Επειδή το τι λες αποκτά αξία μόνο σε σχέση με τον τρόπο που το λες, κρίνω ότι το σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη* για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με των άλλων ευρωπαϊκών αξίζει να δημοσιευτεί κι εδώ.
~ ~
[tt]Τόσα χρόνια μνημονίων, οι μνημονιακοί παπαγάλοι μάς επαναλάμβαναν ότι αυτά γίνονται και στην Ευρώπη. Είχαν μάλιστα εφεύρει και τη φράση "βέλτιστη πρακτική", όταν έπρεπε να χωνέψουμε την τελευταία χοντράδα του ΟΟΣΑ, κλπ.
Λοιπόν, τώρα απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, χρειάζεται ένα μνημόνιο. Και χρειάζεται να επιλέξουμε τη "βέλτιστη πρακτική" κάθε χώρας που τον καταπολεμά:
- Στη Δανία, το κράτος ανέλαβε το 75% του μισθού των εργαζόμενων που οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω ιού και οι εργοδότες ανέλαβαν το 25%. Πλήρεις αποδοχές δηλαδή και όχι 400άρικο επίδομα! Βέλτιστη πρακτική.
- Στη Γαλλία, το κράτος ανέστειλε την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, αερίου, νερού και ενοικίων. Βέλτιστη πρακτική.
- Στην Ιταλία, το κράτος ανακοίνωσε σχέδιο επανεθνικοποίησης της Alitalia, καθώς η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί κρατικές αερογραμμές. Βέλτιστη πρακτική.
- Στην Ισπανία, το κράτος έθεσε όλες τις ιδιωτικές κλινικές υπό κρατικό σχεδιασμό. Βέλτιστη πρακτική.
Βέβαια, τώρα, είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα ξανακούσουμε τα ΜΜΕ των ολιγαρχών να αναφέρονται στη "βέλτιστη πρακτική". Αυτά τα ακούγαμε μόνο όταν έπρεπε να περάσει καμία περικοπή στις συντάξεις.
Αυτό που διακρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην παρούσα κρίση είναι το πόσο έχει αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο που να θίγει τους ιδιώτες και την εργοδοσία: "έκκληση" στους τραπεζίτες για τα δάνεια των φυσικών προσώπων (άλλο οι επιχειρήσεις!), "συνεργασία" με τους κλινικάρχες για κρεβάτια ΜΕΘ, απαλλαγή εργοδοτών από κάθε μισθολογική/ασφαλιστική υποχρέωση.
Ο λόγος που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ανέκδοτα για τον "κομμουνισμό" του Μητσοτάκη - θα το πω και ας στενοχωρήσω πολλές φίλες και φίλους - είναι η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρακολουθεί συναινετική και μουδιασμένη.
Ας είναι. Τουλάχιστον, ας διεκδικήσουμε εμείς τη "βέλτιστη πρακτική" απέναντι σε μια κυβέρνηση που σε όλα τα ζητήματα περνάει κάτω από τον πήχυ. Και ας μην τους δώσουμε τη συναίνεσή μας.[/tt]
~ ~
* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική του εργασία Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1926 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Είναι δικηγόρος στην Αθήνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκπροσώπησε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.