jhonny64
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 31 Μαρ 2007
- Μηνύματα
- 67.511
- Like
- 2.738
- Πόντοι
- 1.306
Επανασύστησαν το υπουργείο Μετανάστευσης, επειδή οι Βρυξέλλες τους τράβηξαν το αυτί
Μετά τις επανειλημμένες επιπλήξεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον αναποτελεσματικό τρόπο που λειτουργεί στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, αποφάσισε να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο είχε βάλει λουκέτο λίγο μετά τις εκλογές.
Μπορεί η εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στα μάτια της κοινής γνώμης, να είναι ότι "ξανανοίγει" το υπουργείο, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, εκτός αυτού του ισχυρισμού της, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν οι συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους των Βρυξελλών, ένας ακόμα σοβαρότατος λόγος που την οδήγησε στην τελευταία απόφασή της.
Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επανειλημμένως αρμόδιοι παράγοντες των Βρυξελλών είχαν επισημάνει τον αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού στην Ελλάδα, ενώ φέρονται να σημείωναν: "Δεν μπορούμε να συνεννοούμαστε με δέκα διαφορετικά άτομα για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Κάποιος, επιτέλους, πρέπει να αναλάβει εξ' ολοκλήρου αυτόν τον τομέα. Η πολυδιάσπασή του θα σας οδηγήσει σε αδιέξοδα".
Οι διαμαρτυρίες εκ μέρους των Βρυξελλών ήταν αναμενόμενες, από την πρώτη στιγμή που μπήκε λουκέτο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πόσο μάλλον, όταν οι εκπρόσωποι της ΕΕ δυσανασχετούν να συνομιλούν, αρχικά με έναν αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Γ.Κουμουτσάκο, κατόπιν, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ.Χρυσοχοΐδη, παρόντος όμως και του Γ.Κουμουτσάκου, στη συνέχεια με τον υφυπουργό Άμυνας, Α.Στεφανή, χωρίς τον Χρυσοχοΐδη αυτή τη φορά, κ.ο.κ.
Ήταν οφθαλμοφανές ότι οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν καθαρά επικοινωνιακό πρόσημο και δεν αποσκοπούσαν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, κάποια στιγμή θα εξέθεταν τη χώρα μας απέναντι στις Βρυξέλλες και τους μηχανισμούς τους. Έτσι, το μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να επανέλθει στην ... "κανονικότητα"!
Παρά ταύτα, η επανασύσταση του υπουργείου, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα γίνει αποτελεσματική η αντιμετώπιση του φαινομένου. Και μόνο το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό θα συνεχίσουν να είναι "σπασμένες" στα τρία, δεν δημιουργεί αισιοδοξία.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό:
-Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι ο Νότης Μηταράκης.
-Αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την εκτός συνόρων διαχείριση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδα, θα είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Να σημειωθεί πως ανέκαθεν την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού χειριζόταν το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Πως είναι δυνατόν, τώρα, επειδή, για διάφορους λόγους, ο Γ.Κουμουτσάκος δεν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως φέρεται ο ίδιος να ήθελε, να εφευρίσκεται μια θέση μόνο και μόνο για να ταιριάζει στο δικό του "διπλωματικό" προφίλ; Άγνωσται αι βουλαί της κυβέρνησης.
-Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, διατηρεί την αρμοδιότητα φύλαξης των συνόρων και ανάσχεσης των ροών και με βάση το νέο οργανόγραμμα.
Το Antinews έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά ζητήματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις φορτώνονται με πρόσθετα βάρη, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη αντανακλούν αρνητικά στη λειτουργία τους.
Εξ οικείων τα βέλη
Πάντως, η νέα κωλοτούμπα της κυβέρνησης να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως ομολογία αποτυχίας της σε αυτόν τον τομέα, δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τον - φίλα προσκείμενο - στην κυβέρνηση Τύπο.
Μάλιστα, κάποια από τα σχόλια που γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου είναι άκρως υποτιμητικά. Ενδεικτικό είναι σχόλιο στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου αναδεικνύει μια άλλη (κωμική;) διάσταση της επανασύστασης του υπουργείου. "Λύνει και ένα σοβαρό εσωκυβερνητικό πρόβλημα την αδυναμία να συνεργαστούν ο υπουργός Βρούτσης με τον υφυπουργό του στο υπουργείο Εργασίας, Νότη Μηταράκη", γράφει ο συντάκτης. Και προσθέτει: "Αναθέτοντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ασύλου στον Ν.Μηταράκη κλείνει μια πληγή που ήδη είχε δώσει αποτελέσματα έξι μήνες μετά και ακόμη να δούμε εκείνο το περίφημο νέο Ασφαλιστικό. Τώρα τα πήρε όλα πάνω του ο Γιάννης Βρούτσης" .
Ακόμα πιο αιχμηρό είναι άρθρο στην "Καθημερινή", όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: "Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ, το φετίχ του ήταν το μνημόνιο και το σκίσιμό του, για τη Ν.Δ το ισοδύναμο ήταν το μεταναστευτικό. Καλλιεργώντας προεκλογικά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού την προσδοκία ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με ένα νόμο κι ένα άρθρο, η Ν.Δ έσπευσε να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το εντάξει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λες και αν εξαφάνιζε το αρμόδιο υπουργείο και αφαιρούσε από τους μετανάστες τον ΑΜΚΑ, θα έλυνε κατευθείαν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν μετεκλογικά για την υποβάθμιση του θέματος σε ένα ζήτημα φύλαξης των συνόρων και αστυνόμευσης, αλλά αποκηρύχθηκαν είτε ως υποκριτές υπερευαίσθητοι είτε ως Συριζαίοι.
Αίφνης ένα εξάμηνο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των πτυχών του μεταναστευτικού. Και ποιο ήταν το κριτήριο για την επιλογή του υπουργού ; Η εντοπιότητα. Ότι έχει καταγωγή από τη Χίο και εκλέγεται εκεί. Επειδή όπως εξήγησε και ο ίδιος στη Χίο, ήταν το κτήμα των προπάππων του, πότιζε τις πορτοκαλιές στο περιβόλι και πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια. Και προφανώς επειδή προπηλακίστηκε πρόσφατα από τους ντόπιους σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στο νησί.
Αξιέπαινη σε συμβολικό επίπεδο η προσπάθεια στήριξης του ανθρώπου που δέχθηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Θα ήταν όμως πολύ σοβαρότερη η ανάθεση του τιτάνιου έργου σε έναν άνθρωπο που προέρχεται από το συγκεκριμένο πεδίο που έχει εργαστεί σε αυτό που έχει γνώση κι εμπειρία."
Αγριο δουλεμα απο το πιτσαδοροσαιτ