Δύο στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ
Ουσιαστικά δύο είναι τα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ. Ο κύκλος Σημίτη που υποστηρίζει Βενιζέλο το πρώτο και το δεύτερο, το «παλιό ΠΑΣΟΚ» (καθώς και οι πολιτικοί απόγονοί του). Στο πρώτο στρατόπεδο ανήκουν στελέχη που αναδείχθηκαν επί εποχής Σημίτη και έχουν πάρει Βενιζελική γραμμή από τον πρώην πρωθυπουργό. Μέχρι και ο Π. Φασούλας είναι χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση. Από σπόντα, στον κύκλο Βενιζέλου εντάσσονται και τα στελέχη που έπεσαν σε δυσμένεια στην περίοδο του Γιώργου και δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία (όπως ο Κουλούρης και ο Λιάνης). Και για να μην μπερδεύστε, θα αναφέρουμε μερικά από τα στελέχη που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση:
Υπέρ Παπανδρέου: Πετσάλνικος, Ρέππας, Παναγιωτακόπουλος, Καστανίδης, Παπουτσής, Κακλαμάνης, Μπεγλίτης, Χρυσοχοϊδης, Στ. Τζουμάκας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Βάσω Παπανδρέου και φυσικά Λαλιώτης, Αθανασάκης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης ενώ η Δαμανάκη, ο Πάγκαλος, η Διαμαντοπούλου και ο Ανδρουλάκης αν και δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση, κλείνουν το μάτι περισσότερο στον Γιώργο. Η Άννα και ο Πάγκαλος άλλωστε είναι έτοιμοι να κατέβουν απέναντι στον Βενιζέλο σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου παραιτηθεί (πράγμα όχι πολύ πιθανό).
Υπέρ Βενιζέλου: Οι δυσαρεστημένοι Γιάννος Παπαντωνίου, Μ. Νεονάκης, Κ. Κουλούρης, Γ. Φλωρίδης, Γ. Λιάνης, Χ. Πάχτας ενώ από τους αμιγώς σημιτικούς, υπέρ του Βενιζέλου είναι οι Α. Λοβέρδος, Μ. Αποστολάκη, Π. Ευθυμίου (έστω και αν δεν το λέει ξεκάθαρα), Ν. Μπίστης, Χ. Βερελής, φυσικά ο ίδιος Κ. Σημίτης (αν και τεχνηέντως αποφεύγει να το δείξει), ο Π. Φασούλας και σειρά άλλων πιστών στελεχών των εκσυγχρονιστών. Στο στρατόπεδο Βενιζέλου εντάσσονται και κάποιες τοπικές συμμαχίες (όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος) ή συνεργάτες του Β.Β. που ήταν ανέκαθεν σύμμαχοι, αλλά δεν θεωρούνται τέτοιες συμμαχίες ικανές να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση της προεδρίας.
Βέβαια πολλοί από αυτούς ίσως δεν ανοίξουν δημόσια τα χαρτιά τους. Αυτό δεν αναιρεί τις πληροφορίες που σας μεταφέρουμε, απλά όπως σας έχουμε εξηγήσει, τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποντάρουν και κρίνεται το μέλλον τους γι’ αυτό και παρουσιάζονται επιφυλακτικά, ενωτικά και δήθεν αναποφάσιστα.