[size=20pt]Πάνω από 20 βουλευτές της κυβέρνησης θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο - Επίθεση στους αριστεριστές, η δραχμή είναι σκουπίδια
[/size]
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση αλλά και συνολικά για την χώρα καθώς η Βουλή καλείται σε μια από τις πλέον σημαντικές συνεδριάσεις της να συζητήσει και να αποφασίσει επί του νομοσχεδίου που προβλέπει μια σειρά από νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Υπαρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα ξεπεράσουν τις 20 ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που σημίνει ότι ο πυρήνας των βουλευτών που θα ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους θα είναι 129-130 βουλευτές σε σύνολο 149 βουλευτών.
Ήδη από τις 10 το πρωί είναι σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 13:00 ώστε έως τις 14:00 να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το επίμαχο νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 14:00 το μεσημέρι.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της συμφωνίας δύναται να διαρκέσει έως και 10 ώρες.
Επομένως, η ψήφιση θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, τα μεσάνυχτα.
Μετρούν τις «διαρροές»
Η ψηφοφορία έχει σημάνει "κόκκινο συναγερμό" στην κυβέρνηση, όπου το μείζον ζήτημα είναι που θα φτάσουν τελικά οι διαρροές των κυβερνητικών βουλευτών, καθώς ο αριθμός των διαφοροποιήσεων από την κυβερνητική "γραμμή" θα είναι και αυτός που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.
Προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς από τη μια είναι πολλοί εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι η συμφωνία είναι σκληρή και κινείται εκτός των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και από την άλλη είναι σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με την εθνική τους ευθύνη, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική στη συμφωνία που κατέληξε με τους δανειστές.
Το μόνο δεδομένο είναι οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους.
Σε αυτήν είχαν υπάρξει 17 διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλοι 15 βουλευτές, αν και είχαν αναφέρει ότι στηρίζουν τον πρωθυπουργό, είχαν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα εφόσον αυτά έρθουν στη Βουλή.
Μέχρι στιγμής, οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Στάθης Λεουτσάκος, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ και ο Γ. Ρωμανιάς, προανήγγειλε την παραίτηση του από τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε αυτούς σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και πιθανότατα ο Κώστας Ήσυχος.
Δεδομένη παράλληλα, είναι και η καταψήφιση από τη συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία από την Παρασκευή είχε τηρήσει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία, ενώ χθες με ανάρτησή της στο Facebook, αναφερόμενη στη συμφωνία, παρέπεμψε σε νέα... συνθήκη της Βάρκιζας.
Τη διαφοροποίηση του έχει γνωστοποίησει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας.
Απέναντι στην κυβέρνηση η Κωνσταντοπούλου: Να μην ολοκληρωθεί ο εκβιασμός
Την αντίθεσή της για τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την κύρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές διατύπωσε από το βήμα της Βουλής, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, υποστήριξε πως πρόκειται για «εκβιασμό του Κοινοβουλίου και του ίδιου του πρωθυπουργού», ενώ πρόσθεσε πως «δοκιμάζεται η δημοκρατική λειτουργία».
«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να τοποθετείται σε τέτοιες ασφυκτικές διαδικασίες», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει προηγούμενο μια τόσο σύντομης ψήφισης».
Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, παράλληλα, την αγανάκτηση που αισθάνθηκε όταν άκουσε την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, να ανακοινώνει τι και πως θα ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε, ωστόσο «η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν τη νηφαλιότητα και τον χρόνο να εξετάσουν τα στοιχεία».
Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που είδε χθες 14/7, το φως της δημοσιότητας και η οποία προκρίνει την 30ετή αναστολή πληρωμών και το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο.
«Με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, είναι υποχρέωση της βουλής να μην επιστρέψουμε να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός», συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας πως «οι εταίροι πρέπει να σεβαστούν τη δημοκρατία, κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό αυτή την πίεση».
Υπέρ του εθνικού νομίσματος η Αριστερή Πλατφόρμα
Πρόταση για εθνικό νόμισμα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρωθούν στο μεσοδιάστημα μισθοί και συντάξεις, φέρεται να παρουσίασε σε μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στη χθεσινή συνάντηση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας φάνηκε ότι προσπαθούν ταυτόχρονα να συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων, την πρώην συνιστώσα ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο, προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή στις επόμενες συνεδριάσεις τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στα όργανα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα υπερψηφίσουν τα μέτρα (είτε αυτό σημαίνει παρόν, είτε όχι), ενώ δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν, καθώς -όπως οι ίδιοι διαμηνύουν- αυτοί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ναι» υπό όρους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στην εκπομπή, "Κοινωνία Ώρα MEGA" επισήμανε ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ήταν "πολύ ειλικρινής" και "δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα πράγματα" επισημαίνοντας ότι κλήθηκε να αποφασίσει ανάμεσα σε δυο δύσκολα ενδεχόμενα και "αποφάσισε να πάρει αυτά τα μέτρα και να προσπαθήσει η χώρα να ανακτήσει τον βηματισμό της".
Διασαφήνισε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν τον πρωθυπουργό και αναγνωρίζουν την υπεράνθρωπη προσπάθειά του.
Αναφορικά με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία διευκρίνισε ότι η πρόταση την οποία αποδέχθηκε "συνετάγη όχι μόνο από ελληνική πλευρά αλλά και με συνδρομή τεχνοκρατών από τη γαλλική κυβέρνηση με τη διαβεβαίωση ότι οι θεσμοί θα την αποδέχοντο ως είχε".
Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το κόμμα όσα περιείχοντο στη συμφωνία των αρχηγών και της εξουσιοδότησης της Παρασκευής αλλά "όχι οτιδήποτε κινείται πέραν αυτού" και άρα θα ψηφίσει το άρθρο 2 ως έχει και όχι το 1, στάση που έχει τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού.
Στηρίζει η αντιπολίτευση
Και εάν στην κυβέρνηση μετρούν και προσπαθούν να εκτιμήσουν που θα φτάσουν οι διαρροές, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία μια και αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ - έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως την κρισιμότερη μετά τη μεταπολίτευση.
«Και οι 300 βουλευτές έχουν προσωπική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, τις γενιές που έρχονται τον όρκο που έδωσαν να τιμήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και να δράσουν προς όφελος του λαού» τόνισε η Μπακογιάννη.