Νέα

Πολιτικές Εξελίξεις

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pornopapos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 308K
  • Εμφανίσεις 6M
  • Ετικέτες
    bou classics
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 34 άτομα (0 μέλη και 34 επισκέπτες)

Ποιό κόμμα θα ψηφίζατε αν προκηρύσσονταν ΣΗΜΕΡΑ εκλογές (Οκτώβριος 2020)?

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 244 14,0%
  • ΝΔ

    Ψήφοι: 464 26,6%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ψήφοι: 269 15,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ

    Ψήφοι: 15 0,9%
  • ΚΚΕ

    Ψήφοι: 67 3,8%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Ψήφοι: 42 2,4%
  • ΑΝΕΛ

    Ψήφοι: 6 0,3%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

    Ψήφοι: 52 3,0%
  • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Ψήφοι: 14 0,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ψήφοι: 29 1,7%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

    Ψήφοι: 82 4,7%
  • ΚΚΕ (μλ) - ΜΛ ΚΚΕ

    Ψήφοι: 16 0,9%
  • Αυτό το νέο της ΖΩΗΣ

    Ψήφοι: 35 2,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν υπάρχει εδώ

    Ψήφοι: 159 9,1%
  • Είμαι ακόμα ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ

    Ψήφοι: 130 7,4%
  • ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ

    Ψήφοι: 122 7,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    1.746

poppop

Μέγας
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
12.194
Κριτικές
11
Like
4.593
Πόντοι
4.765
Έχουμε όντως ανεμογεννήτριες στην Βόρεια Ελλάδα που ήδη εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Γερμανία, η τίποτα πλάνο κλπ;
Σα ζαβο ο μαλάκας του απαντάει ιν νορδε γκρισ κανοντας ρόμπα τον Μπιλ ο οποίος θα κατεβαζε καντήλια με τον μαλάκα που του φέρανε
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Έχουμε όντως ανεμογεννήτριες στην Βόρεια Ελλάδα που ήδη εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Γερμανία, η τίποτα πλάνο κλπ;

περιμένεις να έχουμε ανεμογεννήτριες με αυτά ??



Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο

Στη δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας, σκοπεύει να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ βάσει της απόφασης του 170044/9.1.2014 (ΑΔΑ:ΒΙ6Μ0-1ΕΨ).

Η απόφαση αυτή αφορά την εγκατάσταση επτά (7) αιολικών πάρκων, με 155 Α/Γ των 3 MW, οι οποίες διαθέτουν πτερωτή 3 πτερυγίων σταθερού βήματος, διαμέτρου 112 μέτρων, ενώ ο άξονάς τους θα βρίσκεται σε ύψος 84 μέτρων και έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Να σημειωθεί πως 24 από τις 155 ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής «Όρος Βέρμιο» με κωδικό GR1210001, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, ενώ η συνολική κάλυψη εδάφους από τον Αιολικό Σταθμό ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα.

Επίσης για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα και χιλιάδες τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα στον πυρήνα του βουνού, ενώ θα προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα. Η εκτεταμένη αυτή δραστηριότητα ανοίγει το δρόμο και για την παράδοση του βουνού στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η οπτική και η ακουστική όχληση από τέτοιες ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.). Οι 380 θέσεις εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής και ούτως ή άλλως δεν θα αφορούν κυρίως κατοίκους της περιοχής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι τελικά λιγότερες από 30 και ακόμα και αυτές θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.

Η επένδυση αυτή, αλλά και μια σειρά άλλα αιολικά πάρκα που δρομολογούνται από άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγεί στην πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιου με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής και με μοναδικό στόχο να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιδοτούνται από το χαράτσι των ΑΠΕ που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση.

Η τοπική οικονομία, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

Η συνδυασμένη ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων είναι στον αντίποδα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθεί η ΕΕ και επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Η προώθηση της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας και τέτοιων επενδύσεων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τα διάφορα νομοθετικά πακέτα της ΕΕ για την Ενέργεια έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, να αναδείξουν την Ενέργεια σε πεδίο προνομιακής τοποθέτησης των κεφαλαίων των ομίλων.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, που είναι γνήσιο τέκνο της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας είναι απολύτως δικαιολογημένες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

    Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για να σταματήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων.

    Τι μέτρα θα πάρει ειδικότερα να απαγορευθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου και όσων άλλων προγραμματίζονται στην περιοχή.

    Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στα λαϊκά στρώματα. Ειδικότερα τι μέτρα θα λάβει στην κατεύθυνση κατάργησης των τελών ΑΠΕ και μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές.

    Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, η χωροθέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η επιλογή των σχετικών τεχνολογιών να σταματήσει να γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων που επενδύουν σε βάρος των λαϊκών αναγκών;

    Αν έχουν εξεταστεί αναλυτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εν λόγω επένδυση και τα πολλαπλά αποτελέσματά της στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής».





Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο νησί Άγιος Γεώργιος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου των τελευταίων εβδομάδων, 23 γιγάντιες ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στην ακατοίκητη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, το δεύτερο μετά την Ακρόπολη αναγνωρίσιμο σημείο της Αττικής.

Πρόκειται για ανεμογεννήτριες τύπου Vestas V90, συνολικής ισχύος 69 MW σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ύψους έως και 150 μέτρων (όταν το ψηλότερο σημείο του νησιού αγγίζει μόλις τα 289 μέτρα), τις οποίες έχει αναλάβει να εγκαταστήσει, στα πλαίσια σχετικής επένδυσης, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ωστόσο, η εν λόγω επένδυση, παρότι έχει λάβει θετική έγκριση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντολογικούς φορείς είτε από πολίτες, επισημαίνοντας αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.
Καταρχάς, η περιοχή του Σουνίου, με σημείο αναφοράς τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, έχει κηρυχθεί με το ΦΕΚ 852 Β/03.09.1980 αρχαιολογικός  χώρος,  ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Με λίγα λόγια, η περιοχή αποτελεί τόπο, τόσο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όσο και έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, 12 ναυτικά μίλια από την οποία (η απόσταση μέχρι τη βραχονησίδα) αναμένεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθορίζονται ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων  για την Αττική και αντίστοιχες περιοχές Αιολικών Πάρκων, μέσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Αγ. Γεώργιος.

Τέλος, σύμφωνα με παρατηρήσεις συλλογικών φορέων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, “Φίλοι της Φύσης”), η βραχονησίδα μπορεί να μην κατοικείται από ανθρώπους, αλλά έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας - συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στο Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες. Είναι προφανές ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αν ένα τέτοιας κλίμακας έργο εγκαταλειφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη προ μερικών μηνών στη Μυτιλήνη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το εν λόγω έργο;

Στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται αδειοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού;

Έχει δοθεί ιδιαίτερα μέριμνα στην τοποθεσία χωροθέτησης, καθώς και ένταξης στο τοπίο, βάσει των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (συγκεκριμένα, Παράρτημα IV);

Πώς σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τη νομιμότητα τυχόν οδικών και λιμενικών έργων στη βραχονησίδα, αφού βάσει σχετικής απόφασης της 20.01.2015 (α.π.951/96/22.01.2015, ΑΔΑ: 7ΕΜΩΗ-ΓΣΧ) από το Υπουργείο Οικονομικών, ο αιγιαλός παραχωρείται για ήδη κατασκευασμένα έργα και όχι υφιστάμενα;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γάκης Δημήτρης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κυρίτση Αγλαΐα
Μανιός Νίκος
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Παπαδόπουλος Σάκης



«Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».



Σαμοΐλης Στέφανος
 

ass_kavlos

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
8.224
Κριτικές
2
Like
27
Πόντοι
66
Τραγικός Τσίπας.

Μόνο ο ΣΚΑΪ έδειξε το μέγεθος της παπάρας.

Ο πάλαι ποτέ Πλάνετ Μαν που του είχε πέσει προ 20ετίας το σαγόνι με τον ΑΓΠ του Μπέρκλεϊ, τώρα με έναν τραγικά ανεπαρκή και απροετοίμαστο Τσίπα, που πήγε με τα σκονάκια του κλασσικά, τύπου ρόδα τσάντα και κοπάνα, και στο μυαλό του πώς θα πάει για βόλτα με την Κα "Καθηγήτρια" και για γαμήσι μετά το γεύμα με τον υπουργό του και την σε ηλικία κόρης του σύζυγό του...

Να τον χαιρόμαστε τον κόπρο.
 

ass_kavlos

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
8.224
Κριτικές
2
Like
27
Πόντοι
66
Έχουμε όντως ανεμογεννήτριες στην Βόρεια Ελλάδα που ήδη εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Γερμανία, η τίποτα πλάνο κλπ;

Γνώριζε, μέχρι και πόσα πρόβατα είχε τότε πάνω της η βραχονησίδα.

