Ι.Τσιρώνης: Με συναίνεση η αξιοποίηση του τεράστιου ενεργειακού πλούτου
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι βέλτιστες πολιτικές χαράζονται με τη συναίνεση και τη συνευθύνη των πολιτών. Και έδωσε ορισμένα παραδείγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν τεράστιο ενεργειακό πλούτο, εάν δεν είχε επιχειρηθεί η επιβολή του στους πολίτες της Μήλου, χωρίς τη δική τους συναίνεση. «Αντίστοιχα αρνητικά ανακλαστικά έχουν ξεσηκώσει όσοι θέλουν να φορτώσουν κάποιες περιοχές με δάση ανεμογεννητριών έξω από κάθε μέτρο και αδιαφορώντας για την αισθητική και τις επιφυλάξεις των κατοίκων» τόνισε.
Μάλιστα αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χάραξή του, επεσήμανε: «Τι είναι προτιμότερη: Η πιο βολική για τους εργολάβους και τους επενδυτές χάραξη ή η χάραξη που λαμβάνει υπ' όψιν τη γεωργική γη και τις ανάγκες των αγροτών;»
Αναφερόμενος στη γλώσσα της πράσινης οικονομίας, τόνισε ότι το ΑΕΠ δεν είναι το μέτρο της ευμάρειας. «Αμφισβητώ το ΑΕΠ, γιατί σήμερα στην Ευρώπη γεννιέται και αναπτύσσεται ραγδαία η αλληλέγγυα οικονομία. Και αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Σήμερα, ακόμα και στην Αττική, υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αστικοί αγροί, όπου άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αλλά και πολίτες που έχουν μεράκι μπορούν να καλλιεργούν συλλογικά και να παράγουν τρόφιμα που θα διανέμονται στους οικονομικά ασθενέστερους. Σήμερα υπάρχουν και αναπτύσσονται δομές αλληλεγγύης, που δεν εγγράφονται στο ΑΕΠ. Θα σας βάλω ένα δίλημμα. Ποιος είναι πλουσιότερος; Ένας άνθρωπος, που βγάζει 800 ευρώ, αλλά δεν πληρώνει φροντιστήρια, δεν πληρώνει για να ξεγεννήσει το παιδί του, πηγαίνει στη δουλειά του σε ένα τέταρτο με το λεωφορείο και κάθε Κυριακή διασκεδάζει στο γειτονικό πάρκο με τους γείτονες του, ή ένας άνθρωπος, που βγάζει 1.500 ευρώ, αλλά πληρώνει για την υγεία, πληρώνει "φακελάκια", φροντιστήρια, αγγλικά, και οδηγεί κάθε μέρα μία ώρα πήγαινε-έλα για τη δουλειά του;»
Αλλοίμονο μας.
Το μέλλον είναι ζοφερό.
Χειρότερα από την Β. Κορέα θα μας καταντήσουν.