Γαμα το μαλακα το τρολλ. Μιλα μαζι μου.
Πρωτον εγραψα αν ειδες για το υποκριτικο "αχ θα καταρρευσουν οι τραπεζες ξαφνικα, τι θα κανουμε τωρα? πληρωνε μαλακα", ενω γινεται το ιδιο ξανα και ξανα δεκαετιες τωρα. Ειναι προφανες οτι πρεπει να μπουν δικλειδες που λειτουργουν για το "κοινο καλο" (αλλωστε γι'αυτο γινεται και η "ανακεφαλαιωποιηση") και δεν τους επιτρεπουν να τζογαρουν μεσα απο παραθυρακια με τη σιγουρια οτι δε γαμιεται, θα τους σωσουν αμα αποτυχουν. Παει αυτο. Αυτο ειναι και η βασικη μου ενσταση, οτι αυτα πρεπει να προλαβαινονται. Ελα εδω κυριε. Περασες το Χ κατωφλι οικονομικου μεγεθους/κυριαρχιας και εισαι too big to fail και στηριζεται η κοινωνια πανω σου? Τελεια, παρε αυτες τις 10 χιλιαδες σελιδες που αυστηροποιουν το ποσο ρισκο πρεπει να εχουν οι επενδυσεις σου, με Χ, Ψ, Ζ συνεπειες για εσενα προσωπικα (παει περιπατο η συλλογικη ευθυνη, μονο αυτο τους ποναει, η προσωπικη ευθυνη, η κατασχεση ακινητων και η φυλακα) και τους 100 απο κατω σου αν κανεις μαλακια. Παει αυτο.
Τωρα για την "ανακεφαλαιοποιηση" της Ελλαδος εχεις δικιο. Εκανα λαθος που χρησιμοποιησα αυτη τη λεξη παραπανω, ενω στο μυαλο μου ειχα την εξουσια, "χαρες" και στηριξη που απολαμβανουν τα χρηματοπιστωτικα ιδρυματα γενικα παγκοσμιως. Για να δουμε ομως σε 15 χρονια τι ποσοστα των συγκεκριμενων τραπεζων θα κατεχει το Δημοσιο σε σχεση με τα αρχικα. Δεν ειναι απλα τα πραγματα. Το μονο σιγουρο. Για να δουμε τι θα πουν τα stress tests αυριο για την καινουργια ανακεφαλαιοποιηση...
Οσο για τα δανεια, ειναι τοσο μα τοσο απλο. Ο τραπεζιτης - η τραπεζα - ειναι ηδη προστατευμενος δυο και τρεις φορες, απο παντου, για καθε λαθος που ισως κανει. Αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι ο πολιτης ειναι στον αερα και πετιεται στα σκουπιδια ετσι απλα. Απολυτα απροστατευτος, ενω υποτιθεται οτι οι θεσμοι δουλευουν γι'αυτον. Τοσο απλο.