Σαν να έχουν απασφαλίσει οι ΗΠΑ με την Γερμανία, και δεν ειναι τυχαίο το timing με εμάς και την VW...

Εμείς, ως κλασσικά βατράχια θα την πληρώσουμε μέσα στον βούρκο στο τέλος, αλλά να δούμε....
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.279
Πόντοι
8.006
Τραγικός Τσίπας.

Μόνο ο ΣΚΑΪ έδειξε το μέγεθος της παπάρας.

Ο πάλαι ποτέ Πλάνετ Μαν που του είχε πέσει προ 20ετίας το σαγόνι με τον ΑΓΠ του Μπέρκλεϊ, τώρα με έναν τραγικά ανεπαρκή και απροετοίμαστο Τσίπα, που πήγε με τα σκονάκια του κλασσικά, τύπου ρόδα τσάντα και κοπάνα, και στο μυαλό του πώς θα πάει για βόλτα με την Κα "Καθηγήτρια" και για γαμήσι μετά το γεύμα με τον υπουργό του και την σε ηλικία κόρης του σύζυγό του...

Να τον χαιρόμαστε τον κόπρο.
Αρκει ομως σε καποιους οτι "ξεμπερδεψαμε με το παλιο"...
:headbang:
 
Εγγρ.
22 Φεβ 2015
Μηνύματα
254
Like
275
Πόντοι
21
Ο Τσίπρας μοιάζει με τις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου, σαν τον Ολυμπιακό που σαρώνουν και βάζουν πεντάρες στα χωράφια της Ελλάδας και τρώνε πεντάρες στην Ευρώπη.

πολύ πετυχημένο  :thumbsup:
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.119
Κριτικές
7
Like
10.135
Πόντοι
1.686
εγινε viral
τον ρωταει ο κλιντον για επενδυσεις και ο τσιπρας δεν καταλαβαινει χριστο!

Για γράψε τι ρώτησε ο Κλιντον μετά το Northern Greece...

Και με proficiency πολλοί δεν κατάλαβαν τι λεει ο Κλίντον.

Καλός μαλάκας και ο Κλιντον. Μιλάει με χωριάτικη προφορά
από το Αρκανσω σε κάποιον που ξέρει ότι δεν γνωρίζει καλά Αγγλικά.

Έπρεπε να είχε δίπλα και ένα μεταφραστή ο Τσίπρας για να
τον βοηθήσει στις χωριατιές του μαλάκα του Κλίντον.
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.119
Κριτικές
7
Like
10.135
Πόντοι
1.686

wilm

Μέλος
Εγγρ.
16 Απρ 2010
Μηνύματα
1.170
Κριτικές
1
Like
49
Πόντοι
16
Για γράψε τι είπε ο Κλίντον μετά το Northern Greece...

Κατάλαβες τι είπε ;

Δες το μερικές φορές και πες...

Μιλαει λιγο γρηγορα αλλα οι λεξεις ακουγονται...Τον ρωτησε για τις ανεμογενητριες στη Βορεια Ελλαδα που παραγουν ρευμα που πουλαμε στη Γερμανια...
 

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.438
Κριτικές
3
Like
3.400
Πόντοι
786
Ρωτάει μετα αν οι νομοι είναι τέτοιοι που μπορεί να έρθει κάποιος να επενδύσει στη παραγωγή ρεύματος ωστε να σε κάνει πιο ενεργειακά ανεξάρτητο και αν μπορεί να υπολογίζει να πάρει πίσω τα λεφτά του απο το μερτικό στο τιμολόγιο του δικτύου
 

rouKoun13

Μέλος
Εγγρ.
19 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.558
Κριτικές
2
Like
62
Πόντοι
16
Για γράψε τι ρώτησε ο Κλιντον μετά το Northern Greece...

Και με proficiency πολλοί δεν κατάλαβαν τι λεει ο Κλίντον.

Καλός μαλάκας και ο Κλιντον. Μιλάει με χωριάτικη προφορά
από το Αρκανσω σε κάποιον που ξέρει ότι δεν γνωρίζει καλά Αγγλικά.

Έπρεπε να είχε δίπλα και ένα μεταφραστή ο Τσίπρας για να
τον βοηθήσει στις χωριατιές του μαλάκα του Κλίντον.
το τι επρεπε να κανει το ειπες μονος σου.
 

eibmart

Μέλος
Εγγρ.
10 Απρ 2008
Μηνύματα
266
Κριτικές
7
Like
115
Πόντοι
1
Το παιδάκι πάτησε το αυγό κι έφτασε τον ουρανό.

