Ακίνητα: Της μόδας έγινε η... συγκατοίκηση φοιτητών
Σχεδόν ένας στους τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές αναζητεί συγκάτοικο, καθώς με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων να δείχνουν πως το ποσοστό των νεοεισαχθέντων φοιτητών που επιλέγει τη συγκατοίκηση υπολογίζεται στο 20% - 25%.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2012, την τάση της συγκατοίκησης άρχισαν να την ασπάζονται και οι πρωτοετείς φοιτητές όπου επιλέγουν να συγκατοικήσουν με συμμαθητές από το σχολείο που έχουν περάσει στην ίδια πόλη.
Πλέον το φαινόμενο της συγκατοίκησης συνεχώς αυξάνεται κάθε χρόνο με διψήφιους αριθμούς.
Ο βασικός λόγος που επιλέγουν τη συγκατοίκηση δε είναι άλλος από τη δυνατότητα να μοιράζονται τα έξοδα με στόχο να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό που συνεχώς συρρικνώνεται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην Αθήνα ενώ ο ένας πρωτοετής σπουδάζει στη Πανεπιστημιούπολη και ο άλλος στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, να επιλέγουν να συγκατοικήσουν. Προτιμούν κατά κύριο λόγο περιοχές κάπου στη μέση με καλή συγκοινωνία ώστε να εξυπηρετούνται.
ρε πούστη μου χρειάστηκαν 5 χρόνια κρίσης για να κάνουμε στην Ελλάδα μόδα τα αυτονόητο… σε ποιά χώρα ακούστηκε να υπάρχει φοιτητής ο οποίος έχει δικό του σπίτι και δεν συγκατοικεί με άλλον(ους)…
μόνο στην Βαλκάνιο Ελλάδα τα καλομαθημένα μας κωλόπαιδα θέλανε να έχουν δικό τους διαμέρισμα… σε όλο τον κόσμο φοιτητές σε άλλη πόλη (εκτός της πατρικής εστίας) είτε μένουν σε εστίες (ενοικιαζόμενα δωμάτια με κοινόχρηστους χώρους και στην πλειονότητα των περιπτώσεων κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά) είτε συγκατοικούν με έναν ή περισσότερους άλλους..
πάντως όταν εγώ πήγα στο πανεπιστήμιο ήταν αδιανόητο φοιτητής από επαρχία να έχει δικό του διαμέρισμα (εκτός φυσικά αν αυτό ανήκε στην οικογένεια του) .. όλοι συγκατοικούσαμε με κάποιους είτε από τις γενέθλιες πόλεις παλαιότερους στο πανεπιστήμιο είτε με συμφοιτητές…
στην πλούσια Ευρώπη όχι μόνο φοιτητές αλλά και νέοι εργαζόμενοι επιλέγουν την συγκατοίκηση προκειμένου να μειώσουν το κόστος στέγης προς όφελος άλλων αναγκών (πχ διακοπές, ένδυση, διασκέδαση κλπ)…
εδώ που είμαι με την γυναίκα μου μόνο νοικιάζω ένα σπίτι (τα διαμερίσματα είναι ελάχιστα και κύρια απευθύνονται σε φοιτητές) με τρία υπνοδωμάτια πλήρως επιπλωμένο (υπερβολή ίσως με δύο υπνοδωμάτια μου έφτανε αλλά αυτό βρήκα στην περιοχή και με τις προυποθέσεις που είχα θέσει) και όλοι απορούν γιατί ενώ έχω το δικαίωμα υπενοικίασης δεν νοικιάζω το ένα υπνοδωμάτιο έτσι ώστε να χρηματοδοτώ μέρος του ενοικίου… το σπίτι μου κοστίζει (με τους λογαριασμούς μαζί) γύρω στις 820 λίρες τον μήνα (περίπου 1100 ευρώ) και από ότι μου λένε άνετα μπορώ να πάρω για το ένα δωμάτιο (με χρήση κουζίνας και μπάνιου) 350-400 λίρες.. δεν το κάνω γιατί δεν θέλω και επιπλέον δεν μου λείπουν αυτές οι 400 λίρες τον μήνα και θέλω να φιλοξενώ όποιους γουστάρω για όσο γουστάρω και να μην έχω άλλους στα πόδια μου…
αλλά ρε πούστη μου να κλαίγονται ότι δεν έχουν και ότι δεν βγαίνουν και να νοικιάζουν στους γόνους τους διαμέρισμα να μένουν μόνοι τους είναι κάτι που με εκνευρίζει…