θα σου πω εγώ αμέσως... με ένα επιτόκιο της τάξης του 2% τον χρόνο (ανατοκιζόμενα κάθε εξάμηνο) τα 100 ευρώ τον μήνα δίνουν στα 40 χρόνια 73.500 ευρώ ... έχεις δηλαδή πληρώσει 48 χιλιάρικα εισφορές και παίρνεις 73,5 χιλιάρικα
αν είσαι λοιπόν 65 χρόνων με προσδόκιμο ζωής τα 85 σου θα πρέπει να σου δίνουν σύνταξη 6.120 ευρώ τον χρόνο δηλαδή 510 ευρω τον μήνα
αυτά πρέπει να πάρεις...
εεεε λοιπόν εγώ (με τον εργοδότη) πλήρωνα για 40 χρόνια 1800 τον μήνα για σύνταξη οπότε πρέπει να μου δώσουν 1.325.000 ... και αν είμαι 65 χρόνων με προσδόκιμο ζωής τα 85 θα πρέπει να μου δίνουν τον χρόνο 66 χιλιάρικα δηλαδή τον μήνα 5.5 χιλιάρικα...
Μερικές Ενστάσεις.
1. Σχεδόν ποτέ δεν μπορείς να εξασφαλίσεις καθαρό επιτόκιο 2% ΠΑΝΩ από τον πληθωρισμό. Σήμερα ας πούμε με μηδενικό σχεδόν πληθωρισμό είναι μηδενικά τα επιτόκια.
2. Σε κάθε καταβολή υπάρχει ένα έστω μικρό ποσοστό για την διαχείριση και ένα μεγαλύτερο για τυχόν αναπηρική σύνταξη κλπ. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3-4%.
Άρα με πραγματικό επιτόκιο 1% και ας πούμε με ασφάλιστρο μόνο 3%, το κεφάλαιο που μαζεύεται είναι 57 χιλ.
3. Το μεγάλο ερώτημα που ξεχνάνε όλοι είναι πόσο πρέπει να καταβάλει ο εργαζόμενος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η δημόσια δαπάνη είναι περίπου 1.000 € αν΄κάτοικο ή 2.500 € ανά εργαζόμενο.
Ακόμα και τα μισά να βάζει το κράτος με τους φόρους, πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να δίνει τουλάχιστον 100 € τον μήνα έστω και για αυτήν την χάλια υπηρεσία..
Τελικά τι μένει από τα 186 € που καταβάλει η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΕ; Πρακτικά μια σύνταξη το πολύ 200 €.
Κατά τα άλλα θα τους αυξήσουν τις εισφορές!!!!!