Νέα

Ποιό είναι το αγαπημένο σας ουίσκυ;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα jimminy
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 62K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

st@rdust

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Δεκ 2006
Μηνύματα
15.751
Like
1.428
Πόντοι
366
ελα τυπε, ευρηκα!   :)
δες ενδεικτικα
δεν ειναι πολυ ακριβο!!!!
αυτο ειναι ακριβουτσικο


και για τζαμπατζιδεςσυλλεκτες παιζει κι αυτο σε πολυ καλη τιμουλα  :grin:
 :o
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
ελα τυπε, ευρηκα!   :)
δες ενδεικτικα
δεν ειναι πολυ ακριβο!!!!
αυτο ειναι ακριβουτσικο


και για τζαμπατζιδεςσυλλεκτες παιζει κι αυτο σε πολυ καλη τιμουλα  :grin:
 :o
τυπε το τελευταιο πρεπει να ειναι νεκταρ :rockon:
 

st@rdust

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Δεκ 2006
Μηνύματα
15.751
Like
1.428
Πόντοι
366
τυπε το τελευταιο πρεπει να ειναι νεκταρ :rockon:
σιγουρα κατι θα αξιζει ;) για να χει τοσο....βεβαια δεν ειναι καθαρο μαλτ και πληρωνεις και συλλεκτικο μπουκαλακι....αλλα αυτα ειναι για αλλες τσεπες


παντως για οποιον οικονομικα ειναι "λαρτζίκος" το Macallan ειναι καλη επιλογη στα 75...για ιδαιτερες στιγμες ;)
και το oban βεβαια στα 60 ευρω
 

Επισκέπτης
τα σπαει το μπουκαλι
Highland-Park-50-Year-Old-Single-Malt-.jpg
 

Tamias

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιουν 2011
Μηνύματα
1.031
Like
3
Πόντοι
16
ελα τυπε, ευρηκα!   :)
δες ενδεικτικα
δεν ειναι πολυ ακριβο!!!!
αυτο ειναι ακριβουτσικο
]


και για τζαμπατζιδεςσυλλεκτες παιζει κι αυτο σε πολυ καλη τιμουλα  :grin:
 :o


καλο...
 

st@rdust

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Δεκ 2006
Μηνύματα
15.751
Like
1.428
Πόντοι
366
και λιγα για τη θεωρια...

[ιστορία]

Η μάχη ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους τύπους σκοτσέζικου ουίσκι δεν είναι καινούρια υπόθεση, αλλά χρονολογείτε από το 18ο αιώνα. Ίσως και παλιότερα. Τα τοπικά καταστήματα που εμπορεύονταν ουίσκι στη μεσαιωνική Αγγλία αναμείγνυαν τα ουίσκι σκέτης βύνης (single malt) μεταξύ τους ώστε να κάνουν το ποτό πιο δημοφιλές. Τα παραδοσιακά σκοτσέζικα αποστακτήρια ουσιαστικά περιορίζονταν στην παραγωγή της πρώτης ύλης για την παρασκευή των ανάμεικτων (blended malt) ουίσκι.

Μέχρι και τα μέσα τις δεκαετίας του 70, το κυρίαρχο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κατείχαν τα ανάμεικτα ουίσκι. Από τότε το αποστακτήριο Glenfiddich άρχισε αργά αλλά σταθερά να προωθεί την ιδέα και την κατανάλωση των Single Malt. Σήμερα τα σκοτσέζικα αποστακτήρια, που παράγουν ουίσκι σκέτης βύνης, έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και ολοένα και περισσότερες ετικέτες κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά.

Πως παράγεται ένα σκοτσέζικο ουίσκι σκέτης βύνης

Το malt ουίσκι για να παρασκευαστεί χρειάζεται τα εξής στοιχεία: Καθαρό νερό, κριθάρι, μαγιά και τύρφη. Αρχικά το κριθάρι μπαίνει σε δεξαμενές με νερό (χρησιμοποιούν συνήθως νερό από ποτάμια και πηγές) για να μαλακώσει. Η υγρασία ενεργοποιεί τα ένζυμα που υπάρχουν στο κριθάρι παράγοντας τα πρώτα σάκχαρα. Το κριθάρι βγάζει μικρούς ,σχεδόν ανεπαίσθητους, βλαστούς, μετατρέπεται δηλαδή σε βύνη. Επί μια ολόκληρη εβδομάδα, οι ποτοποιοί ουίσκι ανακατεύουν το κριθάρι ώσπου να βλαστήσει.

Όταν ο τραχύς σπόρος γίνει εύθραυστος, η βλάστηση πρέπει να σταματήσει κι η βύνη να στεγνώσει πριν σαπίσει. Αυτό γίνεται σε ειδικούς κλίβανους (kilns). Εκεί είναι που χρησιμοποιείται η τύρφη (σαπισμένα χόρτα) ως καύσιμο υλικό κι είναι αυτή που θα δώσει το χαρακτηριστικό άρωμα καπνού στο ουίσκι. Η θερμοκρασία αρχίζει ν' ανεβαίνει. Μια από τις πιο σημαντικές φάσεις της παραγωγής ουίσκι έφτασε στο τέλος της.

