησει το κρατος της μερκελ θα πηγαιναν και πολλυ καλητερα επισης δεν ειναι ολα ανταγωνισμος
εχουν ενα μισθο αξιοπρεπειας χωρις απειλες

υ.σ δες την ορκομωσια του αλεξη
 

Επισκέπτης
ποστάρεις στο ίδιο στυλ με τον πάπια μεγάλε :)

τι σχεση εχει αυτο

αλλη με λενε χαπακια η χιποακια η κατι με χαπ αλοι με λενε παπια αλλοι με λενε απλυτο
τελικα τι ειμαι

για οσους εχουν αποριες ειμαι ενας χρηστης που λεει τη γνωμη του
 

gamiarits

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιαν 2012
Μηνύματα
3.035
Like
2
Πόντοι
16

Tζονι, βλεπω στην εδρα του αρχηγου σας γλεντησε καλα ο Λεβεντης  :2funny:

URL]]
 

Επισκέπτης
τι σχεση εχει αυτο

αλλη με λενε χαπακια η χιποακια η κατι με χαπ αλοι με λενε παπια αλλοι με λενε απλυτο
τελικα τι ειμαι

για οσους εχουν αποριες ειμαι ενας χρηστης που λεει τη γνωμη του

όλοι συμφωνούμε ότι είσαι κλώνος αυτό είναι που μετράει :)
 

grant1

Μέλος
Εγγρ.
19 Νοε 2014
Μηνύματα
606
Like
6
Πόντοι
6
Σύνελθε ρε και άνοιξε κανα βιβλιο!!! Δε μπορούν οι εργάτες να συντονίσουν ποιοτικό έλεγχο, πωλήσεις, μαρκετινγκ και λογιστήριο και οικονομική διοίκηση! Δε ξέρουν πως, δεν εχουν ιδεα.Δε το καταλαβαίνεις? Που νομίζεις οτι εισαι, στη Γερμανία του 1848 και ο Μαρξ μόλις το γραψε το μαλακοβιβλίο του? Αντε σύνελθε, ολο μαλακίες λετε. Σα να πεις ο καπετάνιος του καραβιού θα κλείσει τα φορτία και να κάνει το ναυλοσύμφωνο. Εκτός αυτού είμαστε τομέας υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών πλεόν, τέρμα τα κομμουνιστικά υποδείγματα με βιομηχανίες και εργάτες στη μεταλουργία με σφυρια. Γαμώ τις φαντασιώσεις σας γαμώ!
σωραιος ρε τυπε,ηδη αρχισε το γελιο της αρκουδας με αυτους τους τυχαρπαστους Συριζαιους  :2funny:  :2funny:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom