Γιατί Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ δεν βλέπουν συμφωνία...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας για τα νούμερα και τα τοξικά μέτρα που θα ακυρωθούν και θα αντικατασταθούν με άλλα δεν έχει ξεκινήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και της ελληνικής πλευράς που εργάζονται στις Βρυξέλλες δεν μπαίνουν στην ουσία της διαβούλευσης. Γίνεται μία καταγραφή των μέτρων που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, που υπάρχει συμφωνία και που διαφωνία.
Τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.
Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν μόνο τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν και εντοπίζουν τις αποκλίσεις έτσι ώστε στο Eurogroup να υπάρχουν δύο κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.
Άλλωστε στο έκτακτο Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί άσκησαν κριτική στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει μια προφορική παρουσίαση, δεν έδωσε γραπτές θέσεις, στοιχεία, νούμερα και γραφήματα.
Έτσι δεν είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει κάποια συμφωνία.
«Είμαστε μακριά από μια συμφωνία, είμαστε μακριά από αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε πολιτικό συμβιβασμό αλλά τώρα είμαστε στο σημείο της ουσίας των αποκλίσεων που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των απόψεων του Eurogroup και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πριν τη σύνοδο κορυφής και τώρα θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup.
Σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα και έχουμε ένα πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.
Δεδομένης μάλιστα της ανάγκης που έχει η Ελλάδα για να αλλάξει μερικά στοιχεία του προγράμματος -όπως είπε- υπογράμμισε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γύρω από μια ιδέα κοινής λογικής που σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περικόψει.
Έκανε μάλιστα σαφή λόγο για τη μεγάλη σημασία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Απαισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα τη Δευτέρα εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμμπλουμ.
«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS.
«Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.