Νέα

PC και Ήχος ή Ήχος και PC

• Μέλος που άνοιξε το νήμα aquarius2756
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 25
  • Εμφανίσεις 355
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 10 άτομα (6 μέλη και 4 επισκέπτες)

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
843
Πόντοι
86
Οπως γουσταρετε πειτε το. Ειπα το λοιπον να κανουμε μια κουβεντουλα, για τον ηχο του πισιου μας, με οσους γουσταρουν. Θα μου πειτε σε αυτο το σαιτ μιλαμε για μουνοθυελες, κωλοτραμουντανες και βυζοωκεανους. Αλλα ρε παιδια, συνεχεια για γυναικες (πουτανες, γκομενες, συζυγατες) θα μαλωνουμε? Ας μαλωσουμε και για κατι διαφορετικο. Πως σκοτωνωνται σε διαφορα φορα για Intel vs AMD, nvidia vs radeon, windows vs linux κτλ κτλ κτλ. Οχι και να σκοτωθουμε δλδ, απλα μια αντιπαραθεσουλα ετσι να αναψουν λιγο τα αιματα.
Να πω οτι πριν καμποσους μηνες που ανοιξα ενα θεμα για εξαρτηματα Πι Σι, καταευχαριστηθηκα την συζητηση, πηρα ιδεες, αρκετες τις εφαρμωσα και ευχαριστω, τα παιδια που μπηκαν στον κοπο να πουν την γνωμη τους, ακομα και αυτους που διαφωνησαμε.
Οσοι εχετε ορεξη να πουμε για τα ηχειακια μας, τα ενισχυτακια μας τα σεα μας τα μεα μας, εδω θαμαι. Μυστες του ηχου, αλλα και ασχετοι που θαθελαν να ρωτησουν κατι, ολοι ευπροσδεκτοι

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Έχουμε και λέμε:
  • Edifier R1280DB ηχεία monitor για το PC/laptop
  • FiiO K3 DAC σε optical ή coaxial σύνδεση -μεσολαβεί επίσης και ανάμεσα σε laptop και hi-fi stereo (άλλο σετάρισμα αυτό)
  • Foobar 2000 (Windows) ή FooYin (Linux) για players
  • FxSound (Windows) ή Easy Effects (Linux) για "στρωσιμο" ήχου, αφού οι περισσότερες embedded κάρτες ήχου είναι φτηνοδουλειά
  • Παίζονται μόνο flac ή wav αρχεία (πλην πλατφορμών streaming όπου επιλέγεται Apple Music ως περισσότερο κοντά σε lossless ήχο)
  • Adobe Audition 2023 για επεξεργασία αρχείων ήχου (η συνέχεια του Cool Edit Pro για τους παλαιότερους)

Προσοχή: τα παραπάνω είναι ερασιτεχνικά και χαμηλού κόστους. Αν μιλάμε για επαγγελματικό set up, πάμε αλλού. Επίσης, εφαρμογές ανάλυσης ήχου (για επαλήθευση αξιοπιστίας ποιότητας κατεβασμένων αρχείων ήχου) είναι άλλη συζήτηση. Αν θες τη πάμε και εκεί.

Τελευταία τροποποίηση:

John 100

Σπουδαίος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
32
Like
7.467
Πόντοι
3.446
Οπως γουσταρετε πειτε το. Ειπα το λοιπον να κανουμε μια κουβεντουλα, για τον ηχο του πισιου μας, με οσους γουσταρουν. Θα μου πειτε σε αυτο το σαιτ μιλαμε για μουνοθυελες, κωλοτραμουντανες και βυζοωκεανους. Αλλα ρε παιδια, συνεχεια για γυναικες (πουτανες, γκομενες, συζυγατες) θα μαλωνουμε? Ας μαλωσουμε και για κατι διαφορετικο. Πως σκοτωνωνται σε διαφορα φορα για Intel vs AMD, nvidia vs radeon, windows vs linux κτλ κτλ κτλ. Οχι και να σκοτωθουμε δλδ, απλα μια αντιπαραθεσουλα ετσι να αναψουν λιγο τα αιματα.
Να πω οτι πριν καμποσους μηνες που ανοιξα ενα θεμα για εξαρτηματα Πι Σι, καταευχαριστηθηκα την συζητηση, πηρα ιδεες, αρκετες τις εφαρμωσα και ευχαριστω, τα παιδια που μπηκαν στον κοπο να πουν την γνωμη τους, ακομα και αυτους που διαφωνησαμε.
Οσοι εχετε ορεξη να πουμε για τα ηχειακια μας, τα ενισχυτακια μας τα σεα μας τα μεα μας, εδω θαμαι. Μυστες του ηχου, αλλα και ασχετοι που θαθελαν να ρωτησουν κατι, ολοι ευπροσδεκτοι
Καλημέρα.
Αναφέρεσαι στο pc ως εργαλείο για home cinema και
μουσική?
Αντί δλδ προ και τελικού ενισχυτή ή/και άλλης ξεχωριστής πηγής? (cd, πλατώ, ράδιο, sreamer).
Γιατί τα ηχεία είναι έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα απο το pc

OP
OP
A

aquarius2756

Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2023
Like
843
Πόντοι
86
Γενικα για ηχο PC. Eιναι εργαλειο για δουλεια η για διασκεδαση, σπιτι, γραφειο κτλ. Καποιοι εχουμε απλα φτηνα ηχεια, καποιοι ποιοτικα ακριβα γιατι θελουμε καλη μουσικη απο το PC μας, καποιοι συνδεδεμενο με ηχοσυστημα, home cinema, κτλ. Τις γνωμες μας, γιατι τα διαλεξαμε, τι απαιτησεις εχουμε, τι θα θελαμε απο αυτα, συμβουλες, εμπειριες και οτι σχετικο.
Ναι ειναι ξεχωριστο κοματι, μπορει να κοστιζει απο μερικα εως καποια χιλιαρικα ευρω. Αλλα ολοι εχουμε ενα συστημα συνδεδεμενο για να περνουμε ηχο απο το PC μας. Αν θελετε να πουμε και για ξεχωριστα συστηματα ηχου, καμια αντιρηση. Φιλικη κουβεντα να γινεται, ρε παιδια

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Καλημέρα.
Αναφέρεσαι στο pc ως εργαλείο για home cinema και
μουσική?
Αντί δλδ προ και τελικού ενισχυτή ή/και άλλης ξεχωριστής πηγής? (cd, πλατώ, ράδιο, sreamer).
Γιατί τα ηχεία είναι έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα απο το pc
Το δικό μου σετάρισμα δεν είναι για home cinema, αλλά για ήχο. Ως αυτόνομη πηγή με τα δικά του ηχεία και με τη δυνατότητα της ενίοτε σύνδεσής του με προ ή ολοκληρωμένο ενισχυτή μέσω του dac.

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Όσοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ψηφιακών αρχείων που παίζουν. Επειδή οι αναλύσεις αρκετών αρχείων που πιθανόν να κατεβάζετε είναι μαϊμού ασυμπίεστα flacs ή 320 mp3s και κυκλοφορεί πολλή παπάντζα στο peer to peer, προτείνονται δύο εφαρμογές ανάλυσης του audio spectrum για να μην σας πιάνουν κότσο.

α. Για τον μέσο χρήστη: Fakin' The Funk
β. Για κάποιον με πιο εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά για την ελαχιστοποίηση των false negative αποτελεσμάτων που πιθανόν να βγάλουν οι αλγόριθμοι του (α): MusicScope που είναι κομμάτι της στουντιακής σουϊτας Xivero Audio Tools η οποία πλέον διατίθεται δωρεάν.

spipis71

Ανώτατος
Εγγρ.
16 Απρ 2018
Κριτικές
34
Like
15.298
Πόντοι
18.546
Πολύ καλό το σετάρισμα του @captain 69 σε Hardware / Software
είδικά το foobar2000 ότι καλύτερο σαν media player για ήχο
στην περίπτωση που θες να περάσεις τα μουσικά CD σου στο PC για να τα ακούς από εκεί απαραίτητο είναι και το EAC (ecact audio copy)
τέλος δεν χάνεις τίποτα να βάλεις και ένα ωραίο πακετάκι από codexs σαν το K-Lite Codec Pack για video

Τελευταία τροποποίηση:

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
17.490
Πόντοι
3.656
Σε επίπεδο software το foobar με τις σωστές ρυθμίσεις είναι ότι καλύτερο και δωρεάν και παίζει σε windows/mac/linux.

Σε επίπεδο αρχείων αν κατεβάζεις από σαιτς που αγοράζεις το άλμπουμ παίρνεις καλό αρχείο...αν κατεβάζεις από τόρεντς παίρνεις συνήθως mp3 με flac tag και όχι κανονικό flac...χίλιες φορές καλύτερα να κάνεις spotify δωρεάν....καλύτερο ήχο θα πάρεις. Για εμένα το tidal (πληρώνεις) είναι το καλύτερο ενδιάμεσο...ένα 15άρι το μήνα και έχεις ότι θες σε καλή ποιότητα.

Από hardware πας σε ότι αντέχει η τσέπη σου....από multimedia ηχεία των 150ε μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς...το πιο σημαντικό είναι να κάνεις σωστή χρήση και να ΜΗΝ πάρεις ηχεία 5.1 για να ακούς μουσική.

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Πολύ καλό το σετάρισμα του @captain 69 σε Hardware / Software
είδικά το foobar2000 ότι καλύτερο σαν media player για ήχο
στην περίπτωση που θες να περάσεις τα μουσικά CD σου στο PC για να τα ακούς από εκεί απαραίτητο είναι και το EAC (ecact audio copy)
τέλος δεν χάνεις τίποτα να βάλεις και ένα ωραίο πακετάκι από codexs σαν το K-Lite Codec Pack για video
Θα συμφωνήσω απολύτως για το EAC, είναι απαραίτητο για ripping σε windows. Αντίστοιχο για linux θα πρότεινα το fre:ac,

Σχετικά με τη συμπίεση του ήχου μέσω EAC, παραθέτω και τις δικές μου ρυθμίσεις (και για το tagging) που καλό θα είναι να βάλει κάποιος στους πίνακες του "Compression Options" για το ποιοτικότερο δυνατόν αποτέλεσμα:

Αρχεία mp3 μέσω Lame Encoder (το έχω στο φύλλο "External Compression")
additional command line option: -b 320 --ta "%artist%" --tt "%title%" --tg "%genre%" --tl "%albumtitle%" --ty "%year%" --tn "%tracknr%/%numtracks%" %source% %dest%
με την επιλογή High Quality τσεκαρισμένη

Αρχεία flac (το έχω στο φύλλο "Additional External Compression")
additional command line option: -8 -V -T "ARTIST=%artist%" -T "TITLE=%title%" -T "ALBUM=%albumtitle%" -T "DATE=%year%" -T "TRACKNUMBER=%tracknr%" -T "GENRE=%genre%" -T "PERFORMER=%albuminterpret%" -T "COMPOSER=%composer%" %haslyrics%--tag-from-file=LYRICS="%lyricsfile%"%haslyrics% -T "ALBUMARTIST=%albumartist%" -T "DISCNUMBER=%cdnumber%" -T "TOTALDISCS=%totalcds%" -T "TOTALTRACKS=%numtracks%" -T "COMMENT=%comment%" %source% -o %dest%
με επίσης την επιλογή High Quality τσεκαρισμένη.

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Σε επίπεδο software το foobar με τις σωστές ρυθμίσεις είναι ότι καλύτερο και δωρεάν και παίζει σε windows/mac/linux.
Για Windows είναι μονόδρομος για όποιον αναζητά ποιότητα ήχου. Σε linux mint δεν το έχω καταφέρει να τρέξει χωρίς να κρεμάει, με τίποτα. Χρησιμοποιώ το εξαιρετικό FooYin το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό.
fooyin

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Σε επίπεδο αρχείων αν κατεβάζεις από σαιτς που αγοράζεις το άλμπουμ παίρνεις καλό αρχείο...αν κατεβάζεις από τόρεντς παίρνεις συνήθως mp3 με flac tag και όχι κανονικό flac...
Δες τις επιλογές που ανάφερα στο post #5 για να τους ξεμασκαρεύεις. Ειδικά η 2η είναι υπέρ το δέον χρήσιμη. Torrents δεν ασχολούμαι, προτιμώ soulseek.

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.389
Πόντοι
2.356
Από hardware πας σε ότι αντέχει η τσέπη σου....από multimedia ηχεία των 150ε μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς...το πιο σημαντικό είναι να κάνεις σωστή χρήση και να ΜΗΝ πάρεις ηχεία 5.1 για να ακούς μουσική.
Συμφωνώ. Οι περισσότεροι βέβαια αγοράζουν κάτι Creative ηχεία από το ΠΛΑΙΣΙΟ, μάλλον διότι είναι η εύκολη λύση.

Εγώ αγόρασα πριν χρόνια Audio Technica ακουστικά και δεν τ' αλλάζω με τίποτα.

John 100

Σπουδαίος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
32
Like
7.467
Πόντοι
3.446
Το δικό μου σετάρισμα δεν είναι για home cinema, αλλά για ήχο. Ως αυτόνομη πηγή με τα δικά του ηχεία και με τη δυνατότητα της ενίοτε σύνδεσής του με προ ή ολοκληρωμένο ενισχυτή μέσω του dac.
Οκ.
Αλλά, ειδικά αφού μιλάμε για μουσική, πιστεύω πρεπει να καταφύγεις σε εξωτερικά ηχεία έστω βάσης αν όχι floorstanding

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
Οκ.
Αλλά, ειδικά αφού μιλάμε για μουσική, πιστεύω πρεπει να καταφύγεις σε εξωτερικά ηχεία έστω βάσης αν όχι floorstanding
Στο PC, έχω τα Edifier, γιατί κάθομαι φάτσα τους και σχετικά κοντά. Πάντα μέσω optical σύνδεσης σε dac. Είναι βιβλιοθήκης, με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Όταν συνδέω το laptop στον ενισχυτή, πάλι μέσω dac, ακούω σε στήλες dali suite.

John 100

Σπουδαίος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
32
Like
7.467
Πόντοι
3.446
Στο PC, έχω τα Edifier, γιατί κάθομαι φάτσα τους και σχετικά κοντά. Πάντα μέσω optical σύνδεσης σε dac. Είναι βιβλιοθήκης, με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Όταν συνδέω το laptop στον ενισχυτή, πάλι μέσω dac, ακούω σε στήλες dali suite.
Θα σταθώ στο "δανό" που είναι πολύ καλός, τα edifier δεν τα ξέρω.

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Like
12.667
Πόντοι
3.506
τα edifier δεν τα ξέρω.
Για PC λύση, τα συγκεκριμένα R1280DB είναι παραπάνω από τίμια, στα μέχρι 200 ευρώ κόστος. Δε νομίζω ότι με ένα dac χρειάζεται κάποιος απαιτητικός και συγχρόνως και λογικός, κάτι παραπάνω. Είναι αυτοενισχυόμενα οπότε δεν κάνουν για κάτι άλλο. Μόνο για PC/laptop ή να παίζεις απευθείας από το κινητό μέσω του bluetooth.

Τελευταία τροποποίηση:

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
17.490
Πόντοι
3.656
Για Windows είναι μονόδρομος για όποιον αναζητά ποιότητα ήχου. Σε linux mint δεν το έχω καταφέρει να τρέξει χωρίς να κρεμάει, με τίποτα. Χρησιμοποιώ το εξαιρετικό FooYin το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό.
fooyin
Θα σου πω....

Σε όλα υπάρχουν λύσεις....και εξαρτάται και τι θέλεις να κάνεις φυσικά.

Για καθαρό playback...τα windows έχουν την συμβατότητα με τα πάντα...αλλά αν η κάρτα ήχου σου δεν υποστηρίζει asio δεν είναι καλά τα πράγματα.

