Αντε, παμε για ΔΩΡΕΑΝ μαθημα, κοινωνικη μου προσφορα στο συντροφο λεφτι
Κοτόπουλο ανά 100γρ
Θερμίδες: 166 kcal
Πρωτεΐνες: 31,9 gr
Λίπος σε: 3,4 gr
Χοληστερίνη: 68 mg
Ασβέστιο: 11mg
Σίδηρος: 1,3 mg
Νάτριο: 64 mg
Μοσχάρι ανά 100γρ
Θερμίδες: 235 kcal
Πρωτεΐνες σε: 27,9 gr
Λίπος: 12,9 gr
Χοληστερίνη: 89 mg
Ασβέστιο: 12mg
Σίδηρος: 3,5 mg
Νάτριο: 80 mg
Κοτόπουλο…
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή τα απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων.
Κατέχει σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας γιατί έχει υψηλή διατροφική αξία ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Επίσης είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Μια μικρή μερίδα εξασφαλίζει μέχρι και το 30% της απαιτούμενης καθημερινής ποσότητας ψευδαργύρου καθώς και το 10-20% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός.
Αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και πάρα πολύ καλή πηγή νιασίνης, βιταμίνης Β6 και σεληνίου.
Μοσχάρι…
Αποτελεί τη βασικότερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.
Το κόκκινο κρέας περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένου λίπους, το οποίο αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η συχνή κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Περιέχει ψευδάργυρο που είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης.
Το κοτόπουλο σε κάθε περίπτωση είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας, αλλά και το μοσχάρι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Έτσι καλό είναι να καθιερώσουμε το κοτόπουλο μια φορά την εβδομάδα και το μοσχάρι μια φορά στις δυο βδομάδες εκτός και αν η συχνότερη κατανάλωσή του επιβάλλεται για διάφορους λόγους.