παπαριες καμαρωτες
μοπ 1986-1989 δεν απορροφηθηκαν ολα γιατι το 87-88 οι προδοτες δεξιοαριστεροι
ανακαλυψαν το "σκανδαλο κοσκωτα" και η χωρα αντι να ασχολειται με τα σοβαρα ασχολιοταν με τον χοντροκοσκωτα
Η διάρκεια εφαρμογής των ΜΟΠ καθορίστηκε για τα έτη 1986-1989, αλλά παρά τις μεγάλες ανάγκες της χώρας τα έργα των προγραμμάτων δεν προχώρησαν ικανοποιητικά, με εξαίρεση το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Κρήτης. Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν υποχρέωσαν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν ότι όσα κεφάλαια δεν απορροφήθηκαν θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Α´ ΚΠΣ).
το πρωτο πακετο ντελορ ή κπς1 καθοριστηκε τα ετη 89-92 με τα υπολοιπα των μοπ
Για το Α´ ΚΠΣ (1989-1993) η κοινοτική συμμετοχή καθορίστηκε σε περίπου 7,2 δισ. ECU. Στο ποσό αυτό θα έπρεπε να προστεθεί, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, και η εθνική συμμετοχή και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, οπότε προβλεπόταν ότι τα έτη αυτά θα επενδύονταν συνολικά περισσότερα από 14,3 δισ. ECU. Δυστυχώς όμως ο «λογαριασμός» του Α´ ΚΠΣ «χάθηκε καθ' οδόν». Οπως διαπιστωνόταν σε εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΟΚ, αλλά και σε εκθέσεις τού τότε υπουργείου Οικονομίας κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο εφαρμογής του Α´ ΚΠΣ έγιναν αρκετές παρατυπίες, ενώ ορισμένα κεφάλαια «μεταφέρθηκαν» στο Β´ ΚΠΣ (1994-1999) λόγω των καθυστερήσεων που είχαν σημειωθεί στην εκτέλεση των έργων.
μαλιστα 89-93 επι βρωμικου 89 και περιοδου δρακουμελ
ενώ ορισμένα κεφάλαια «μεταφέρθηκαν» στο Β´ ΚΠΣ (1994-1999) λόγω των καθυστερήσεων που είχαν σημειωθεί στην εκτέλεση των έργων.
Το Β´ ΚΠΣ άρχιζε με καλύτερους οιωνούς, αλλά και πάλι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του, δεδομένου ότι η ελληνική διοίκηση δεν είχε ακόμη προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα των αυστηρών κοινοτικών κανόνων διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών. Οι προϋπολογισθείσες κοινοτικές δαπάνες για τη δεύτερη προγραμματική περίοδο θα έφθαναν τα 13,9 δισ. ECU (σε τιμές 1994), ενώ η ιδιωτική συμμετοχή προϋπολογίστηκε σε 8,6 δισ. ECU. Επρόκειτο φυσικά για ένα υπεραισιόδοξο σενάριο το οποίο διαψεύστηκε, αφού τελικά η ιδιωτική συμμετοχή δεν ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ECU. Ούτως ή άλλως οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων είχαν τα γνωστά αποτελέσματα. Οσα έργα καθυστερούσαν «βαπτίστηκαν» ως «έργα-γέφυρες» και η εκτέλεσή τους αναβλήθηκε για το Γ´ ΚΠΣ.
Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες αναγνωρίζεται ότι «κατά την περίοδο εφαρμογής του Β´ ΚΠΣ, η βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και η συμβολή του ίδιου του Β´ ΚΠΣ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη απόδοση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας η οποία συνεχίζεται και κατά την περίοδο 2000-2006», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας.
μαλιστα επι σημιτη
η συνεχεια γνωστη απο το 2004 επι μπουχεσα
πληρης καταστροφη της οικονομιας την οποια πληρωνουμε τωρα