Λεφτά υπάρχουν για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Βρίσκονται στα 5 εκατομμύρια νοικοκυριά που θα επωμιστούν το κόστος που θα προκύψει για την επαναπρόσληψη των 2600 πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ και την αποκατάσταση των μισθών, που θα συμφωνήσει η ΠΟΣΠΕΡΤ (Καλφαγιάννης) και η νέα διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης.
Η κυβέρνηση ανήρτησε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, που μετά τα τροφεία της ΓΕΝΟΠ, εξοφλεί ένα ακόμη προεκλογικό γραμμάτιο σε κρατικά ρετιρέ, επανασυστήνοντας την ΕΡΤ και επαναπροσλαμβάνοντας όλους τους πρώην υπαλλήλους της.
Με τη διαφορά ότι το
πάθημα με τα τροφεία της ΓΕΝΟΠ έγινε μάθημα. Έτσι για να αποφευχθεί η κοινωνική αντίδραση, το νέο νομοσχέδιο επιστρατεύει τη... δημιουργική ασάφεια και μεταθέτει σιωπηρά τις αυξήσεις στο νέο χαράτσι για την ΕΡΤ για μετά την ψήφιση της ρύθμισης.
Συγκεκριμένα ενώ στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το ύψος του ανταποδοτικού τέλους θα είναι στα 36 ευρώ ετησίως για κάθε παροχή (όσο είναι δηλαδή σήμερα), στην πραγματικότητα το ποσό αυτό θα ισχύσει προσωρινά. Μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί η επανασύσταση της ΕΡΤ και υπολογιστεί το νέο κόστος λειτουργίας, έρχονται αυξήσεις.
Πότε όμως θα ξέρουμε ακριβώς πόσα θα πληρώσουμε για την επανασύσταση της ΕΡΤ;
Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση αποφεύγει να δώσει νούμερα. Στο νόμο το θέμα της αύξησης στο τέλος ΕΡΤ επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων υπουργών, μόλις το νέο Δ.Σ. καταρτίσει τον πρώτο προϋπολογισμό της ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει το άρθρο 8 του προτεινόμενου νομοσχεδίου:
«Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., το ποσό του ανταποδοτικού τέλους μπορεί να αναπροσαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό κόστος και την προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, όπως τα μεγέθη αυτά αποτυπώνονται στα σχετικά επίσημα οικονομικά στοιχεία της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και με την επιφύλαξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Με απλά λόγια τα βήματα θα είναι τα εξής:
Η κυβέρνηση προχωρά στην επανασύσταση της ΕΡΤ, επαναπροσλαμβάνει τους απολυμένους, και στη συνέχεια ακολουθούν διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ της ΕΡΤ και του συνδικάτου της ΠΟΣΠΕΡΤ (Καλφαγιάννης). Μόλις υπολογιστεί το νέο αυξημένο κόστος λειτουργίας, τότε θα καθοριστεί και το νέο ύψος του τέλους ΕΡΤ. Η «λυπητερή» θα μοιραστεί στα 5 εκ. νοικοκυριά τα οποία πληρώνουν αναγκαστικά το χαράτσι για την κρατική τηλεόραση μέσω ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τέλος ΕΡΤ θα πληρώνουν -όπως συμβαίνει και σήμερα- όλες οι παροχές ακόμη και οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί. Αντίθετα όπως αναφέρει ο νόμος εξαιρούνται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ, η εκκλησία και οι αγρότες.
Αντιδράσεις
Το συγκεκριμένο άρθρο (8) του νομοσχεδίου που έχει αναρτηθεί στο opengov, έχει ήδη από τις πρώτες ώρες της διαβούλευσης συγκεντρώσει τα περισσότερα αρνητικά σχόλια. Οι συμμετέχοντες ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ειδικού τέλους και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το ύψος του. Επίσης κάποια σχόλια επισημαίνουν το τρικ για αναπροσαρμογή του τέλους με ΚΥΑ των υπουργών οικονομικών και επικρατείας, ενώ αρκετοί συμμετέχοντες ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη για μη πληρωμή του τέλους από όσους καταναλωτές δηλώσουν ότι δε διαθέτουν τηλεόραση. Κάποια σχόλια επισημαίνουν ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης μιας κρατικής ΕΡΤ είναι για να προπαγανδίζει η κάθε κυβέρνηση τις θέσεις της.
Κόστος
Σήμερα τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους ανέρχονται σε 190 εκ. ευρώ, ενώ από τα οποία τα 91 εκ. ευρώ δεσμεύονται ως συνεισφορά για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν τη διάλυσή της η ΕΡΤ το 2012 είχε κόστος λειτουργίας 245 εκ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ήταν περίπου 300 εκ. ευρώ καθώς τα νοικοκυριά πλήρωναν τέλος ΕΡΤ 51 ευρώ ετησίως.
www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4953514&pg=1&OrderDir=]http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4953514&pg=1&OrderDir=[/url]