Σειρά έχει τώρα η ζύμωση. Το ώριμο κριθάρι ανακατεύεται με ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου).Το νερό ξεπλένει το κριθάρι δύο και τρεις φορές δίνοντάς του τη μορφή υγρού πολτού. Αυτό το υγρό ψύχεται και προστίθεται μαγιά ( η αναλογία είναι 350 κιλά μαγιάς για 100.000 λίτρα υγρό).'Έπειτα ζυμώνεται και μετατρέπεται σε ακατέργαστη μπίρα. Αν η ζύμωση διαρκεί λιγότερο από 48 ώρες, ο πολτός θα 'χει μια πικάντικη γεύση καρυδιού, αντίθετα αν διαρκεί παραπάνω, ο πολτός αποκτά πιο περίπλοκες γεύσεις.

Κατόπιν αποστάζεται. Για την απόσταξη χρησιμοποιούνται άμβυκες (συσκευές μη συνεχούς απόσταξης). Το σχήμα του άμβυκα (αχλάδι ή κρεμμύδι, με ιδιαίτερες καμπύλες και μεγέθη) επηρεάζει το τελικό προϊόν. Το σχήμα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο ατμός ανεβαίνει μέσα στο λαιμό του αποστακτήρα. Οι ψηλοί αποστακτήρες παράγουν ελαφρύτερα ποτά, ενώ οι βαρύτεροι ατμοί δεν καταφέρνουν να βγουν από το στόμιο. Αντίθετα, οι χοντροί και φαρδιοί αποστακτήρες παράγουν πιο βαριά ουίσκι. Γι' αυτό και σπάνια τους αλλάζουν προκειμένου να διασφαλίζεται η ίδια σταθερή γεύση.

Παλιά η διαδικασία της απόσταξης γινόταν με κάρβουνο. Σήμερα όμως αυτό γίνεται σε περιορισμένο αποστακτηρίων μιας και το γκάζι προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια καλύτερα αποτελέσματα.

Το ουίσκι βύνης αποστάζεται δύο φορές (ορισμένες φορές και τρεις) μέσα στους άμβυκες. Κατόπιν ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια για τρία χρόνια. Είναι γνωστό ότι ως το 60% της γεύσης του ουίσκι βύνης προέρχεται από το βαρέλι. Για όσους αναρωτιούνται γιατί τα βαρέλια πρέπει να είναι χρησιμοποιημένα η απάντηση είναι πολύ απλή: Το φρέσκο ξύλο είναι πλούσιο σ' αρώματα και θ' αλλοιώσει τη γεύση, δίνοντας στο απόσταγμα τα δικά του αρώματα.

Όσο περισσότερο κανείς εντρυφεί σ΄ αυτή την πολύπλοκη διαδικασία τόσο πιο αλλόκοτη γίνεται. Το πνεύμα του αποστάγματος αποτελεί ένα μαγικό αίνιγμα. Και μπορεί να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμα.

Πως πίνεται

Οι σκοτσέζοι ειδικοί επιμένουν: Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Αν όμως θέλουμε να απολαύσουμε όλες τις λεπτές γεύσεις και τα αρώματα που περιέχονται σε μια καλή φιάλη τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι όπως αυτό του κονιάκ. Χαμηλός πάτος, και στενό άνοιγμα για να συγκεντρώνει όλα τα αρώματα. Ποτέ χαμηλό ποτήρι με μικρό άνοιγμα όπως τα δημοφιλή ποτήρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Το τσιγάρο και το φαγητό σίγουρα δεν είναι η καλύτερη συνοδεία για ένα ποτήρι καλό ουίσκι αφού επικαλύπτουν τα αρώματα και τις γεύσεις του. Η αραίωση του με πάγο, νερό βρύσης ή άλλα ποτά είναι καταστροφική σε ότι αφορά τις οργανοληπτικές ιδιότητες του ποτού. Αν θέλουμε να απελευρωθούν όλες οι γεύσεις και να πέσει ελάχιστα η περιεκτικότητα σε αλκοόλ τότε μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες εμφιαλωμένο νερό.
 

skletzas

Μέλος
Εγγρ.
15 Φεβ 2013
Μηνύματα
1.112
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
16
Αν και είμαι της άποψης οτι το Jack πρέπει να πίνεται μονο με πάγο,
δοκιμάστε Jack με Drumbuie και Jack με Southern.
 

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Μηνύματα
47.991
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
Πολυ φαι πολυ πιοτο γλεντια και μαντιδες εκαμανε τσι Κρητικους αντρες και λεβενταδες!
 
Εγγρ.
17 Ιουλ 2013
Μηνύματα
1.792
Like
4
Πόντοι
16
Εδώ δεν ξέρουν να πίνουν ουίσκι οι καράβλαχοι ρε... :2funny:

Βάζουν νερό,πάγο,κόκα-κόλα,φάντα δε ξέρω κι εγώ τι άλλο. :2funny:

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom