ο νομος ρε ασχετε
Όροι απασχόλησης & αμοιβής σερβιτόρων
Θέματα αμοιβής σερβιτόρων
Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους, αμείβονται με το εκάστοτε οριζόμενο από την οικεία διάταξη υποχρεωτικό ποσοστό φιλοδωρήματος, όπως αυτό προσδιορίσθηκε στο άρθρο 54 του Ν.2224/1994 και συγκεκριμένα:
1. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών.
Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων.
2. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται σε ποσοστό 13% στο λογαριασμό των πελατών, από το οποίο το μεν 10% δίδεται στους σερβιτόρους και το 3% στους βοηθούς τους εφόσον υπάρχουν αυτοί.
Αν δεν υπάρχουν βοηθοί η αμοιβή καθορίζεται στο 11%.
3. Η αμοιβή (ποσοστό) των σερβιτόρων υπολογίζεται στο καθαρό ποσό του λογαριασμού του πελάτη, χωρίς δηλαδή την επιβάρυνση από φόρους και τέλη Δημοσίου ή ΟΤΑ και ισχύει για τα είδη που προσφέρουν σε καθήμενους πελάτες.
4. Οι σερβιτόροι των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων αμείβονται μόνο με ποσοστά, ενώ οι σερβιτόροι των καφενείων και συναφών καταστημάτων με ποσοστά και με συμβολικό μισθό όπως αυτός καθορίζεται από τις εκάστοτε ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων.
5. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), θα αμείβονται, κατ' επιλογή των εργαζομένων που διατυπώνεται πριν την έναρξη της έκτακτης εργασιακής σχέσεως, είτε με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών, είτε με ημερομίσθιο, καθοριζόμενο από τη ΣΣΕ των επισιτιστικών επιχειρήσεων.
[size=20pt]6. Για τους αμειβόμενους με ποσοστά η εκκαθάριση γίνεται κάθε μήνα, ενώ ισχύει ότι το ημερομίσθιο που προκύπτει από την εκκαθάριση [size=30pt]δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη όπως καθορίζεται από την ΕΓΣΣΕ[/size]. (ΔΑ 102/84)[/size]
7. Για την απασχόληση κατά Κυριακές και αργίες, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους δικαιούνται προσαύξηση 75%, ενώ για την απασχόληση κατά τις νυκτερινές ώρες (22:00 – 06:00) δικαιούνται προσαύξηση 25%, υπολογιζόμενη στο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (ΔΑ 41/81 – ΑΠ 930/90 – ΕΦ. ΘΕΣ. 277/95)
8. Την κατά περίπτωση αμοιβή σερβιτόρου δικαιούται κάθε πρόσωπο, το οποίο σερβίρει πελάτες του καταστήματος. Οι σερβιτόροι δικαιούνται αμοιβής μόνο για τα είδη που προσφέρουν σε καθήμενους πελάτες του καταστήματος.
9. O νόμιμος ελάχιστος μισθός των σερβιτόρων είναι αυτός που αναλογεί στα υποχρεωτικά φιλοδωρήματα, εκτός αν υπολείπεται του εκάστοτε προβλεπόμενου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, οπότε ως νόμιμος (ελάχιστος) μισθός θεωρείται το κατώτατο αυτό ημερομίσθιο ασφαλείας.
10. Στην περίπτωση που τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του εκάστοτε ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, υπολογιζομένου χωρίς καμία προσαύξηση επιδομάτων, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει τη διαφορά.
Κατάταξη των σερβιτόρων σε ασφαλιστικές κλάσεις
Οι ασφαλιστικές εισφορές των αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτών, όπως εν προκειμένω των σερβιτόρων, υπολογίζονται με βάση τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων της κατάταξης, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.
Η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση για τον υπολογισμό των εισφορών των σερβιτόρων δεν ισχύει για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές όταν οι σταθερές αποδοχές υπερβαίνουν τις τεκμαρτές της κλάσης κατάταξής τους. Σε αυτή την περίπτωση ασφαλίζονται επί σταθερών αποδοχών.
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Αρ.10, 13.2.2013 του ΙΚΑ, οι πίνακες κατάταξης σε ασφαλιστικές κλάσεις για το έτος 2013 διαμορφώνονται ως εξής:
σε απαντηση του τυπου οτι σε περιπτωση που εχει δουλεια δεν θα παρω μεροκαμματο η οτι το ποσοστο μου θα ειναι 2% και ονομος οριζει οτι θα ειναι 16% και οχι κατω απο το κατωτερο ημερομισθιο της ΣΣΕ