Υπαρχει μια λανθασμενη εντυπωση οτι το μαυρο χρημα δεν φορολογειται. Ας πουμε οτι πληρωνω 100 ευρω σε υδραυλικο και δεν μου κοβει αποδειξη. Αυτος με το 100ευρω το πιθανοτερο ειναι οτι δεν θα τα βγαλει στην Ελβετια (οσοι βγαλανε, βγαλανε) αλλα βαζει βενζινα στο αυτοκινητο, πληρωνει κινητο και σουπερ μαρκετ και οτι περισσεψει θα πληρωσει τα παγια του μαγαζιου του και τις ασφαλιστικες του εισφορες. Για ολα αυτυα δεν θα πληρωσει φορους;
Για να μην τα πολυλογω, το αμερικανικο συστημα ειναι το καλυτερο. Απο 6 εως 9 τοις εκατο ΦΠΑ αναλογα την πολιτεια, και οτι ξοδευεις δεν λογαριαζεται σαν φορολογητεο εισοδημα. Φυσικα αν ειμαι τοοοοοσο μαλακας και δεν αποδωσω αυτο το 9 τοις εκατο, ας μου κλεισουν την επιχειρηση.
Για τον Έλληνα που μεταφέρει τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας και έμαθε να κλέβει το δοβλέτι για να επιβιώσει, το δημόσιο συμφέρον ποτέ δεν ταυτίζεται με το ατομικό. Και δε φρόντισε κανείς από τους κυβερνήτες του, να του αλλάξει νοοτροπία. Για λαούς σαν το δικό μας το αμερικανικό σύστημα είναι το ιδανικό. Να δεις για πότε θα ζητούσαν όλοι αποδείξεις και θα έμπαινε και μία τάξη. Αλλά φευ. Το μαύρο χρήμα βολεύει τους πάντες. Αλλιώς δε θα υπήρχε.
Προκειται περι φαυλου κυκλου που μπορει να σπασει μονο απο την πλευρα του κρατους, δλδ ποτε στην περιπτωση της Ελλαδος. Οσο ο Ελληνας αισθανεται οτι τον γδερνει τον κρατος και μπορει (λογω ανυπαρξιας ελεγχων) να φοροδιαφυγει
θα φοροδιαφυγει, τερμα. Κ πολυ καλα θα κανει.
Αυτο αλλαζει μονο με το αμερικανικο συστημα που σωστα αναφερεις κ με σοβαρο ελεγχτικο μηχανισμο ωστε να εμπεδωθει στο λαο (λογω φοβου και ξεκαθαρου οικονομικου κινητρου προφανως) φορολογικη συνειδηση.