«Τι στο καλό κάνει ο Τσίπρας;», είναι ο τίτλος νέου άρθρου του Eurointelligence για την Ελλάδα, σχολιάζοντας την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο, ενώπιον της ελληνικής Βουλής χθες.
Αυτή του η κίνηση έρχεται μαζί με την απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάσχεση γερμανικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα.
Όπως εξηγεί το Eurointelligence, πρόκειται για μια κίνηση που είτε έχει υπολογιστεί στο έπακρο είτε είναι απίστευτα ηλίθια. «Αυτή η προκλητική ρητορική υποδηλώνει ότι είτε η κυβέρνηση του
ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε mode προεκλογικής εκστρατείας και είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις συνέπειες, όποιες και αν είναι αυτές, ή ότι έχουν ως δεδομένη την υποστήριξη της Γερμανίας, ό,τι και να κάνουν».
Μάλιστα, επισημαίνει, το Reuters επικαλείται αναλυτές που δηλώνουν ότι παρά την κατακραυγή, οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές τείνουν να συμβαδίζουν με την θέση της κυβέρνησης εξαιτίας της δημοτικότητας της Merkel. Επίσης παίρνουν ως δεδομένο ότι το SPD και οι Πράσινοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της επέκτασης τον Φεβρουάριο και ότι μπορούν να τους υπολογίζουν στο μέλλον για μέτρα που προσφέρουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
«Πιστεύουμε ότι η στήριξη εντός της γερμανικής πολιτικής τάξης είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστη από αυτό που υποδηλώνει η ψηφοφορία του Φεβρουαρίου. Επίσης η ιστορία που διέρρευσε το Reuters υποδηλώνει επίσης ότι η Merkel οριακά απέτρεψε μια ανοιχτή εξέγερση πριν από την ψηφοφορία για την Ελλάδα το Φεβρουάριο».
Η εκτίμηση του Eurointelligence για την γερμανική κατάσταση είναι ότι η στήριξη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Συγκεκριμένα, δεν θεωρεί ότι η Γερμανία θα δεχθεί να βρεθεί υπό πίεση –για παράδειγμα από μια ελληνική προθεσμία πληρωμής.
«Ο Αλ. Τσίπρας σαφώς και κάνει πράγματα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αυτού του είδους η διπλωματία δεν μπορεί να έχει καλή κατάληξη. Κάποιος θα είναι ο ηττημένος σε αυτή την αντιπαράθεση, και, το πιο σημαντικό, θα φαίνεται ως τέτοιος. Αυτός θα είναι πιθανότατα η Ελλάδα –εκτός και εάν όλο αυτό είναι μέρος ενός σχεδίου για να προκαλέσει την ευρωζώνη να σπρώξει την Ελλάδα σε μια έξοδο από την ευρωζώνη- περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο Plan B- κάτι που δεν φαίνεται ότι το έχουν ακόμη», κατέληξε.