Αφού δεν κατάλαβε μέσα στον πανικό και την αμάθειά του, να ξαναρώταγε.

Αλλά να μας εκθέσει, όπως ο Τζέφρι που τον άκουγε στον ακροατήριο, ως διεφθαρμένους, μια χαρά το πρόβαρε το λογύδριο.....

Βρε αρχιτσογλαναρά, έχεις το μαχαίρι και ρωτάς πού είναι το πεπόνι, γαμώ τα σκατά στα μυαλά σου;!

Δεν γνωρίζει που δεν γνωρίζει μέχρι πού φτάνουν οι δυνάμεις του, πού περπατά ξυπόλυτος στα αγγούρια;

ή "ξυπόλυτος στ'αγκάθια" ή "ξεβράκωτος στ'αγγούρια"
 

Stil520

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2014
Μηνύματα
1.653
Like
0
Πόντοι
16
περιμένεις να έχουμε ανεμογεννήτριες με αυτά ??



Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο

Στη δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας, σκοπεύει να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ βάσει της απόφασης του 170044/9.1.2014 (ΑΔΑ:ΒΙ6Μ0-1ΕΨ).

Η απόφαση αυτή αφορά την εγκατάσταση επτά (7) αιολικών πάρκων, με 155 Α/Γ των 3 MW, οι οποίες διαθέτουν πτερωτή 3 πτερυγίων σταθερού βήματος, διαμέτρου 112 μέτρων, ενώ ο άξονάς τους θα βρίσκεται σε ύψος 84 μέτρων και έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Να σημειωθεί πως 24 από τις 155 ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής «Όρος Βέρμιο» με κωδικό GR1210001, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, ενώ η συνολική κάλυψη εδάφους από τον Αιολικό Σταθμό ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα.

Επίσης για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα και χιλιάδες τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα στον πυρήνα του βουνού, ενώ θα προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα. Η εκτεταμένη αυτή δραστηριότητα ανοίγει το δρόμο και για την παράδοση του βουνού στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η οπτική και η ακουστική όχληση από τέτοιες ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.). Οι 380 θέσεις εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής και ούτως ή άλλως δεν θα αφορούν κυρίως κατοίκους της περιοχής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι τελικά λιγότερες από 30 και ακόμα και αυτές θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.

Η επένδυση αυτή, αλλά και μια σειρά άλλα αιολικά πάρκα που δρομολογούνται από άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγεί στην πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιου με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής και με μοναδικό στόχο να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιδοτούνται από το χαράτσι των ΑΠΕ που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση.

Η τοπική οικονομία, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

Η συνδυασμένη ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων είναι στον αντίποδα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθεί η ΕΕ και επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Η προώθηση της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας και τέτοιων επενδύσεων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τα διάφορα νομοθετικά πακέτα της ΕΕ για την Ενέργεια έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, να αναδείξουν την Ενέργεια σε πεδίο προνομιακής τοποθέτησης των κεφαλαίων των ομίλων.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, που είναι γνήσιο τέκνο της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας είναι απολύτως δικαιολογημένες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

   Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για να σταματήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων.

   Τι μέτρα θα πάρει ειδικότερα να απαγορευθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου και όσων άλλων προγραμματίζονται στην περιοχή.

   Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στα λαϊκά στρώματα. Ειδικότερα τι μέτρα θα λάβει στην κατεύθυνση κατάργησης των τελών ΑΠΕ και μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές.

   Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, η χωροθέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η επιλογή των σχετικών τεχνολογιών να σταματήσει να γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων που επενδύουν σε βάρος των λαϊκών αναγκών;

   Αν έχουν εξεταστεί αναλυτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εν λόγω επένδυση και τα πολλαπλά αποτελέσματά της στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής».





Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο νησί Άγιος Γεώργιος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου των τελευταίων εβδομάδων, 23 γιγάντιες ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στην ακατοίκητη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, το δεύτερο μετά την Ακρόπολη αναγνωρίσιμο σημείο της Αττικής.