Στο mac πχ υπάρχει το audirvana αλλά δεν είναι δωρεάν....στα linux με λίγο ψάξιμο παρακάμπτεις τελείως το pulseaudio (που είναι και αυτό που σου κρεμάει) και παίζει το πρόγραμμα με το native driver δηλαδή το ALSA. Δεν κολλάει και έχει την καλύτερη ποιότητα ήχου όπως το asio. Για λίνουξ θα σου πρότεινα το Strawberry ως player γιατί για να παίξει το foobar πρέπει να βάλεις το wine και εγώ δεν θα το έκανα αυτό στον εαυτό μου :confused:

Για εμένα η πιο καλή και μόνιμη λύση είναι η αγορά ενώς εξωτερικού μηχανήματος πχ ένα που λειτουργεί ως σέρβερ μόνο και κάνει για αυτή την δουλειά. Λύσεις υπάρχουν από 50 ευρώ μέχρι 500 που μετά είναι overkill.

Saul

Μέγας
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Like
17.490
Πόντοι
3.656
Συμφωνώ. Οι περισσότεροι βέβαια αγοράζουν κάτι Creative ηχεία από το ΠΛΑΙΣΙΟ, μάλλον διότι είναι η εύκολη λύση.

Εγώ αγόρασα πριν χρόνια Audio Technica ακουστικά και δεν τ' αλλάζω με τίποτα.
Εξαρτάται το budget....με 2-3 κατοσταρικάκια παίρνεις πολύ καλά ηχεία για χρήση σε γραφείο.

Όλα τα ''multimedia'' είναι γτπ δεν τα κοιτάς καν....

με 2-3 κατοστάρικα παίρνεις πολύ πολύ καλά ακουστικά...και με άλλα 2-3 τα συνοδεύεις με πολύ καλό εξοπλισμό και καθαρίζεις αν έτσι ακούς.

ΤΙΜΩΡΟΣ(1)

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
3
Like
3.574
Πόντοι
456
Audiophiles η μεγαλύτερη παπάτζα που κυκλοφορεί.
Ισχυρίζονται ότι ακούνε τη διαφορά ενώ διαφορά δεν υπάρχει.
Έχουν γίνει πάμπολλα τεστ που τους διαψεύδουν και τους βάζουν να ακούν ένα "καλής" ποιότητας και ένα κανονικό και δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά.

Ένα που βρήκα έτσι στο μπαμ αλλά υπάχουν πάρα πολλά...

John 100

Σπουδαίος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2020
Κριτικές
32
Like
7.467
Πόντοι
3.446
Audiophiles η μεγαλύτερη παπάτζα που κυκλοφορεί.
Ισχυρίζονται ότι ακούνε τη διαφορά ενώ διαφορά δεν υπάρχει.
Έχουν γίνει πάμπολλα τεστ που τους διαψεύδουν και τους βάζουν να ακούν ένα "καλής" ποιότητας και ένα κανονικό και δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά.

Ένα που βρήκα έτσι στο μπαμ αλλά υπάχουν πάρα πολλά...
Α. Το 50% σχεδόν του αποτελέσματος είναι τα ηχεία και η καλωδίωση δευτερευόντως.
Κι αυτα ήταν κοινά και στα 2 συστήματα. Χαζοσύγκριση δλδ.
Β. Τα scm12 τα είχα. Μόνιτορ ηχεία, χωρίς χρωμστισμούς, οριακά στουντιακά. Και κατάλληλα αλλά και ακατάλληλα για συγκρίσεις για χιλιους που δεν κάθομαι να αναφέρω. Αν όμως κατάφεραν να παίξουνν μουσική και να "κουνηθούν", ειδικά σε απαιτητικά κομμάτια, με το 1ο σύστημα και οι ακροατές δεν είδαν διαφορες με το δεύτερο, μάλλον μιλάμε για ακροατές που δεν έχουν ιδέα...
Γ. Σιγα το high end B σύστημα

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom