40 χρόνια τώρα δεν έχουμε πάει στο δικαστήριο της Χάγης. Ξέρετε γιατί? Θα χάσουμε. Έχουν κάποιο δίκιο νομικό οι Τούρκοι να ξέρετε. Διαβάστε τι έγινε στο Φιδονήσι μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, υπόθεση καρμπόν με το Καστελόριζο.
Το Φιδονήσι είναι ένα μικρό ουκρανικό νησάκι και βρίσκεται στο Δέλτα του Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο, κάπου 20 ναυτικά μίλια, από την ακτή, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών Ουκρανίας και Ρουμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με ένα θρύλο εκεί βρίσκεται, ο τάφος του Αχιλλέα. Έχει έκταση 170 στρέμματα και αποτελείται από μερικά ασπριδερά ασβεστολιθικά κατσάβραχα. Δεν είναι βραχονησίδα καθώς, έχει πάνω από 100 «κατοίκους σκοπιμότητος» Ουκρανούς.
Το νησάκι αυτό είχε καταστεί μήλον της έριδος ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο παραδουναβίων αυτών χωρών, από το 1995.
Και οι δύο αυτές χώρες ύστερα από 34 άκαρπους γύρους συζητήσεων για την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προσέφυγαν γι' αυτό από κοινού το 2007 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η απόφαση, που έβγαλε την 3η Φεβρουαρίου του 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλάζει κάπως το σκηνικό. Το Δικαστήριο δεν πήρε θέση αν το συγκεκριμένο νησάκι αποτελεί βραχονησίδα ή όχι. Δικαιολόγησε μάλιστα αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι, το νησάκι ήδη είχε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία πάντως δεν αμφισβητούσε η Ρουμανία. Η χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που έκανε το Δικαστήριο έδωσε τελικά στη Ρουμανία το 80% της ΑΟΖ, που διεκδικούσε.
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για συνεκμετάλλευση...