Το Πολυτεχνείο και η δυσανεξία της Δεξιάς
Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία Καραμανλή - Τσάτσου που φυλάσσεται στο Αρχείο του Ιδρύματος Καραμανλή,
ο στενός του συνεργάτης ενημέρωνε τον «Εθνάρχη» ότι είχαν μετάσχει στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στελέχη της ΕΡΕ, αλλά δεν είχαν σημαντικό ρόλο: «Δυστυχώς τα νήματα της οργανώσεως ήταν σε εμπειρότερα χέρια. Οχι –στην αρχή τουλάχιστον– παιδιών της ΕΔΑ, αλλά παλιών Λαμπράκηδων και οργανώσεων του Κέντρου». Μάλιστα ο Τσάτσος δεν δίσταζε να καρφώσει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο για ανάμιξη στις κινητοποιήσεις της νεολαίας: «Φοβούμαι πως θα αποκαλυφθούν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Παναγιώτη πολύ αναμεμιγμένα στα τελευταία γεγονότα» (Επιστολή Κ. Τσάτσου προς Κ. Καραμανλή, 18.11.1973, ΑΚΚ, Φ. 42Α, 8. 2062-2072).
Γεγονός είναι βέβαια ότι παράλληλα μ’ αυτή την απέχθεια του στενού του περιβάλλοντος προς την εξέγερση του Πολυτεχνείου,
ο Καραμανλής έβλεπε με καλό μάτι και την απόπειρα στελεχών της Δεξιάς να διεκδικήσουν αντιστασιακές δάφνες, υιοθετώντας τη λαϊκή μυθοποίηση της εξέγερσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η θέσπιση εθνικής γιορτής για το Πολυτεχνείο προτάθηκε από εφημερίδα της Δεξιάς:«Η 17 Νοεμβρίου 1973 πρέπει να ανακηρυχθεί εθνική εορτή. Η τρίτη ελληνική εθνική εορτή. Γιατί συμπυκνώνει την άγια κληρονομιά του λαού μας κι όλες τις αρετές και τις ελπίδες του: ενότητα εθνική, τυραννοκτόνο φιλελευθερισμό και δημοκρατική ομοψυχία. Εθνική εορτή. Οπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου…» («Η Βραδυνή», 17.11.1975).
Η υποκριτική αυτή στάση και τα αντιφατικά μηνύματα της ηγεσίας οδήγησαν έπειτα από λίγα χρόνια τη νεολαία της Ν.Δ. σε ανοιχτή καταγγελία του Πολυτεχνείου. Στον εορτασμό της δεκάτης επετείου (1983) τέθηκε ζήτημα να μη συμμετάσχει η ΟΝΝΕΔ, κάτω από την πίεση του γραμματέα της μαθητικής ΜΑΚΙ Νίκου Χατζηνικολάου, με το επιχείρημα ότι «οι μαθητές που ψήφισαν Δεξιά κατά τις πρόσφατες εκλογές για τις μαθητικές κοινότητες και τα δεκαπενταμελή συμβούλια, δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για Πολυτεχνείο» («Συναγερμός», 4.11.1983).
Για πολλά χρόνια η ηγεσία της Ν.Δ. κρατούσε αυτή την αντιφατική στάση. Μόνο στην επέτειο των 30 χρόνων διοργανώθηκε από την ΟΝΝΕΔ επίσημος εορτασμός με ομιλητή τον ίδιο τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.
Και ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2004, ο πρωθυπουργός πλέον Κώστας Καραμανλής επιδίωξε να προβληθεί η συμμετοχή στελεχών της Δεξιάς στην εξέγερση. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας αναφέρθηκε στην παρουσία του ίδιου του Καραμανλή, αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Μιχάλη Λιάπη στον χώρο της εξέγερσης το ’73, για να υποστηριχθεί επισήμως από τη Ν.Δ. ότι πράγματι είχε κάνει τότε σκασιαρχείο ο 17χρονος μαθητής Καραμανλής.
Τουρλουμπουκι
τυχοδιωκτες δεξιοι οπως τους κατσει