Μην ποστάρεις πράγματα που δεν ξέρεις
μεθυσμένος
1ον: Εντός τεσσάρων μηνών από το θάνατο του κληρονομούμενου, ο κληρονόμος θα πρέπει να δηλώσει στη γραμματεία του δικαστηρίου της κληρονομιάς[1] ότι αποδέχεται την κληρονομία με το ευεργέτημα της απογραφής
2ον: Μετά την κατάθεση της ανωτέρω δήλωσης εκ μέρους του κληρονόμου, ξεκινά νέα τετράμηνη προθεσμία εντός της οποίας ο κληρονόμος υποχρεούται να καταθέσει αίτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για την αποδοχή της κληρονομίας με το ευεργέτημα της απογραφής, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρης και να εμπεριέχονται σε αυτήν όλα τα αναγκαία στοιχεία και δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει δεκτή (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης του κληρονομουμένου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του κληρονόμου κ.ά.). Η αίτηση θα εξεταστεί εν συνεχεία από τον ειρηνοδίκη, ο οποίος εφόσον την κάνει δεκτή θα διατάξει την απογραφή της κληρονομίας από έναν συμβολαιογράφο και δύο πραγματογνώμονες. Η επιλογή των αρμόδιων να ενεργήσουν την απογραφή προσώπων, μπορεί να γίνει και από τον κληρονόμο εφ’ όσον όμως το έχει αιτηθεί στην αρχική του αίτηση.
3ον:
Εντός της ανωτέρω τετράμηνης προθεσμίας (στην οποία σημειωτέον δεν προσμετράται το διάστημα μεταξύ κατάθεσης της αίτησης του κληρονόμου και της έκδοσης απόφασης από τον ειρηνοδίκη) θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απογραφή της κληρονομίας από το συμβολαιογράφο και τους πραγματογνώμονες, να γίνει δηλαδή η καταγραφή του ενεργητικού και του παθητικού της. Για την απογραφή της κληρονομίας, συντάσσεται έκθεση που αποτελεί επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Αξίζει βεβαίως να τονιστεί, ότι η ολοκλήρωση της απογραφής δε συνεπάγεται και αποδοχή της κληρονομίας και για την ολοκλήρωσή της, απαιτείται χωριστή συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής που μεταγράφεται στο οικείο υποθηκοφυλάκειο.
Ο κληρονόμος λοιπόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελής στην τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών και να συντονίσει προσεκτικά με την καθοδήγηση των δικηγόρων του κάθε στάδιο της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος ενός προσώπου που ενδεχομένως να έχει αφήσει χρέη, δε χρειάζεται να τρομοκρατεί τους κληρονόμους και να τους στρέφει στην εύκολη λύση της αποποίησης, με την οποία αποξενώνονται δια παντός από την κληρονομία. Η αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής έχει εξίσου επιθυμητά αποτελέσματα. προστατεύει αφενός τον κληρονόμο και την προσωπική του περιουσία από τις απαιτήσεις των δανειστών της κληρονομίας, δίνοντάς του επιπλέον τη δυνατότητα να επωφεληθεί από το ενεργητικό της.
Η διάταξη αυτή υπάρχει από το 1945
Οι νομικοί πάντα δημιουργούσαν προβλήματα.