τζωνακο τι λεει οι παπανδρεικοι βριζουν μα καλα τι γινετε τελικα μεσα στο πασοκ ειστε υπερ η κατα της συγκηβερνησης
Γιώργος Παπανδρέου κατά πάντων
Φωτιές στη συγκυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ ανάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, με σκληρή επίθεση που πραγματοποίησε σε ανοιχτή ομιλία του .
154465-papandreou.jpg
Φωτογραφία αρχείου
Συγκεκαλυμμένα αλλά ταυτόχρονα σφοδρά πυρά εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία κατηγόρησε για απουσία στρατηγικής, εξαπέλυσε από το Ηράκλειο ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα αμφισβήτησε ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θέτοντας ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ με τη φράση: «Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα. Δομές, λειτουργία, πρόσωπα». Ακόμη, κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση «θεσμικά οργανωμένης και ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης για το χρέος» υπό την εποπτεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στο πλαίσιο ομιλίας του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τα 50 χρόνια από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, ο πρώην πρωθυπουργός, όπως είχε γράψει στο σημερινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για τη δικομματική, καθώς και για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιφέρει τριγμούς και νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.
Εν μέσω χειροκροτημάτων από υποστηρικτές του ο κ. Παπανδρέου, προσπάθησε να αποδομήσει τη ρητορική της κυβέρνησης για την ύπαρξη ενός «ολοκληρωμένου και ασφαλούς σχεδίου εξόδου από την κρίση», υποστηρίζοντας ότι απουσιάζει η εθνική στρατηγική και «δεν υπάρχει καμία «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε», καθώς όπως συμπλήρωσε «από το Μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα βγούμε, αλλά η “έξοδος” που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας η “έξοδος” από την πελατειακή νοοτροπία και το «ξερίζωμα» της ρίζας του κακού».
«Πριν λίγες μέρες ζητήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Έμεινε τίποτα συγκεκριμένο για τα ουσιαστικά ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο; Τίποτα. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο – ένα καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την πορεία της χώρας: Η απουσία μιας εθνικής στρατηγικής για την Μεταπελατειακή Ελλάδα», πρόσθεσε.
Επίσης, έδειξε να μην πείθεται από τις πρόσφατες εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση που απευθύνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για υποκριτικό κάλεσμα λόγω υποχώρησης των συγκυβερνώντων κομμάτων στις δημοσκοπικές μετρήσεις.
«Πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη στη συναίνεση για την οικονομία, όταν τη θυμάσαι τελευταία στιγμή, επειδή βρέθηκες πίσω στις δημοσκοπήσεις; Πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη στην επίκληση συναίνεσης για την οικονομία, όταν τη ζητάς γενικά και αόριστα, την ώρα που στην πράξη γονατίζεις την οικονομία στα ρουσφέτια και στα ελλείμματα. Δυστυχώς, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης εννοεί τις συναινετικές διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας βέλη και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα, ενώ αναφερόμενος στις αναταράξεις που προκλήθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσε: «Τα αποτελέσματα της απουσίας προετοιμασίας και στοιχειώδους συνεννόησης τα είδαμε πρόσφατα στις αγορές».
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε όλα τα κόμματα «να καθίσουν σε κοινό τραπέζι προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελάχιστες κοινές προσεγγίσεις» με επίκεντρο τη διαχείριση του χρέους και την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, ζητήματα για τα οποία -όπως είπε -απαιτείται εθνική στρατηγική.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια «νέα αρχή», ένα καινούριο ξεκίνημα και ο ίδιος «θα υπηρετήσει αυτή την προσδοκία», έχοντας συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης που του αναλογεί.
Ανοίγοντας ουσιαστικά ζήτημα αρχηγού υπογράμμισε απευθυνόμενος στους οπαδούς του: «Πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Να ξαναγίνουμε Κίνημα. Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση. Και ας τα συζητήσουμε όλα. Ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα. Δομές, λειτουργία, πρόσωπα. Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί, τι Κίνημα θέλουμε, τι Κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος». Διαβεβαίωσε δε εν είδει προειδοποίησης ότι «κανείς δεν τον κρατάει».
Έντονα επικριτικός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και για τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως επίσης καυτηρίασε πρακτικές του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, με ξεχωριστή αναφορά στις «υπόγειες διαδρομές» του Μαξίμου με τη Χρυσή Αυγή μέσω του πρώην γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-2-1. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξίσου αιχμηρός καταλογίζοντας «άρνηση της πραγματικότητας». Παράλληλα, ανέφερε ότι «φοβάται μην τελειώσει το πρόγραμμα» και δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ προέβλεψε ότι η κατάργηση του μνημονίου που επαγγέλλεται η Κουμουνδούρου και η διαγραφή του χρέους θα μείνουν στα λόγια.
Όσον αφορά τέλος την πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα το 2011, υπερασπίστηκε την επιλογή του, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι αν είχε διεξαχθεί «σήμερα θα είχαμε περάσει ήδη τον κάβο». «Υποστηρίζω ότι, με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει ήδη τον κάβο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