Με τον υπόγειο πόλεμο να μαίνεται εν όψει των τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων, η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για να λογοδοτήσουν όσοι άνοιξαν αφειδώς τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς μιντιακούς ομίλους -ήδη υπερδανεισμένους και παρ' όλα αυτά χρεοκοπημένους- και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε και συνδέει καναλάρχες-μιντιάρχες με το τραπεζικό σύστημα.
Οι κάνουλες δεν έκλεισαν ούτε και κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων των μνημονίων, όταν άλλες βιώσιμες επιχειρήσεις έβρισκαν σφραγισμένες τις πόρτες.
Ο κύβος ερρίφθη.
Ιδιοκτήτες καναλιών και «παραδοσιακών» εφημερίδων καλούνται να περάσουν έως τις 12 Νοεμβρίου την πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τον υπέρογκο δανεισμό που εξασφάλιζαν τα τελευταία χρόνια από διάφορες τράπεζες.
Αφορμή στάθηκε ένα πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο αναλύονται τα δάνεια γνωστών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και το αν υπήρχαν ή όχι οι προϋποθέσεις δανειοδότησης. Το εν λόγω πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βάλει φωτιά στο μιντιακό σκηνικό.
Καλούν τον Σταύρο Ψυχάρη
Όπως αναφέρουν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρώτος που καλείται από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είναι ο εκδότης των «Νέων» και του «Βήματος» και μέτοχος του MEGA Σταύρος Ψυχάρης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ψυχάρης καλείται ως ύποπτος για ηθική αυτουργία σε απιστία για δάνεια ύψους 198 εκατ. ευρώ.
Σειρά, μετά τον επικεφαλής του ΔΟΛ, θα πάρουν και άλλοι μιντιάρχες, με τους γνωρίζοντες καλά τα πράγματα να μην αποκλείουν να ακολουθήσουν ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος, το μέσο του οποίου επίσης έχει δανειοδοτηθεί με μεγάλα ποσά, καθώς και ο κ. Κυριακού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα δάνεια του τηλεοπτικού σταθμού Antenna.
Η σειρά με την οποία καλούνται οι εκδότες και οι καναλάρχες δεν είναι τυχαία, αλλά προκύπτει από το πόρισμα της ΤτΕ. «Θα κληθούν πρώτα αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα δάνεια. Η έρευνα σκοπό έχει να εξετάσει αν αυτές οι επιχειρήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να παίρνουν δάνεια και παρατάσεις αποπληρωμής» σημειώνουν δικαστικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr.
Υπό έλεγχο και επιτροπές τραπεζών
Η έρευνα όμως δεν σταματά εκεί, καθώς, εκτός από τους ιδιοκτήτες Μέσων, εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και τα μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων των τραπεζών.
Οι υπάλληλοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι επιχειρηματίες είχαν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνουν δάνεια τέτοιου ύψους.
«Θα πρέπει να διερευνηθούν οι διαδικασίες με τις οποίες οι αρμόδιες επιτροπές ενέκριναν τον δανεισμό.
Να ελεγχθεί αν οι πελάτες τους είχαν όλα τα εχέγγυα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.