Παγιδεύτηκε στο αδιέξοδο η Ελλάδα – Η συμφωνία οδηγεί σε ύφεση έως 3% και η χρεοκοπία σε capital controls και διασυρμό
Δεν υπάρχει καλό ή κακό σενάριο αλλά μόνο κακό σενάριο - Προετοιμαστείτε τα χειρότερα είναι εμπρός και όχι πίσω. Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, αδιέξοδο κυρίως οικονομικό απόρροια του λάθους δρόμου που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια. Το θρίλερ που εκτυλίσσεται με αλλεπάλληλα Eurogroup, με μεταμεσονύκτιες συσκέψεις και με διάθεση από ορισμένες πλευρές να αποτραπεί η ρήξη και τα συνεπακόλουθα του χάους που θα επικρατήσει κρατάει σε αγωνία την κοινωνία που συνειδητοποιεί ότι η συμφωνία είναι αδιέξοδο, η χρεοκοπία είναι αδιέξοδο...
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε πολιτικά να αλλάξει τον ρου της πολιτικής και ιδεολογικής ιστορίας της Ευρώπης, ένα αριστερό κόμμα στην Ελλάδα απέτυχε να κάνει την μεγάλη αλλαγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γονατίσει προκλητικά, έχει υποκύψει στις πιέσεις. Θα είναι το πρώτο αριστερό κόμμα που εφαρμόζει τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας. Το email Χαρδούβελη του πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος ήταν ήπιο σε σχέση με την σημερινή δραματική πραγματικότητα.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων φαίνεται ακραία ανακόλουθος με την ιδεολογία και το πρόγραμμα του. Όμως το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα είναι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο;
Ας δούμε τα δεδομένα.
Η συμφωνία με μέτρα Ελλάδος θα φέρει δομική λιτότητα και ύφεσης -3,5% στο ΑΕΠ και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην ιδιωτική οικονομία.
Η στρατηγικής της κυβέρνησης να προστατεύσει τους χαμηλόμισθους την οδηγεί σε αδιέξοδο, γιατί πλήττοντας τις εταιρίες το πρόβλημα της οικονομίας θα μετεξελιχθεί σε συστημικό, θα φέρει ύφεση και η ύφεση θα φέρει νέα μέτρα.
Η συμφωνία με μέτρα δανειστών είναι εξίσου υφεσιακής λογικής και θα προκαλέσουν ύφεση πάνω από -2,5% στο ΑΕΠ.
Επίσης εμφανίζουν και μια ιδιαιτερότητα χτυπούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας που σημαίνει κόπωση στα έσοδα και αστοχία στους στόχους σχεδόν καθολικά.
Η Ελληνική πρόταση οδηγεί σε αδιέξοδο, η πρόταση των δανειστών επίσης οδηγεί σε αδιέξοδο.
Η άλλη επιλογή της χρεοκοπίας....δεν είναι επιλογή είναι μονόδρομος αυτοκτονίας.
Αν η Ελλάδα επιλέξει την ρήξη θα αυτοπαγιδευτεί.
Θα αφήσουν την Ελλάδα εν μέσω capital controls, εν μέσω αδιεξόδου, εν μέσω χάους να βουλιάζει στον βούρκο της παρακμής και θα την οδηγήσουν σε μια άνευ όρων εξευτελιστική συμφωνία που πάλι θα φέρει αδιέξοδο.
Δηλαδή η χρεοκοπία θα οδηγήσει την Ελλάδα πάλι σε αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο της χρεοκοπίας θα οδηγήσει στο αδιέξοδο της συμφωνίας με πολύ χειρότερους όρους.
Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να φτωχύνει ακόμη περισσότερο και θα φτωχύνει ακόμη περισσότερο.
Αναφέρεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ότι οι δανειστές παραχωρήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους....η Ελλάδα θα διασωθεί.
Αυτή είναι η παγίδα της Ευρώπης.
Λένε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η επιβράβευση των δανειστών στην πρόοδο της Ελλάδος.
Αν όμως η Ελλάδα έχει πρόοδο τότε δεν θα χρειάζεται αναδιάρθρωση, γιατί θα έχει λεφτά για να αποπληρώνει τα χρέη της.
Άρα η παγίδα είναι εμφανής.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα οι δανειστές χρησιμοποιούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσχηματικά.
Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, ακόμη και αν στην συμφωνία υπάρχει αναφορά στο χρέος, θα είναι μια επανάληψη του σήριαλ του 2012.
Και το 2012 σε γραπτό κείμενο είχε υπάρξει δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά παρήλθαν 3 χρόνια και ελάφρυνση στο χρέος δεν έχει υπάρξει.
Το συμπέρασμα
Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί.
Δεν υπάρχει καλό ή κακό σενάριο αλλά μόνο κακό σενάριο.
Προετοιμαστείτε τα χειρότερα είναι εμπρός και όχι πίσω.
Σχόλιο Γιάννη Τσαμουργέλη [via fb]: Η κυβέρνηση προσπαθεί να "ξεφύγει" με φόρους και αύξηση των εσόδων πιστεύοντας στον κυρίαρχο ρόλο του γνωστού δημοσίου να αποτελεί τον αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας.
Αν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης των δαπανών και κυρίως μεταρρυθμίσεων στο δημοσιο τομέα που να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα του και την ικανότητα του να περιμαζέψει τη συστημική φοροδιαφυγή, μέτρα που να απελευθερώνουν τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα ώστε να αποτελέσουν το βασικό μηχανισμο ανάπτυξης.. συμφωνία με την ΕΕ δεν...
Η σύγκρουση είναι πολιτισμική.
Εμείς που υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της πολιτικής κοινωνίας και των κομμάτων έναντι της κοινωνίας των πολιτών (πελατειακό πολιτικο σύστημα), και η ΕΕ που υπερασπίζεται την κυριαρχία της κοινωνίας των πολιτών έναντι της πολιτικής κοινωνίας, των κομμάτων και του κράτους..
3.5+1=4.5