Καταργείται η έκπτωση στα νησιά εκτός από τα άγονα που θα καταργηθεί στο τέλος του 2016 - Το ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 - Επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο - Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για αγρότες και σταδιακή κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου - Στο 28% ο φόρος των επιχειρήσεων - Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές
ΦΠΑ 13% σε βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία αλλά 23% στην εστίαση και στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά εκτός από τα άγονα που θα καταργηθεί στο τέλος του 2016 περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν στους Θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτά τοποθετούνται στο 1% για φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017.
Παράλληλα, επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο - Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για αγρότες και σταδιακή κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου - Στο 28% ο φόρος των επιχειρήσεων - Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές - Μείωση ΦΠΑ από 6,5% στο 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου - Αύξηση φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών - Αύξηση φόρου πολυτελείας - Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ- Από την πρόταση λείπουν οι υπογραφές Λαφαζάνη και Καμμένου
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ελλάδα: Προαπαιτούμενες Ενέργειες
Πολιτικές Δεσμεύσεις και πράξεις που λαμβάνονται, μετά από διαβούλευση με στελέχη των ΕΚΤ-ΔΝΤ-Κομισιόν:
1. Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-19
Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο αξιόπιστων κέντρων. Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018. Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξηγούνται παρακάτω.
2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Εφαρμογή νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές.
Το νέο σύστημα ΦΠΑ:
I. Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ii. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και iii. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.
Η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα επανεξετασθεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση για επανεξέταση και αναμόρφωση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.
Θα βραχυκυκλωσουν οι Συριζαιοι.