είπαμε 3 συνεχόμενες ημέρες θα πρέπει να λείψει αδικαιολόγητα σαββάτο κυριακή (αν έιναι εργάσιμη και δευτέρα συνεχόμενα) για να θεωρειθεί οικειοθελής αποχώρηση
Αδικαιολόγητη απουσία εργαζομένου και συνέπειες
Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2015 10:13
Πόσες ημέρες, αλήθεια, μπορεί να απουσιάσει ο εργαζόμενος από την εργασία του αδικαιολόγητα, ώστε να θεωρείται ότι καταγγέλθηκε εκ μέρους του η σύμβαση εργασίας
Πόσες ημέρες, αλήθεια, μπορεί να απουσιάσει ο εργαζόμενος από την εργασία του αδικαιολόγητα, ώστε να θεωρείται ότι καταγγέλθηκε εκ μέρους του η σύμβαση εργασίας.
[size=20pt]
Δυστυχώς, δεν αναφέρεται σε νόμο ή σε κάποιο διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείου, ο αριθμός των ημερών που να απουσιάσει αδικαιολογήτως συνεχόμενα ή διακεκομμένα μισθωτός. Το διάστημα, [size=50pt]που συνήθως «περιμένει» ο εργοδότης[/size] είναι 3 ημέρες.[/size]
Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης, σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του μισθωτού από την εργασία, δικαιούται να μην καταβάλει τις αντίστοιχες αποδοχές δεδομένου ότι μισθός οφείλεται εφόσον παρέχεται εργασία.
Όταν, λοιπόν, ο εργαζόμενος δεν εμφανίζεται στην εργασία του αδικαιολόγητα, ο εργοδότης αυτό που πρέπει να κάνει είναι να του επιδώσει με δικαστικό επιμελητή εξώδικη πρόσκληση. Με αυτήν τον ενημερώνει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο ανυπαίτιο κώλυμα, που να δικαιολογεί την απουσία του, όπως π.χ. ασθένεια και αυτός δεν παρουσιάζεται στην εργασία του,[size=20pt] τότε μετά παρέλευση τριών εργασίμων ημερών από τη λήψη της νομιμοποιείται να θεωρήσει ότι ο εργαζόμενος καταγγέλλει μονομερώς τη σύμβαση, δηλαδή παραιτείται.[/size]
Στη συνέχεια ο εργοδότης υποβάλλει στο «ΕΡΓΑΝΗ» το Έντυπο Ε5-Αναγγελία Οικειοθελούς Αποχώρησης, για την υποβολή του οποίου δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζόμενου. Μπορεί να σκανάρει το εξώδικο και το αποδεικτικό παραλαβής και να το συνυποβάλλει με το έντυπο.
Το εξώδικο, επίσης, αποτελεί και αποδεικτικό στοιχείο της αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζόμενου και δικαιολογεί την μη καταβολή εισφορών για το διάστημα της απουσίας του εργαζόμενου.
Το ζήτημα αν η αδικαιολόγητη απουσία προκαλεί λύση της σύμβασης εργασίας, εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της καλής πίστης και αφού εκτιμήσει τους λόγους της απουσίας και το διάστημα που αυτή διήρκεσε, αποφασίζει αν η απουσία αυτή επιφέρει σιωπηρή εκ μέρους του εργαζόμενου καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει και όλη η προηγούμενη συμπεριφορά του εργαζόμενου, την οποία λαμβάνει υπόψη το Δικαστήριο, όπως και ο χρόνος υπηρεσίας του μισθωτού στον εργοδότη και γενικά αν ανταποκρινόταν ικανοποιητικά στα καθήκοντά του, καθώς και απουσίαζε συχνά.
Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι το Δικαστήριο θεώρησε ως αδικαιολόγητη απουσία την «παράταση» της χορηγηθείσας αδείας άνευ αποδοχών, χωρίς ενημέρωση του εργοδότη, αλλά και την περίπτωση απουσίας μισθωτού μετά την ετήσια αδεία του, ενώ διέδιδε ότι δεν θα επιστρέψει στην εργασία του. Αντίθετα θεώρησε δικαιολογημένη την απουσία που οφειλόταν σε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.
Η απουσία μισθωτού από την εργασία του συνιστά μεν αντισυμβατική συμπεριφορά, δεν σημαίνει όμως αναγκαίως και σιωπηρά καταγγελία της συμβάσεως εκ μέρους του (Απόφαση Αρείου Πάγου 1279/2006).
Βέβαια, σε εσωτερικό κανονισμό εργασίας μπορεί προβλέπεται όριο ημερών αδικαιολόγητης απουσίας το οποίο αν ξεπεράσει ο μισθωτός θεωρείται ότι παραιτήθηκε.
Πάντως;, η αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία συνιστά αντισυμβατική συμπεριφορά και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταγγείλει νόμιμα τη σύμβαση εργασίας, καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση
πηγη