Δεν θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις
Όταν οι εξουσιαστές αλυσοδένουν το λαό, η αντίσταση είναι δικαίωμα και καθήκον
1. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, την αστυνομική εισβολή και συλλήψεις 92 καταληψιών στο κάτω Πολυτεχνείο (Πατησίων) και στην Πολυτεχνειούπολη. Καταγγέλλει την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση «συναθροίσεων άνω των τριών προσώπων για τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα» – «καθ’ άπασαν την επικράτεια», όπως έλεγε η ανακοίνωση της χούντας το 1967.
Όχι μόνο νομικοί του κινήματος, αλλά και η ίδια η (συντηρητική) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρίνουν αντισυνταγματική τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας που κήρυξε ο Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπογραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μια ωμή συνταγματική παραβίαση που πλήττει συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες καθώς δεν αμφισβητεί μόνο το δικαίωμα οργάνωσης ή συμμετοχής στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου αλλά βάζει στο «γύψο» τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού σε ολόκληρη τη χώρα.
Επιπλέον, στο κρεσέντο παραβιάσεων των νόμων από την ίδια την κυβέρνηση, ας σημειώσουμε ότι η Διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας εφαρμόστηκε πριν τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η εν λόγω διαταγή δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου, αλλά στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, είχαν συλλάβει 5 μέλη της Ανταρσύα από το μεσημέρι με το αιτιολογικό ότι καλούσαν σε απαγορευμένη συγκέντρωση.
2. Η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι εντελώς προσχηματική.
Πρώτον, το κίνημα ξέρει να προστατεύει και να προστατεύεται από την εξάπλωση της πανδημίας και αντίθετα με τους «ψεκασμένους» φίλους της κυβέρνησης, ιδίως αυτούς της Εκκλησίας έχουμε παλέψει ενάντια στον ανορθολογισμό και την αγνόηση των κινδύνων από την πανδημία. Στην πράξη, αποδείξαμε και στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και σε άλλες εργατικές διεκδικητικές διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις στο πλευρό των γιατρών στα νοσοκομεία ότι φροντίζουμε για τη μη μετάδοση της μόλυνσης.
Αυτοί που έχουν εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες νεκρούς που θρηνούμε καθημερινά, είναι οι κυβερνώντες που ως συνήθως σηκώνουν το δάκτυλο να δείξουν κάποιους άλλους ως υπεύθυνους για την τραγωδία που βιώνουμε. Αυτοί που έχουν εκθέσει σε κίνδυνο της ζωές με την θανατοπολιτική τους είναι η κυβέρνηση που με την ανερμάτιστη πολιτική της διευκόλυνε την εξάπλωση του κορονοϊού και με την άρνησή της να λάβει μέτρα και να εξοπλίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό, κλίνες ΜΕΘ και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Στους 8 μήνες από την άνοιξη φρόντισαν να προσλάβουν εκτάκτως χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ 1.500 αστυνομικούς, αλλά τις προσλήψεις των 300 γιατρών ακόμη τις περιμένουμε.
Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, εξ άλλου, άφηναν τον κορονοϊό να διασπείρεται και τη σύγχυση να δυναμώνει τις ανορθολογικές τάσεις. Έτσι ακούγαμε να λέγεται ότι στις εκκλησίες και με τη θεία μετάληψη, ο ιός δεν κολλάει, αλλά στη διαδήλωση κολλάει. Στα λεωφορεία και το μετρό με το στοίβαγμα ανθρώπων δεν κολλάει. Στα σχολεία με 25-27 μαθητές μας είπαν ότι ο ιός δεν κολλάει – κι είναι καλύτερα από τις τάξεις 15 μαθητών.
Και ανοίξανε ανεξέλεγκτα τον τουρισμό χωρίς ελέγχους, ιδίως από χώρες της Δυτ. Ευρώπης και τη Βρετανία, διασπείροντας τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα. Και αποφασίσανε, για χάρη του τουρισμού, ότι στα αεροπλάνα, με πληρότητα 100% ο ιός δεν κολλάει. Στις πλατείες όμως κολλάει, έστω και αν οι παρέες είναι σκορπισμένες σε σημαντική απόσταση.
Στα εργοστάσια φαίνεται πως ο ιός δεν κολλάει, γι’ αυτό άφησαν τους εργάτες χωρίς καμία προστασία, αναλώσιμες ζωές όπως οι πρώτες ύλες, προς όφελος της οικονομίας, αποδείχνοντας ότι γι’ αυτούς οι ζωές μετράνε πολύ λιγότερο από τα κέρδη.
3. Η απαγόρευση των εκδηλώσεων και της πορείας στην 47η επέτειο από την εξέγερση κάνει καθαρό ότι η διαχείριση της πανδημίας εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση. Με τον νόμο Βρούτση για να τσακίσει τα εργατικά-εργασιακά δικαιώματα, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Με τις διαταγές του Χρυσοχοΐδη για να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που πετύχαμε το 1974. Η ίδια η παρούσα αστική δημοκρατία θεμελιώθηκε ως αποτέλεσμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και της πτώσης της στρατιωτικής δικτατορίας, μετά την επονείδιστη προδοσία της Κύπρου. Ο μέχρι τότε επεμβατικός ρόλος του στρατού στην πολιτική, δέχθηκε καταλυτικό πλήγμα μετά την κατάρρευση της στρατιωτικο-αστυνομικής αντικομμουνιστικής δικτατορίας.
Στην διάρκεια των 46 επόμενων χρόνων δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κυβερνήσεις δοκίμασαν να απαγορεύσουν τις πορείες του Πολυτεχνείου – το 1980 και με δύο νεκρούς από τα ρόπαλα των ΜΑΤ. Δεν είναι πράγματι λίγο, κάθε Νοέμβρη, χιλιάδες άνθρωποι να πορεύονται καταγγέλλοντας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, με τον οποίο η ντόπια κυρίαρχη τάξη έχει «στρατηγική συμμαχία» (συμμαχία υποτακτικών) και η νεολαία στα σχολεία να εμπνέεται από το εξεγερσιακό μήνυμα του Πολυτεχνείου.
Αυτό το εξεγερσιακό δυναμικό που δεν έχει ακόμη μπορέσει να εκφραστεί πλήρως, καθώς ποδηγετήθηκε από τον κοινοβουλευτισμό και τα αριστερά συμπληρώματα του κράτους, κάνουν τις κυβερνήσεις και πιο πολύ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αισθάνεται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της. Ιδίως σήμερα, όπου ο συνδυασμός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την πανδημία δημιουργεί ένα εκρηκτικό έδαφος κοινωνικής επανάστασης. Και φοβούνται.
Γι’ αυτό, από τη άνοιξη, αντί να κάνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να ρίξουν δυνάμεις, χρήμα και φροντίδα στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το μόνο που έκαναν ήταν η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, οχημάτων, drones κ.τ.λ. Την πρόσληψη των 300 γιατρών ακόμη την περιμένουμε. Ναι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πόλεμο. Όχι πόλεμο κατά του κορονοϊού, αλλά πόλεμο κατά του εχθρού λαού. Γι’ αυτό επιχειρεί να χτυπήσει τις μαχητικές πρωτοπορίες της εργατικής τάξης και του λαού, στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα.
Χρησιμοποιούν την πανδημία ως εργαλείο χειραγώγησης και εκφοβισμού των μαζών και εργαλείο προώθησης της αντεπαναστατικής τους πολιτικής. Η πράξη της απαγόρευσης της πορείας έχει σαφώς προληπτικό χαρακτήρα. Ξέρουν ότι με ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, με εξαντλημένο και εξουθενωμένο από τις εφημερίες ιατρικό προσωπικό, με τις ελλείψεις προσωπικού και ΜΕΘ που δεν κρύβονται μ’ όλο τον όγκο ψεμάτων, με ορατό τον κίνδυνο η Ελλάδα να γνωρίσει τις τραγικές σκηνές του Μπέργκαμο της γειτονικής Ιταλίας, όπου έθαβαν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν την οργή του λαού. Ξέρουν ότι με την πολιτική τους αφήσανε να διασπαρεί ο ιός, δεν έκαναν εγκαίρως και σε ευρεία κλίμακα τεστ, και τώρα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν, το δεύτερο κύμα πανδημίας –το οποίο όλοι γνωρίζανε, και οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο προειδοποιούσαν- γίνεται ανεξέλεγκτο. Εξ ου και οι πανικόβλητες κινήσεις με τα τοπικά λοκντάουν, τα ανοίγματα και κλεισίματα των σχολείων και τώρα το δεύτερο γενικευμένο λοκντάουν.
Κάποιοι ευθύνονται για τις κάθε μέρα 50άδες και 70δες νεκρών, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, τα χιλιάδες κρούσματα. Και είναι σαφές πως δεν ευθύνεται το Πολυτεχνείο. Την ευθύνη την φέρει ακέραια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σε κάθε φάση της πανδημίας η τακτική τους ήταν να φορτώνουν τις ευθύνες στους άλλους. Αρχικά, ακροδεξιοί προσφυγοφάγοι σαν τον Μηταράκη –μηδέ εξαιρουμένου του Χρυσοχοΐδη- δοκίμασαν να ρίξουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες την ευθύνη. Δεν τους προέκυψε όμως καθώς ο κορονοϊός ήλθε στη χώρα μας από το… Μιλάνο και τους προσκυνητές του Σινά! Μετά δοκίμασαν να τα φορτώσουν στην «ατομική ευθύνη» και ιδίως στους νέους στις πλατείες. Οι παρέες στις πλατείες, «συνωστίζονται». Όμως, στα λεωφορεία, στους σταθμούς του Μετρό δεν συνωστίζονται… Μετά με τη βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ και πρωτεργάτη τον φασίστα «είπα ξείπα» Γεωργιάδη δοκίμασαν να κατηγορήσουν την μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου – ημέρα ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή – συγκέντρωση την οποία ο Χρυσοχοΐδης διέλυσε με την βία των ΜΑΤ, με τόνους χημικών και αντλιών νερού 40 μόλις δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Όμως, δύο εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου η έξαρση του κορονοϊού δεν σημειώθηκε στην Αθήνα αλλά στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.
Τώρα, με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, πέρα από το διαρκές επίζηλο να καταργήσουν την πορεία και τα μηνύματα της εξέγερσης, επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της δικής τους πολιτικής για την εξάπλωση της πανδημίας στις αριστερές οργανώσεις και στους διαδηλωτές του Πολυτεχνείου. Είναι απατεώνες!
4. Η εργατική τάξη, στη οποία συμπεριφέρονται ως αναλώσιμη ύλη, και ο λαός, ιδίως ο λαός των εργατικών συνοικιών που έχουν αφεθεί χωρίς δομές πρωτοβάθμιας υγείας, με συγκοινωνίες «αραιά και που», όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια στη θανατοπολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλο το λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιδράσει στην ωμή παραβίαση καταστατικών συνταγματικών αρχών. Δεν είμαστε εμείς οι υπερασπιστές του αστικού συντάγματος, το οποίο θα φροντίσουμε να το αλλάξουμε με ένα εργατικό σύνταγμα που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν οι πολιτικές και οι στοχεύσεις που θέλουν να πισωγυρίσουν στην πολιτική αυταρχία και την επιβολή αστυνομικού κράτους.
Η αντισυνταγματική παραβίαση συνιστά ένα βήμα προς τον αυταρχισμό και το βοναπαρτισμό, σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης και κρατικής-κυβερνητικής ανομίας. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της χούντας ας το βγάλουν από το μυαλό τους. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Όπως δεν ζητήσαμε την άδεια από τη χούντα για να κάνουμε την κατάληψη, δεν θα ζητήσουμε από τον Χρυσοχοΐδη την άδεια για να «γιορτάσουμε» το Πολυτεχνείο. Πρώτον γιατί για εμάς, το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, όπως για τον Χρυσοχοΐδη. «Ήτανε εξέγερση και πάλη εργατική και λαϊκή», όπως λένε κάθε χρόνο τα συνθήματά μας, εξέγερση που παραμένει ζωντανή με τους αγώνες του σήμερα.
Ας το γνωρίζουν καλά. Με τη βία και την τρομοκρατία κανένα καθεστώς δεν έμεινε όρθιο. Το όργιο βίας που φθάνει στην συνταγματική εκτροπή θα αντιμετωπιστεί με την πάλη της εργατικής τάξης και του λαού. Και θα σαρωθεί μαζί με τους εμπνευστές του.
Στη βία κατά των κοινωνικών διαμαρτυριών, στην ενίσχυση του αστυνομικού κράτους, το μαχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα απαιτεί: ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Στις ανεκπλήρωτες διεκδικήσεις του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, προτάσσουμε την διεκδίκηση της Υγείας – δημόσια δωρεάν και καλής ποιότητας υγεία για όλο τον λαό.
Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας -ΚΥ/πρώην ΙΚΑ και νοσοκομεία- που τα τσάκισε το 2012 ο Γεωργιάδης, και τα ρήμαξαν οι πολιτικές των μνημονίων και παρά την πανδημία δεν έγινε στην πράξη καμιά βελτίωση. Άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισε ο Γεωργιάδης. Επίταξη/εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των μεγαθήριων της ιδιωτικής κερδοσκοπίας των εμπόρων υγείας και λειτουργία τους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Όταν άνθρωποι πεθαίνουν είναι ανήθικο και απάνθρωπο να υπάρχουν νοσοκομεία και κλίνες και να μην χρησιμοποιούνται.
Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού – αξιοπρεπείς συνθήκες μισθών και εργασίας.
Γεύματα στα παιδιά που στερούνται. Εξασφάλιση μέσων διαβίωσης των φτωχών και νεόπτωχων της κρίσης, των άνεργων της μόνιμης ανεργίας κι αυτών που τώρα ρίχθηκαν στην ανεργία και όσων είδαν τα μικρομάγαζά τους να κλείνουν. Όχι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις της αριστεράς, τα εργατικά σωματεία και συλλόγους, φοιτητικές οργανώσεις και μαθητές σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου – με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Στην πράξη να σπάσουμε την αυταρχική, αντιδημοκρατική, χουντικής έμπνευσης απαγόρευση. Καταδικάστε τη διπλοπρόσωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και διαμαρτυρία για την αντισυνταγματική εκτροπή και δήλωση νομιμοφροσύνης και υποταγής ότι δεν θα διαδηλώσει.
Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη – Εργατική εξουσία και εφαρμογή ενός προγράμματος σοσιαλιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της συνδυασμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, με απαλλοτρίωση των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη μετάδοση της νόσου.
ΥΓΕΙΑ – ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Αθήνα 15-11-2020