να υποθέσω πως είναι και το πιο κοντινό νοσοκομείο για να κάνει τις εξετασούλες του;
δηλαδη ρε φιλε ειναι πολλυ μακρια αν μενεις στο κεντρο να πας στο ωνασειο ρε πας καλα α και για να μην αμφιβαλλεις
Το πρώτο από τα μεγάλα έργα που οραματίστηκε και πραγματοποίησε η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση ήταν η δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1987 και ολοκληρώθηκε το 1992. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, πρότυπο νοσοκομείο, που κόστισε σε ιστορικές τιμές πάνω από 75.000.000 δολ. ΗΠΑ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε σημερινές τιμές σε 150.000.000 ευρώ.
[size=25pt]Το ΩΚΚ κτίστηκε σε ιδιόκτητη έκταση οκτώ στρεμμάτων, επί της Λεωφόρου Συγγρού, με την επίβλεψη του Ιδρύματος. Στις 6 Οκτωβρίου 1992, μετά την ολοκλήρωσή του, το ΩΚΚ δωρήθηκε, πλήρως εξοπλισμένο, στο ελληνικό Δημόσιο. Έκτοτε λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού Κράτους.
[/size]
Ο σχεδιασμός του ΩΚΚ έγινε από το εξειδικευμένο σε νοσοκομειακά κτίρια αρχιτεκτονικό γραφείο Llewelyn-Davies Weeks, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ. Καψαμπέλη και Κ. Σταμάτη. Η κατασκευή του ανατέθηκε, κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, στην εταιρεία Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Ltd. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 21.360 τ.μ., αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και οκτώ ορόφους, οι οποίοι αναπτύσσονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο.
Ο σχεδιασμός του νοσοκομείου - δυναμικότητας 127 κλινών - βασίζεται στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις και τεχνικές προδιαγραφές που διέπουν τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες. Διαθέτει μονάδες εντατικής θεραπείας, ημιεντατικής θεραπείας, θεραπείας εμφραγμάτων, αιμοδυναμικά εργαστήρια, παιδοκαρδιοχειρουργική νοσηλευτική μονάδα, καρδιοχειρουργική νοσηλευτική μονάδα, καρδιολογική νοσηλευτική μονάδα και εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης. Επίσης, λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία, κλινικά εργαστήρια και διαγνωστικά τμήματα.
Τον Ιούνιο 1994 τέθηκε σε λειτουργία μονάδα μεταμoσχεύσεων καρδιάς, καρδιάς/πνευμόνων και πνευμόνων ενηλίκων και παίδων, η οποία υποστηρίζεται από το εργαστήριο μοριακής ανοσοπαθολογίας-ιστοσυμβατότητας, που διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Η επιλογή του επιστημονικού προσωπικού γίνεται με τα πλέον αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Έως το τέλος του 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 106 εμφυτεύσεις συστημάτων υποστήριξης κυκλοφορίας (τεχνητή καρδιά) και 97 συνολικά μεταμοσχεύσεις καρδιάς ή πνεύμονος. Η επιβίωση των μεταμοσχεύσεων καρδιάς φθάνει το 94% το πρώτο έτος και το 70% στη δεκαετία, ποσοστά από τα υψηλότερα διεθνώς.
Το ΩΚΚ είναι το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη - ISO 9001:2000 (Φεβρουάριος 2004) - για την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα της καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογίας ενηλίκων και παίδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταμοσχεύσεων ενδοθωρακικών οργάνων, καθώς και των υπηρεσιών υποστήριξης.
Με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ΩΚΚ, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, οι Έλληνες ασθενείς αισθάνθηκαν ασφαλείς και έπαψαν να καταφεύγουν πλέον για ανάλογες επεμβάσεις στο εξωτερικό. Έως το τέλος του 2013 στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν περισσότερα από 143.000 περιστατικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 36.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, καθετηριάστηκαν πάνω από 87.750 περιστατικά στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και το Εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας, έγιναν πάνω από 1.350.000 ιατρικές επισκέψεις ή διαγνωστικές καρδιολογικές εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10.454.000 αιματολογικές εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και περισσότερες από 430.000 ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις.
Το όφελος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από τη διαφορά των νοσηλίων Ελλάδος-εξωτερικού, χωρίς την προσθήκη εξόδων πολλαπλών μετεγχειρητικών επισκέψεων και διαμονής, ξεπερνά τα 640.000.000 δολ. ΗΠΑ. Το ΩΚΚ, βάσει της σύμβασης με την οποία δωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο και τον ιδρυτικό του νόμο, διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχει μόνον ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση. Τα υπόλοιπα έξι μέλη διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί ένα διεθνές επιστημονικό ιατρικό συνέδριο που διοργανώνεται στο ΩΚΚ ανά διετία.
Από το 2002 έως το 2005 το Ίδρυμα δαπάνησε 8.500.000 δολ. ΗΠΑ για να ανανεωθεί ολόκληρος ο βιοϊατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός του ΩΚΚ. Με τον τρόπο αυτό το ΩΚΚ διατήρησε τη θέση του ως ένα από τα αρτιότερα, παγκοσμίως, εξοπλισμένα νοσοκομεία. Το 2006, το Ίδρυμα αποφάσισε την αγορά και την τοποθέτηση υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου αξίας 1.600.000 ευρώ.
Ο εξοπλισμός που αντικαταστάθηκε δωρήθηκε στο κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, στην Αρμενία. Η μεταφορά και η εγκατάστασή του, καθώς και η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού έγιναν επίσης με δαπάνες του Ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, εκδηλώνοντας την ευγνωμοσύνη του για τη δωρεά, ονόμασε την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Αλέξανδρος Ωνάσης. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2004, με την παρουσία εκπροσώπων του Ιδρύματος, υπουργών της αρμενικής κυβέρνησης, καθώς και της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο: