Αφού έχεις καταλάβει εσύ, πες μας την άποψή σου
H Eλλαδα αφου βρεθηκε σε κριση χρεους το 2010 μετα τη διεθνη χρηματοπιστωτικη κριση, καθως ηταν ευαλωτη χωρα λογω οτι η ανταγωνιστικοτητα της ειχε πεσει στα ταρταρα ( για μια σειρα απο λογους, μεταξυ των οποιων ναι και το ευρω - αλλα οχι μονο αυτο! ), χρειαστηκε επειγοντως βοηθεια. Για να μη προσφυγει στο ΔΝΤ, προσεφυγε στην αλληλεγγυη των ευρωπαικων κρατων. Οι οποιες χορηγησαν δανειο ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!
Περι το 2012 με το PSI μειωθηκαν οι υποχρεωσεις της χωρας στους ιδιωτες δανειστες, και εμεινε πλεον το μεγαλυτερο μερος του χρεους της χωρας να ειναι προς τις χωρες που μας χορηγησαν τη βοηθεια. Οι ευρωπαικες χωρες και η Γερμανια επ ουδενι δε κερδιζουν απο ολο αυτο! Πως το εβγαλες αυτο το συμπερασμα? Πως κερδιζουν και τι κερδιζουν? Εχεις στοιχεια που να επιβεβαιωνουν τη θεση αυτη?
Το αν η Ελλαδα πειναει και εχει προβληματα να το αναζητησεις στην παντελη ελλειψη ανταγωνιστικοτητας , στην παντελη ελλειψη επενδυσεων στο οτι αν παει να γινει μια επενδυση σε κατι δεν αφηνουν, στην υψηλη φορολογια και ασφαλιστικες εισφορες των επιχειρησεων, στο οτι δεν υπαρχουν δουλειες, στο οτι ολα στη χωρα τα κατατρωει ο δημοσιος τομεας στο οτι η αγορα ειναι ακαμπτη και οχι ευελικτη.
Οι δανειακες υποχρεωσεις της χωρας προς τους εταιρους και την ΕΚΤ ειναι πολυ ελαφριες, ελαφρυτερες απο τις οσες εχει η Ιταλια η Πορτογαλια, σχεδον οσες εχει η Γαλλια. Οι οροι αποπληρωμης χρεους και τοκων ειναι αρκετα ευνοικοι, ο χρονος ωριμανσης του χρεους ειναι μεγαλος και τα επιτοκια πολυ μικρα. Πολυ μικρο, μη πω καθολου ρολο δε παιζει το χρεος στο οτι η χωρα βρισκεται εκει που βρισκεται.
Οι περιοριστικες πολιτικες που πρεπει να ασκηθουν επισης δε φταινε, αλλα φταιει η πολυ κακη εφαρμογη τους που εγινε απο τις ελληνικες κυβερνησεις.