Πρόκειται για ανεμογεννήτριες τύπου Vestas V90, συνολικής ισχύος 69 MW σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ύψους έως και 150 μέτρων (όταν το ψηλότερο σημείο του νησιού αγγίζει μόλις τα 289 μέτρα), τις οποίες έχει αναλάβει να εγκαταστήσει, στα πλαίσια σχετικής επένδυσης, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ωστόσο, η εν λόγω επένδυση, παρότι έχει λάβει θετική έγκριση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντολογικούς φορείς είτε από πολίτες, επισημαίνοντας αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.
Καταρχάς, η περιοχή του Σουνίου, με σημείο αναφοράς τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, έχει κηρυχθεί με το ΦΕΚ 852 Β/03.09.1980 αρχαιολογικός  χώρος,  ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Με λίγα λόγια, η περιοχή αποτελεί τόπο, τόσο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όσο και έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, 12 ναυτικά μίλια από την οποία (η απόσταση μέχρι τη βραχονησίδα) αναμένεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθορίζονται ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων  για την Αττική και αντίστοιχες περιοχές Αιολικών Πάρκων, μέσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Αγ. Γεώργιος.

Τέλος, σύμφωνα με παρατηρήσεις συλλογικών φορέων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, “Φίλοι της Φύσης”), η βραχονησίδα μπορεί να μην κατοικείται από ανθρώπους, αλλά έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας - συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στο Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες. Είναι προφανές ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αν ένα τέτοιας κλίμακας έργο εγκαταλειφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη προ μερικών μηνών στη Μυτιλήνη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το εν λόγω έργο;

Στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται αδειοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού;

Έχει δοθεί ιδιαίτερα μέριμνα στην τοποθεσία χωροθέτησης, καθώς και ένταξης στο τοπίο, βάσει των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (συγκεκριμένα, Παράρτημα IV);

Πώς σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τη νομιμότητα τυχόν οδικών και λιμενικών έργων στη βραχονησίδα, αφού βάσει σχετικής απόφασης της 20.01.2015 (α.π.951/96/22.01.2015, ΑΔΑ: 7ΕΜΩΗ-ΓΣΧ) από το Υπουργείο Οικονομικών, ο αιγιαλός παραχωρείται για ήδη κατασκευασμένα έργα και όχι υφιστάμενα;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γάκης Δημήτρης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κυρίτση Αγλαΐα
Μανιός Νίκος
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Παπαδόπουλος Σάκης



«Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».



Σαμοΐλης Στέφανος

Η καύση λιγνίτη δεν επιβαρύνει το περιβάλλον?
Αλλα τι να πούνε, η ΓΕΝΟΠ παραμάγαζο τους είναι.
Και ανταγωνιστικό προς τις ανεμογενήτριες...
 

Συνημμένα

  • ptolem.JPG
    ptolem.JPG
    231,6 KB · Εμφανίσεις: 26
  • lignitis.jpg
    lignitis.jpg
    56,3 KB · Εμφανίσεις: 22

CLOSER822

Σπουδαίος
Εγγρ.
23 Ιουν 2008
Μηνύματα
25.191
Like
11.479
Πόντοι
2.606
σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες των οικολόγων ότι οι κατσίκες δεν κατεβάζαν γάλα λόγω του θορύβου...
...μη γραφεις ολη την ωρα παπαριες...υπηρχε ενα πλανο για εγκατασταση φωτοβολταικου παρκου στην πτολεμαιδα(στο χωρο που εχουν εξαντληθει τα πεδια)-το μεγαλυτερο της ευρωπης λεγανε και γραφανε- με την χρηματοδοτηση της γερμανιας η οποια θα αγοραζε και το μεγαλυτερο μερος της παραγωμενης ενεργειας...(νομιζω προτζεκτ σαν(ηλιος) το ειχανε βαφτισει) και μιλαγανε για 20δις επενδυση...αν θυμαμαι καλα το 09 το κελαιδουσε πολυ ο παπακωλοστηνου αυτο το σχεδιο....
 

CLOSER822

Σπουδαίος
Εγγρ.
23 Ιουν 2008
Μηνύματα
25.191
Like
11.479
Πόντοι
2.606
...απο την αλλη ,η φωνη του μπιλαρα με το ζορι εβγαινε.... :grin: θα ειχε καμια αναρμοστη σχεση στα καμαρινια, πριν το σοου με τον τσιμπλα,με καμια μακιγιερ  :pipa2: :pipa1: ...κατι η ηλικια, κατι οτι θα του ρουφηξε τη νεφραμια εντελως η ασλει,ντοροθυ,μπελ,σαμανθα.....αντε να σου βγει η φωνη καθαρα μετα... :grin:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom