Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη - Hot Doc
Τον Ιούνιο του 2013, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έβαλε λουκέτο στην κραταιά ΕΡΤ, εταιρία που είχε τότε κέρδη 30 εκατ. ευρώ, έβαζε στον κρατικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ ετησίως και είχε ανακοινώσει ψηφιακές τηλεοπτικές επενδύσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ ως το 2014. Το 2014 ήταν το έτος που θα έπαυε η αναλογική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος.
Το Δεκέμβριο του 2013, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προκήρυξε διαγωνισμό για να «πουλήσει» σε ιδιώτες την «ιδιωτική περιουσία» του Δημοσίου, τις τηλεοπτικές ψηφιακές συχνότητες. Μοναδικός ενδιαφερόμενος η εταιρία Digea, πολυμετοχική εταιρία των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή των παραδοσιακών τηλεοπτικών και εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, δηλαδή των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης κατά δήλωση πρώην πρωθυπουργών.
Το Φεβρουάριο,του 2014, όλες οι ψηφιακές συχνότητες δίνονται στη Digea στη χαμηλότερη τιμή, αυτήν της εκκίνησης δημοπρασίας, 18,6 εκατ. ευρώ, για 15 χρόνια. Μέχρι σήμερα η Digea πλήρωσε κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια, το υπόλοιπο ποσό είναι σε δόσεις. Τον Ιούνιο του 2014, η ΕΕΤΤ άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού, που η ίδια είχε βγάλει πριν επτά μήνες!
Την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή, αποκαλύφθηκε η εξαιρετική σημασία των παραπάνω ημερομηνιών και δεδομένων. Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, πιστοποιήθηκε πως ο πραγματικός λόγος που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν για να παραδοθεί η ψηφιακή τηλεόραση στη Digea.
Ο υπουργός, την αντικατάσταση του οποίου είχαν ζητήσει οι καναλάρχες με έμμεσο και άμεσο τρόπο, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, προχώρησε σε αποκαλύψεις ονομάτων, τα οποία πρωταγωνίστησαν στο «δράμα» του λουκέτου της ΕΡΤ και της παράδοσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Άλλο να το γνωρίζεις από το ρεπορτάζ κι άλλο να ακούγεται υπεύθυνα από χείλη αρμόδιου υπουργού.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, ήταν πριν το διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων σύμβουλος του γενικού γραμματέα Υποδομών (του Μ. Δασκαλάκη, πρώην μέλους Δ.Σ. ΕΡΤ και πρώην διευθυντή της ΝΔ). Ως μέλος της ΕΕΤΤ συμμετείχε στην αλλαγή του ψηφιακού χάρτη από τις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλάζοντας τα σημεία εκπομπής από 275 σε 156, προσφέροντας έτσι στον ιδιώτη, που θα έπαιρνε στο μέλλον τις ψηφιακές συχνότητες, σημαντική εξοικονόμηση αναγκαίων επενδύσεων. Ως μέλος της ΕΕΤΤ και σύμβουλος του γενικού γραμματέα, συμμετείχε στην ομάδα αγνώστων που το βράδυ της 13ης Ιούνη του 2013 κατέβασαν τον πομπό της ΕΡΤ από τον Υμηττό. Το ίδιο πρόσωπο κατονόμασε στην παρέμβαση του στη Βουλή και ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης.
Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα στα πρακτικά της Βουλής. Κι ως στήλη, κρατάμε το γεγονός ότι η ΕΡΤ, προ λουκέτου, το 2013, είχε προγραμματίσει να προμηθευτεί ψηφιακούς πομπούς και εξοπλισμό για να παρέχει στους πολίτες υψηλή ευκρίνεια (που δεν ήθελαν να παράσχουν τα ιδιωτικά κανάλια με τη δική τους ψηφιακή Digea), με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ.
Ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε ποτέ γιατί βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και η ΕΡΤ έβαλε λουκέτο.