πριν 15 χρονια οταν το δολλαριο εφαγε τεραστια βουτια το πετρελαιο εκτοξευτηκε.....συνηθως αυτα τα δυο πανε αντιθετα...ετσι δειχνει η ιστορια τις περισσοτερες φορες....αν δεις ποια χωρα επηρεαζεται περισσοτερο απο την πτωση του πετρελαιου αυτη ειναι η ρωσια...
ε και επισης με τοσο αδυναμο ευρω....βοηθησε και αυτο την ανοδο του δολλαριου....που ισως πηρε και τον ρολο του χρυσου σαν αποθεματικο για προστασια μαζι με τα τριανταετακοετη αμερικανικα ομολογα....μετα την κατακορυφη πτωση του χρυσου στα 1200 μονο στο δολλαριο και στα bonds βρηκανε καταφυγιο για ασφαλεια
Είπαμε, πολλοί είναι οι λόγοι.
Η ουσία είναι ότι μία χώρα που έχει ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα έχει περιορισμένα εργαλεία για να το υπερασπιστεί. Δηλαδή:
1. Συναλλαγματικά αποθέματα
2. Επιτόκια κεντρικής τράπεζας
Άλλο γνωστό παράδειγμα είναι η επίθεση του Σόρος στην Εγγλέζικη λίρα. Και τι πέτυχαν τα υψηλά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας; Απολύτως τίποτε.
Επομένως αν δεν θέλουμε να είμαστε σαν την Βόρεια Κορέα το νόμισμα πουλιέται και αγοράζεται στις αγορές και η τιμή του καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση.
Για να έχεις συναλλαγματικά αποθέματα θα πρέπει το εξωτερικό σου ισοζύγιο να είναι θετικό.
Με τα χίλια ζόρια και μόνο επειδή το ζητούσε η Τρόϊκα (οι τοκογλύφοι) πετύχαμε ισοσκελισμένο ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια.
Για να το βρει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει ανέξοδες μαγκιές.