Αντε μια τελευταία φορά γιατί συζητάμε άσκοπα. Το συνυποσχετικο προσφυγής σημαίνει αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου να επιλύσει τη διμερή διαφορά. Δε σημαίνει αποδοχή από την Τουρκία του Δικαίου της Θάλασσας. Και μπορεί να προτείνει στο Δικαστήριο τον τρόπο που θα την επιλύσει. Για την ακρίβεια να επικυρώσει απλά αυτό που θα συμφωνησουμε. Αν γίνει με την Αρχή της Αναλογικότητας, της Ευθυδικιας, της Ευθυκρισιας, της Μέσης γραμμής ή όποιας άλλης Αρχής δεν έχει σημασία. Ενδεικτικά σου ανέφερα μία Αρχή καθορισμού ΑΟΖ. Και είναι αυτό ακριβώς που λέω.
Στο Δικαστήριο θα πας, γιατί ο τρόπος που θα συμφωνήσεις στο συνυποσχετικό, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Οπότε χρειάζεται η βουλα του Δικαστηρίου για να μην χρεωθεί η κάθε κυβέρνηση την απόφαση.
Τι να κάνουμε, αυτό αποφάσισε το Δικαστήριο, θα είναι η απάντησή της.
Καθόλου άσκοπα δε συζητάμε. Στην ουσία έχουμε μπει. Και φαίνεται και από τις δηλώσεις Ροζάκη και από τις δηλώσεις των 4 που αρθρογραφούν από κοινού στην Καθημερινή, με τον πρώην Σύμβουλο Ασφαλείας του ΠΘ ανάμεσά τους και από τις δηλώσεις του ΠΘ περί βασικών και μη διαφορών και περί θαλασσίων ζωνων και περί σχετικής έννοιας της απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας. Πολύ πρόσφατα ο Συρίγος είπε ότι εθνικός εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα θα ταυτιστούν. Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι εννοεί προς τα 10νμ.
Μένει να δούμε τι θα συμφωνήσουν και πως θα προσπαθησουν να το περάσουν.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν ΑΟΖ στα νησιά, τι μου λες τώρα; ότι θα υπογράψει για να πάει στο Δικαστήριο να οριοθετήσουμε ΑΟΖ όταν δεν την αναγνωρίζει καν για τα νησιά; Έχεις ιδέα που στηρίζεται η λεγόμενη ''Γαλάζια Πατρίδα''; στο ότι δεν υπάρχει ΑΟΖ στα νησιά. Δες το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και τα ξαναλέμε.
Έχεις ιδέα από το λεγόμενο Τουρκολιβυκό μνημόνιο; στηρίζεται ακριβώς στο ότι δεν αναγνωρίζουν ΑΟΖ στα νησιά. Υπογράφοντας η Τουρκία συνυποσχετικό, αναιρεί την πάγια επεκτατική της θέση που είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο δεν έχει υπογράψει.
Μπορεί να έχεις διαβάσει κάποια αποσπασματικά στοιχεία δεξιά και αριστερά, αλλά δεν είναι όπως τα γράφεις τα πράγματα, σου διαφεύγει η μεγάλη εικόνα. Οι Τούρκοι όταν μιλάνε για ''διαφορές'' αναφέρονται σε θέματα αποστρατιωτικοποίησης νήσων, σε θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων και νησιών, και στον εναέριο χώρο, ενώ θεωρούν ότι ΑΟΖ έχει μόνο η Ακτή της Μικράς Ασίας (!!!). Και θέλουν μία συμωνία ''καζάν- καζάν''. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι θα υπογράψει τέτοια συμφωνία κάποια Ελληνική Κυβέρνηση και θα περάσει από το Κοινοβούλιο;
Και ο ίδιος ο Ροζάκης παραδέχεται ότι ποτέ δε θα φτάσουμε στο Δικαστήριο, για μία σειρά από λόγους που αφορούν κυρίως στην Τουρκία.
Επομένως, συζητάνε για να συζητάνε: ο Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο για εξοπλισμούς, η Τουρκία κάνει το καλό παιδί μπας και πάρει τα F16.
Και κάποιοι πουλάνε παπατζιλίδικο πατριωτισμό ανακαλύποντας προδότες και μειοδότες για να έχουν κάποιο αφήγημα να πούνε.