προσυπογράφω το τόσο καλογραμμένο κείμενο κι έρχομαι να συμπληρώσω κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την πιθανή συνέχεια της συζήτησης αυτού του επιπέδου.
το Δ.Ν.Τ. είναι ένας οργανισμός που βρίσκεται στο απυρόβλητο.
διαθέτει τους πόρους του σε κράτη-μέλη των οποίων το ισοζύγιο πληρωμών /εμπορικό ισοζύγιο βρίσκεται σε κρίση.
ΔΕΝ δανείζει αν το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο(!!!).
επομένως, το πρώτο στάδιο της επέμβασής του σε κράτος αφορά σε κούρεμα του χρέους για να είναι βιώσιμο.
σε δεύτερο χρόνο έρχεται και επιβάλλει μείωση μισθών με αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού κόστους και απώτερο στόχο την αύξηση των επενδύσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
αυτή η μείωση μισθών οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και αυτή σε μείωση των εισαγωγών ... μακροπρόθεσμα ευελπιστεί στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών-εμπορικού ισοζυγίου (εμπορικό ισοζύγιο=εξαγωγές-εισαγωγές/ΑΕΠ) μέσα από την αύξηση της παραγωγής και την ταυτόχρονη επιδιωκόμενη αύξηση των εξαγωγών.
ΟΛΑ αυτά είναι γνωστά στο χώρο των οικονομολόγων.
όπως επίσης είναι γνωστό οτι η "εμπειρία" του Δ.Ν.Τ., μέχρι πριν το πείραμα της Ελλάδας, αφορούσε χώρες αναπτυσσόμενες - τρίτου κόσμου ... ποιος το περίμενε οτι θα καλούνταν να επέμβει σε μια χώρα ενταγμένη σε μια "ισχυρή" οικονομική κοινότητα όπως αυτή της Ε.Ε. ?
το παιχνίδι χάθηκε εκεί στο 2009 ... δεν έγινε ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση τότε που η χώρα χρώσταγε ΜΟΝΟ σε τράπεζες και δη γαλλικές και γερμανικές.
άνετα θα μπορούσε ο ΓΑΠ να βάλει στο παιχνίδι τις ευρωπαϊκές χώρες για να τον στηρίξουν φοβούμενες και το δικό τους οικονομικό "αφανισμό" ... αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οικονομικοί αναλυτές.
αντί για αυτό όμως τι έκανε?
απλά παρέδωσε τα όπλα, παρέδωσε και τα ηνία της χώρας και άφησε 2 εκ. ανέργους να παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους.
η συνέχεια του έργου γνωστή και σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη καθώς πράγματα που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν και πράγματα που ήταν ανεπίτρεπτα να γίνουν, έγιναν.
θεωρώ μεγάλη την ευθύνη του ΓΑΠ ... ΔΕΝ του το συγχωρώ ... τον θεωρώ ανθέλληνα.